Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. svibnja 2016.

6 najčešćih simptoma problema s vidom

vid naočale djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji prvi mogu uočiti ako sasvim malo dijete ima problema s vidom. Promatrajući ponašanje djeteta lako možete otkriti probleme s vidom

1. Jedno oko “šeta” kada se s djetetom gledate u oči. Liječnika treba obavijestiti čak i u slučaju vrlo malog skretanja oka u stranu.

Većinu poremećaja vida teško je prepoznati bez pregleda

2. Namigivanje je simpatično, ali kada dijete gleda TV ili neku knjižicu s jednim okom zatvorenim – to najvjerojatnije čini zbog toga što vidi mutnu ili duplu sliku.

3. Trljanje oka i treptanje ukazuje na to da dijete ima problema pogledom fokusirati sliku.

Pročitajte šo su smetnje vida (ambliopija)

4. Boja zjenica je neuobičajena, nekako je bjeličasta. U ovom slučaju obavezno se obratite liječniku jer postoji mogućnost da je riječ o ozbiljnijem problemu.

Bljeskalica fotoaparata spasila bebi život

5. Neuobičajeno ponašanje – dijete je hiperaktivno ili povučeno i nesigurno u sebe, čini se da sporije uči i da nije motivirano, a može djelovati i nespretno. Provjerite vid svojeg djeteta jer se može ispostaviti da ne vidi dobro – kada vam slika predmeta ne izgleda jasno i čisto, nije nikakvo čudo što ćete za tu stvar brzo izgubiti interes.

Kćerin 'nedostatak' maštoviti tata pretvorio u prednost

6. Dijete se žali da ga boli glava, što može biti izazvano i lošim vidom – dijete se trudi usredotočiti na nešto pa ga od naprezanja može zaboljeti glava.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.