Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 16. rujna 2018.

Trebaju li djeca nositi obuću s uloškom?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječja noga ubrzano raste, pa treba voditi računa o tome da uvijek kupujete cipele koje su malo veće te da redovito kupujete veće, tako da prstići imaju dovoljno mjesta

Najbolja obuća za pravilan razvoj dječjeg stopala su “bose noge”, savjetuje prim.dr. sc. Tomislav Đapić, ortoped s užom specijalnošću iz dječje ortopedije na Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb. I za dijete koje uči hodati preporučljivo je da što više bude boso i igra se boso. No kako to nije moguće u većem dijelu godine u našem podneblju, djeci možemo kupiti prvu obuću i prije nego što potpuno prohodaju. "No ona ne smije biti premala, niti prevelika, kao ni prekruta. Važno je i da potplata nije glatka, te da se dijete ne posklizne kada počinje s hodanjem", upozorava dr. Đapić.

Pritom nema dokaza da uložak ili anatomska potplata pridonose boljem razvoju stopala, pa u ranoj dobi ne bismo trebali inzistirati na takvim cipelicama. Štoviše, dio stručnjaka smatra kako anatomski uložak koji dijete nosi prerano može dovesti do toga da se slabije razvijaju mišići, vezivno tkivo i kosti stopala, jer uložak pruža potporu zbog koje se oni prirodno ne istežu. Zato se cipelice s ortopedskim uloškom ne kupuju prije treće godine djetetova života.

Anita Sopić Surać, cipelice Možda te zanima... Kakve cipelice odabrati za prve korake? Beba

"Ako se odlučimo na obuću s uloškom, važno je da on nije pretvrd, jer se tako smanjuje funkcija stopala, koje je u osnovi elastična opruga s tri uporišne točke. Najpogodnija obuća su dobre udobne tenisice, jer one pridonose elastičnoj i odraznoj funkciji stopala", ističe dr. Đapić i dodaje da je općenito ključna pretpostavka za normalan rast i razvoj dječjeg stopala odsutnost drugih bolesti i oštećenja.

"Neurorizična djeca s oštećenjima mozga, koja će vjerojatno razviti cerebralnu paralizu, ili djeca s mogućim neurološkim bolestima puno češće razvijaju značajna iskrivljenja stopala, odnosno deformacije. Važan je posebno prvi trimestar trudnoće, kad se formira osnovica stopala i vezivni zameci kostiju stopala. Ukoliko u tom periodu između stražnjih kostiju stopala ne dođe do potpunog odvajanja i zaostaju vezivni tračci, kasnije, u periodu od 5. do 12. godine, ti vezivni tračci postaju hrskavični, pa zatim koštani mostići, što izaziva teži oblik ravnih i bolnih stopala. Koštani mostići (lat. sinostoze) su na sreću rijetki, a obično se razvijaju između petne i čunaste kosti i petne i gležanjske kosti", pojašnjava dr. Đapić.

stopala beba hodanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

beba Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

Uglavnom, do 5. ili 6. godine djeteta ne treba previše brinuti ako zaključimo da dijete ima ravna stopala. Naime, s ravnim stopalima se rađamo - čine ih mekani masni jastučići koji štite nerazvijenu strukturu kostiju, vezivnih tkiva i mišića. Uzdizanje svoda događa se paralelno s njihovim jačanjem i razvojem i tek ako se ne uzdigne do 5. ili 6. godine, možemo govoriti o ravnom stopalu kao problemu koji bi trebalo pokušati ispraviti.

"Iako postoje posebne vježbe za stopala, nije dokazana njihova učinkovitost. Najbolje vježbe uvijek su boso stopalo, kroz igru. I sportovi gdje su djeca bosa, što su uglavnom istočnjački borilački sportovi, pridonose motoričkom razvoju djece, jer je stopalo i važan osjetilni organ", dodaje ortoped.

Ukoliko se dijete često igra boso, a kad to vremenske prilike dozvoljavaju i hoda boso, pa i po neravnom terenu, to su dobre pretpostavke za razvoj stopala.

Možda te zanima... Zašto bi djeca trebala što češće i duže hodati bosa? Vrtić

"S druge strane, ako dijete hoda na prstima, žali se na bolove u stopalima, nepravilno troši obuću, ima poteškoće u hodu stepenicama, te prilikom izvođenja čučnja, svakako se treba javiti dječjem ortopedu", upozorava dr. Đapić.

Kako noga raste, mijenjajte cipele

Dječja noga ubrzano raste, pa treba voditi računa o tome da uvijek kupujete cipele koje su malo veće te da redovito kupujete veće, tako da prstići imaju dovoljno mjesta. U cipelici djeteta do dvije godine trebalo biti barem jedan centimetar prostora za rast noge i barem svaka dva mjeseca treba provjeriti odgovara li cipelica djetetu i treba li kupiti novu.

Kod djece između dvije i šest godina cipela može biti oko 1,4 cm veća od stopala, a veličinu treba provjeravati svakih 4-6 mjeseci. Nakon toga rast dječjeg stopala malo se usporava (na prosječnih 8 mm godišnje), sve do puberteta, kad počinje ubrzano rasti.

Bose noge 

Potičite dijete da što češće hoda bosih nogu po prirodnim podlogama (travnjak, šljunak, zemlja...) i vježbajte njegovu ravnotežu tako što će hodati na lopti, užetu, gredi, ili se penjati na penjalici. Naravno, uvijek tako da ste uz njega i da ga pridržavate.

Hod na prstima ili peti 

Vježbajte ravnotežu tako da dijete kratko hoda na prstima, zatim na petama i po vanjskoj strani stopala. Vježbajte s djetetom čučnjeve, tako da mu cijelo stopalo prilikom čučnja ostane na podu, dakle bez podizanja peta, te tako da se svaki put kad ustanu istegnu na prste.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

beba curica dijete djevojčica Možda te zanima... Beba hoda na prstima. Je li to razlog za brigu? Beba

Anatomski ulošci poslije 5. godine

Prije nego što djetetu nabavite cipele s anatomskim uloškom ili uloške koji se ulažu u cipelu radi ispravljanja stopala, obavezno se posavjetujte s ortopedom. Smatra se da oni nisu potrebni prije pete godine te da ih treba nabaviti ako je svod stopala izrazito spušten. Uložak smanjuje pritisak na kralježnicu i sprečava razvoj deformacija kukova.

Hvatanje predmeta

Neka dijete kroz igru vježba hvatanje različitih sitnih predmeta nožnim prstićima - neka premjesti nekoliko kamenčića, loptica, kockica od različitog materijala s jedne na drugu stranu (samo pazite da nema oštrih rubova).

Udobne cipelice 

Vrlo je važno da cipela omogućava slobodne kretnje stopalom te da nigdje ne steže stopalo. Ona mora biti fleksibilna, prilagođavati se pokretima noge. I đon mora biti mekan, kako bi omogućio elastičan hod i pospješio rad mišića stopala. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.