Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. listopada 2016.

Sve što morate znati kad dijete ima temperaturu

temperatura bolesno dijete
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi roditelji boje se visoke temperature. No, povišena temperatura sama po sebi nema štetnog učinka. Ono što je, međutim, važno kad dijete dobije temperaturu jest reagirati pravilno i pravovremeno

Povišena tjelesna temperatura je od 37 - 38,5 stupnjeva mjerena pod pazuhom te od  37,5 - 39 stupnjeva mjerena rektalno, a visoka tjelesna temperatura je ona viša od 38,5 stupnjeva mjerena pod pazuhom te viša od 39 stupnjeva mjerena rektalno. U 90 posto slučajeva povišena tjelesna temperatura je oblik obrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju

Najčešće znakova kod djece porasta temperature su crvenilo u obrazima, bijel jezik, suhe usnice te mirnoća. Neka djeca znaju biti onemoćala te zaspu i probude s s povišenom temperaturom. 

Kako skidati temperaturu 

Stručni naziv za skidanje temperature je antipireza koja se provodi  pomoću lijekova i fizikalna (oblozi i tuširanje).
Skidanje temperature lijekovima: u pravilu se kod djece u svrhu antipireze koriste tri lijeka. To su paracetamol, ibuprofen i diklofenak. Najprije treba pokušati s paracetamolom.  

Pedijatri preporučuju sirup, a možete koristiti  i čepiće, posebice manjoj djeci i bebama, ako dijete povraća sirup ili ga odbija. Važno je držati se preporučenih doza koje su navedene uz lijek i dobro je uvijek sirup ili čepiće imati u kućnoj ljekarni. Ako izaberete Ibuprofen znajte da on, osim što brzo skida povišenu temperaturu, djeluje i protiv bolova. Djeci se ne smije davati preparate na osnovi acetilsalicilne kiseline. Mogu kod djece uzrokovati tzv. Reyov sindrom, teško oštećenje jetre i mozga s visokom smrtnošću. 

Pravila kojih se dobro pridržavati: 

  • zračite prostoriju u kojoj dijete boravi
  • dijete nemojte utopljavati, obucite ga u laganu pamučnu odjeću i pokrijte laganim pokrivačem
  • dajte djetetu piti što više tekućine (vode, čaja, sokova)
  • dopustite djetetu da se igra, ali mu nemojte dopustiti preveliku aktivnost
  • kod djece mlađe od tri godine treba snižavati i temperaturu višu od 38 (u guzi) jer se zbog nezrelosti živčanog sustava mogu javiti febrilne konvulzije 
  • temperaturu višu od 38,5 stupnjeva (u guzi) treba snižavati i fizikalnim mjerama i lijekovima.  Morate znati da lijek za snižavanje temperature počinje djelovati za 30 minuta i prestaje djelovati nakon 4 sata

Fizikalno skidanje temperature

Podrazumijeva korištenje fizikalnih metoda odvođenja topline s tijela. Tim metodama se temperatura ne može značajnije spustiti, a najbolji se rezultati postižu kombinacijom fizikalnih metoda i antipiretika.

Oblozi: najbolje je koristiti prokuhanu vodu sobne temperature.  Voda se prokuhava kako bi se iz nje odstranio klor. Može se koristiti i destilirana voda. Primjenjuju se tako da se na prsa i trbuh djeteta stavi tkanina (najbolje pamučna pelena) namočena u mlakoj vodi i lagano iscijeđena. Preko nje se stavlja suh ručnik. Oblog se mijenja svakih 15 minuta do pola sata, kada se potpuno ugrije, ovisno o situaciji. Stavljanje obloga na male površine - šake, stopala, čelo- nema značajnijeg efekta na skidanje temperature.

Tuširanje: Dijete se potpuno golo tušira 5-10 minuta mlakom (nikako hladnom!) vodom u zagrijanoj prostoriji, zatim dobro posuši i obuče u čistu i suhu odjeću. Ova je metoda manje neugodna od obloga i jednostavnija za primjenu.

U fizikalnoj antipirezi ne smije se koristiti previše hladne tekućine, jer osim što su neugodne, mogu izazvati prenagli pad temperature, te takozvani rebound-fenomen, kada nakon brzog i jakog pada dođe do naglog i još većeg porasta temperature. 

Kada liječniku

Važno je sačuvati prisebnost, dijetetu dati lijek za snižavanje temperature pa potom krenuti liječniku. Ako vaše dijete ima povišenu (ne visoku) temperaturu ne morate odmah juriti u ambulantu. No, ako primjetite neke druge znakove bolesti uz temepratutru koji vas zabrinjavaju, otiđite s djetetom liječniku (bolno i otečeno ždrijelo, povećani limfni čvorovi na vratu, neumoran kašalj sa ili bez iskašljavanja, opća slabost i umor)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.