Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 15. rujna 2016.

Kako prepoznati poteškoće s vidom kod djeteta?

Klinika Svjetlost
Foto: Klinika Svjetlost
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Primijetite li da vaše dijete gleda u ekran na kratkoj udaljenosti ili škilji i često žmirka kod gledanja udaljenih predmeta, obavezno ga morate odvesti na pregled oftalmologu. Znakovi također mogu biti trljanje očiju ili, pak, osjetljivost na svjetlo

Postoje neki redovni liječnički pregledi koje svakako treba obaviti u prvih nekoliko godina djetetova života, a jedan od njih je oftalmološki pregled. Oftalmologu bi trebalo otići najkasnije do četvrte godine djetetova života. Imajte na umu da intenzivan razvoj dječjeg vida traje do kraja šeste godine života. Dok se vid razvija, poremećaji se moraju i mogu liječiti kako bi se omogućio normalan razvoj dječjeg oka i vida. Za roditelje koji i sami imaju poteškoće vidom vrijedi dodatan oprez, pa bi oni koji spadaju u tu kategoriju dijete trebali odvesti na pregled što ranije, bez obzira primjećuju li kod djeteta neke simptome.

Klinika Svjetlost | Author: Klinika Svjetlost Foto: Klinika Svjetlost

A kako uopće prepoznati poteškoće s vidom kod djeteta? Primijetite li da vaše dijete gleda u ekran na kratkoj udaljenosti ili škilji i često žmirka kod gledanja udaljenih predmeta, obavezno ga morate odvesti na pregled oftalmologu. Znakovi također mogu biti trljanje očiju ili, pak, osjetljivost na svjetlo.

Među najčešće bolesti oka koje je nužno liječiti u dječjoj dobi pripadaju slabovidnost (lijeno oko, ambliopija), strabizam (bježanje oka), dječja mrena i nistagmus (titranje oka). Dijete kad se rodi ne zna gledati, baš kao što ne zna ni hodati. Samo u prvih nekoliko godina života oko i mozak mogu naučiti gledati. Nakon šeste godine stanice odgovorne za vid ne mogu se više razvijati.

Nažalost, u slučajevima kada dijete ne vidi na jedno oko roditelji ne mogu u normalnom životu primijetiti da dijete ne vidi zato što koristi zdravo oko i normalno se ponaša. Kada dijete koristi samo jedno oko drugo je zapostavljeno i zaostaje u razvoju.

Klinika Svjetlost | Author: Klinika Svjetlost Foto: Klinika Svjetlost

I nekoliko vrlo važnih savjeta. U slučaju da se dijete namješta ili krivi glavu dok gleda, nikada ga nemojte ispravljati jer se namješta u poziciju u kojoj najbolje vidi, a time se i vid najkvalitetnije razvija. Također, uvijek imajte na umu da je boravak na otvorenom, danjem svjetlu, zdraviji za vid nego igranje na računalu. Nošenjem naočala dječje oko neće se "ulijeniti", nego će se stvoriti mogućnost da slika bude jasna i da precizni podražaj za razvoj vida dolazi u mozak.

U Klinici Svjetlost svi su pregledi i testovi prilagođeni dobi djeteta i nastoji ih se učiniti djeci što zanimljivijim i zabavnijim.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.