Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 04. prosinca 2017.

Sezona rota virusa traje: Kako zaštititi djecu?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najbolja mjera prevencije je često pranje ruku, a u liječenju je najvažnije spriječiti dehidraciju. Saznajte što jesti, a koje namirnice izbjegavati te koji su simptomi znak da dijete trebate odvesti liječniku

Rota virus najopasniji je za malu djecu i dojenčad jer uzrokuje proljeve koji mogu izazvati tešku dehidraciju, dok su kod starije djece i odraslih simptomi blaži. S početkom studenog počela je sezona tog iscrpljujućeg virusa koja će potrajati sve do travnja, a redovito pranje ruku najbolja je obrana.

Najčešći početni simptomi infekcije rota virusom su povraćanje i povišena temperatura tijekom prva dva dana bolesti. Potom se javlja i vodenasti proljev koji može potrajati od tri do osam dana, a prate ga bolovi i grčevi u trbuhu.

"Rota virus najčešći je uzročnik proljeva kod djece. Prisutan je u stolici, a prenosi se prljavim ili nedovoljno opranim rukama", upozorava dr. Tanja Pekez Pavliško.

bolesno dijete temperatura Možda te zanima... Treba li zbog proljeva i povraćanja voditi dijete liječniku? Vrtić

U stolici zaraženog rota virus je prisutan i nekoliko dana prije pojave prvih simptoma bolesti te i do deset dana nakon što se simptomi povuku. Stoga se u tom periodu virus vrlo lako širi kontaktom prljavih ruku s ustima. Imate li rota virus, a pri izlasku iz WC-a niste oprali ruke ili ih pak niste temeljito oprali nakon što ste djetetu koje ima virus promijenili pelene, proširit ćete virus na sve što dodirnete - hranu, igračke i pribor za jelo na kojima virus može preživjeti i do dva tjedna.

Ako zdrav čovjek dotakne kontaminirane predmete ili vaše neoprane ruke te svoja usta, velika je vjerojatnost da će dobiti infekcijuNema specifičnog lijeka za infekcije rotavirusom, stoga ne posežite na svoju ruku za antibioticima jer oni neće pomoći u borbi protiv virusa. Infekcija najčešće prolazi za tri do osam dana. No može doći do dehidracije zbog gubitka velikih količina tekućine, što je posljedica učestalog povraćanja i proljeva. Znakovi su suha koža i pelene djeteta koje su suhe dulje nego što je uobičajeno.

proljev kod djece Možda te zanima... Proljev kod djece: Pedijatar savjetuje što učiniti i kako ga liječiti Beba

Spriječite dehidraciju

"Ako dijete povraća, dva sata mu nemojte davati ništa, pa počnite s malim i čestim dozama tekućine, primjerice, svakih deset minuta dajte po jednu žlicu. Ako ne povrati, tekućinu počnite davati sve češće postupno povećavajući količinu. Potražite u ljekarnama i tekućine za rehidraciju koje su učinkovitije od vode jer mogu djetetu nadomjestiti izgubljene minerale", savjetuje dr. Pekez Pavliško.

Najvažniji dio liječenja je spriječiti dehidraciju pa se pobrinite da dijete zaraženo rota virusom uzima dovoljno tekućine. Tijekom trajanja infekcije izbjegavajte svu ‘težu’ hranu koja opterećuje crijeva. Dajte djetetu kuhanu rižu, mrkvu ili naribanu jabuku. Ako ga boli trbuh, nemojte davati sirupe koji ublažavaju grčeve jer oni produljuju trajanje bolesti, kaže Pekez Pavliško.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sluz ili krv u stolici alarm je za uzbunu

Odmah potražite pomoć ako dijete ima teški ili krvavi proljev, često povraća, a stanje se ne smiruje ni nakon tri sata, ima temperaturu 39,4 ili višu, razdražljivo je, ima bolove te ima simptome dehidracije - suha usta, malo mokri...

Infekcija rota virusom najčešće pogađa djecu u dobi od 4 do 24 mjeseca, a pod povećanim su rizikom djeca koja pohađaju vrtiće, kao i odrasli koji ih njeguju. Na početku infekcije virusom dijete je razdražljivo. No ako se iznenada počinje smirivati, iako tegobe i dalje traju, to je znak za uzbunu. Reagirati treba brzo i ako se u stolici pojavi sluz ili krv. Čim uočite te alarmantne simptome odmah se javite liječniku, savjetuje dr. Pekez Pavliško. Za skidanje temperature preporučuje paracetamol i ibuprofen, no samo kod djece starije od šest mjeseci.

dijete, bolest Možda te zanima... Sve što trebate znati o proljevu Vrtić

Što jesti, a što izbjegavati?

Za dojenčad u ljekarni postoje i specijalne mliječne formule koje se daju u slučaju proljeva te sredstva za rehidraciju. Odaberite ono sredstvo koje nema gorko slani okus jer taj okus djeca neće htjeti uzimati, savjetuje dr. Tanja Pekez Pavliško. Tijekom bolesti izbjegavajte sok od jabuke, mliječne proizvode i slatku hranu jer mogu dodatno pogoršati proljev kod djece.

Kako bi spriječili dehidraciju, odrasli trebaju uzimati male gutljaje vode ili bistrih sokova, primjerice sok od đumbira. Pomoći će i lagane, bistre juhe, dok izbjegavati treba sve namirnice koje mogu iritirati želudac, uključujući mliječne proizvode, masnu i jako začinjenu hranu, kofein, alkohol i nikotin.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.