Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. kolovoza 2022.

Pogrešno narezane hrenovke najlakše zapnu u dječjem grlu!

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca obožavaju hot dog i ponekad su hrenovke jedina hrana koju žele jesti. Zato kada im ponudiš hrenovke, trebaš ih pravilno narezati kako bi spriječila rizik od gušenja jer veličina i oblik ove hrane zapravo je idealna za zapinjanje u grlu djeteta

Ljeto je vrijeme roštilja i piknika, odlazaka na izlete i u prirodu, kad nam se ne da puno vremena provoditi u kuhinji ispred štednjaka ili pećnice, a hot dog je jednostavan zalogaj koji većina djece voli. Dr. Tanya Altmann, autorica knjige “Baby & Toddler Basics" kaže da je ovo idealno vrijeme za upozoriti roditelje da su veličina, oblik i tekstura hrenovki u hot dogu zapravo jako opasne za malu djecu. 

"Svaka hrana koja je velika, okrugla i čvrsta može biti potencijalna opasnost za gušenje", rekla je za USA TODAY. Američko udruženje pedijatara također naglašava da se hot dog ne smije davati djeci mlađoj od četiri godine. Druga potencijalno opasna hrana je grožđe, tvrdi i ljepljivi bomboni, komadići mesa i sira i kokice.

Možda te zanima... Trogodišnjakinja skoro umrla zbog kokice, a liječnici mjesec dana nisu znali što joj je Vrtić

Idealna veličina da zapne u grlu djeteta

"Hrenovka je duguljasta i okrugla i dok malo dijete odgrize komadić, taman je veličine koja je idealna da zapne u djetetovom grlu", rekla je Altmann.

U istraživanju provedenom 2013. Američko udruženje pedijatara objavljuje da je 'gušenje glavni uzrok ozljeda među malom djecom, a ponekad može biti s fatalnim ishodom'. Istraživači su od 2001. do 2009. proučavali gušenja hranom kod djece u dobi od rođenja do četiri godine, u prosjeku 12400 djece (34 dnevno), završilo je u bolnici nakon gušenja. Najviše slučajeva gušenja uzrokovali su tvrdi bomboni (15 posto) pa ostali bomboni, meso i kosti, a na popisu je i hot dog, tj. hrenovke. 

S koliko godina dijete smije jesti hot dog?

"Nakon prve godine djeca zapravo mogu jesti sve, ali hrenovke definitivno ne bi trebale biti prvi izbor hrane koju ćemo ponuditi djeci. S vremena na vrijeme, u posebnim prigodama, ili kad vam se jednostavno ne da kuhati, možete djeci dati hrenovke, no to nikako ne bi trebalo biti češće od nekoliko puta mjesečno", rekla nam je nutricionistica Mirna Trumbetaš i objasnila sastav hrenovki u članku: Radije djetetu dajte špek nego hrenovke

No djeca obožavaju hot dog i ponekad su hrenovke jedina hrana koju žele jesti. Zato kada im ponudiš hrenovke, trebaš ih pravilno narezati kako bi spriječila rizik od gušenja.

"Ja sam jedna od ludih mama koje na rođendanskoj zabavi hodaju okolo s plastičnim nožem i režu sve hrenovke", priznala je Altmann.

Možda te zanima... Opreza nikad dosta: Hrana koja može biti opasna za dijete od 1. do 5. godine Vrtić

Hrenovke najprije nareži po dužini

Hrenovke su idealna veličina hrane koja može zapeti u djetetovom grlu, objavio je USDA. Zbog toga bi ih trebalo najprije rezati po duljini i onda ih još narezati na manje komadiće. Isto vrijedi za grožđe, rajčice i cherry rajčice.

Kako djeci rezati grožđe da biste izbjegli opasnost od gušenja?

Prema preporuci Američkog udruženja pedijatara, hranu za bebe i malu djecu trebalo bi rezati na veličinu oko centimetra, no važan je i oblik hrane. 

"Hrenovke imaju idealnu veličinu koja može zapeti u djetetovom grlu, a trebalo bi ih narezati i većoj djeci kako bi se smanjio rizik za gušenje".

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kad roditelji mogu prestati rezati hrenovke za djecu?

Oko četvrte godine se smanjuje opasnost od gušenja jer su djeca svjesnija, njihova grla su veća i znaju da moraju prožvakati hranu određeno vrijeme prije nego je progutaju“, kaže Altmann.

Ali četiri godine nisu 'čaroban broj' jer djeca se mogu se ugušiti od raznih predmeta. Osim rezanja opasne hrane, roditelji i skrbnici trebaju učiti djecu kako jesti, da trebaju uzimati male zalogaje i prožvakati hranu prije gutanja. Odrasli bi uvijek trebali biti u blizini djece dok jedu. Obično oko četvrte godine djeca imaju manji rizik za gušenje hot dogom koji nije narezan.

Što napraviti u situaciji gušenja?

"Ako dijete kašlje ili priča, moguće je da će samo izbaciti hranu", kaže Altmann, ali pripazi na znakove gušenja hranom: ne može disati, kratak dah, ne može doći do daha, ne može govoriti, poplavi, maše rukama, paničari, izgubi svijest.

Počne li se dijete gušiti komadićem hrane, treba ga polegnuti trbuhom preko svojih koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dijete po gornjem djelu leđa. Ne uspije li ova metoda, liječnici savjetuju Heimlichov zahvat.

Ipak, njegova primjena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije djece. Bebu treba polegnuti na leđa (tako da je glava niže od prsa) i pritisnuti nekoliko puta na točku neposredno ispod vrha prsne kosti. Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat provodi se na isti način kao i kod odraslih. Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo.

gušenje Možda te zanima... Podijelite ovaj video: bebi može spasiti život! Beba

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • soba3000

    Neadvno sam procitala da jedenje hrenovki vise od 10 puta mjesecno rezultira pojavom leukemije u kasnijem zivotu u 90% slucajeva...Izbjegavam djetetu davati hrenovke...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.