Beba Zdravlje i njega bebe 10. listopada 2014.

Cijepljenje protiv rotavirusnih infekcija

cijepljenje bolest
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bolest se manifestia povraćanjem, proljevom te povišenom tjelesnom temperaturom i traje 4-8 dana. Teški slučajevi su karakterizirani dehidracijom i elektrolitskim disbalansom, pa je potrebno bolničko liječenje oboljelih. Rotavirus je sveprisutan te se do dobi od 3 do 5 godina zarazi 95% djece

Što uzrokuje rotavirus?

Rotavirus je najčešći uzrok teškog oblika gastroenteritisa u dojenčadi i male djece. Bolest se manifestira povraćanjem, proljevom te povišenom tjelesnom temperaturom i traje 4-8 dana. Teški slučajevi su karakterizirani dehidracijom i elektrolitskim disbalansom, pa je potrebno bolničko liječenje oboljelih. Rotavirus je sveprisutan te se do dobi od 3 do 5 godina zarazi 95% djece. Procjenjuje se da godišnje od ove bolesti u Europskoj Uniji oboli čak 3,6 milijuna djece mlađe od 5 godina, od čega se oko 50.000 hospitalizira, a 231 dijete umre od posljedica infekcije. Najveći broj oboljelih se javlja u dobi između 6 i 24 mjeseca, no infekcija nije rijetka ni u ranoj dojenačkoj dobi, kada je opasnost od teškog oblika bolesti i posljedične hospitalizacije najveća. Rotavirusne infekcije se u većini razvijenih zemalja javljaju uglavnom tijekom zimskih mjeseci, najčešće od listopada do travnja.

Putevi prijenosa

Rotavirus je visoko zarazan i uglavnom se prenosi fekalno-oralnim putem, a smatra se da je širenje infekcije moguće i kapljičnim putem (zrakom) te preko kontaminiranih površina. Virus se prenosi bez obzira na sanitarne uvjete te se poboljšanjem socio-ekonomske razine, kvalitete vode, kanalizacijskih sustava te higijene u razvijenim zemljama nije uspjelo značajno suzbiti širenje infekcije. Infekcija se uglavnom javlja u kolektivu, no česte su epidemije u pedijatrijskim odjelima bolnica u dnevnim bolnicama te odjelima za intenzivnu medicinsku skrb, gdje je posebno teško kontrolirati širenje infekcije. U tom slučaju posljedice za hospitalizirano dijete mogu biti fatalne, a produljenje hospitalizacije značajno poskupljuje liječenje. Na nečistim rukama virus može preživjeti nekoliko sati, dok u hrani ili pak na čvrstim površinama, kao što su igračke, može preživjeti i do nekoliko dana.

Klinička slika

U djece mlađe od 5 godina klinička slika može varirati od blažeg kratkotrajnog proljeva do teškog gastroenteritisa, koji dovodi do pada tlaka, cirkulatornog kolapsa i smrti. Simptomi obično traju nekoliko dana, a proljev prestaje sam od sebe, no težak oblik infekcije može rapidno progredirati i uzrokovati po život opasnu dehidraciju, koja zahtijeva urgentnu intravensku rehidraciju. Nakon perioda inkubacije od 12 do 14 sati do 4 dana, javlja se proljev i povraćanje koje traje 4-8 dana. Uobičajena je i povišena tjelesna temperatura te bol u trbuhu. Prva infekcija obično je najteža, dok su prilikom svake sljedeće infekcije simptomi sve slabije izraženi.

Preporuke za cijepljenje

Smjernice dviju krovnih europskih udruga European Society for Pediatric Infectious Disaeases (ESPID) i European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepathology and Nutrition (ESPGHAN) govore kako bi zbog neprihvatljivog stupnja morbiditeta i mortaliteta uzrokovanog RV infekcijama u Europi rano cijepljenje, prije prve infekcije rotavirusom, moglo spriječiti većinu slučajeva teške bolesti i njezinih posljedica u zdrave djece. Zbog toga se cijepljenje preporučuje za svako zdravo dijete u Europi. Nadalje, može se očekivati da će cijepljenje od infekcije rotavirusom zaštiti i odraslu populaciju, što je pogotovo važno za starije i imunokompromitirane osobe. 

O cjepivima

Na europskom tržištu dostupna su dva živa atenuirana cjepiva protiv RV-a za oralnu primjenu (RotarixR; GSK Biologicals i RotaTeq TM; SPMSD).

Cjepivo Rotarix R jedino je cjepivo protiv infekcije rotavirusom dostupno na hrvatskom tržištu. Cjepivo osigurava brzu zaštitu od rotavirusa u dvije oralne doze. Prvu dozu moguće je primijeniti već od navršenog 6. tjedna. Cijepljenje je preporučeno dovršiti do navršenih 16 tjedana, a mora se dovršiti najkasnije do dobi od 24 tjedna. Razmak između doza treba biti najmanje 4 tjedna.

Može se primijeniti istovremeno sa svim monovalentnim ili kombiniranim cjepivima koja se koriste u dojenačkoj dobi u istom posjetu, uključujući i heksavalentno te pneumokokno cjepivo.

Dokazano je učinkovit u zaštiti od 5 najučestalijih sojeva virusa. U 96% slučajeva osigurava zaštitu od teškog oblika rotavirusnog gastroenterokolitisa u prvoj godini nakon cijepljenja. U 100% slučajeva osigurava zaštitu od hospitalizacije zbog teškog rotavirusnog gastroenterokolitisa u prvoj godini nakon cijepljenja.

Osigurava kontinuiranu zaštitu u prve dvije godine života kada je rizik za dijete najveći.

U provedenim ispitivanjima najčešće prijavljene nuspojave bile su iritabilnost i gubitak apetita (11/10). Također, veliko ispitivanje pokazalo je da nema povećanog rizika od intususcepcije (uvlačenja dijela crijeva u drugi dio) nakon cijepljenja navedenim cjepivom.

Autori teksta: Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, spec. pedijatar; prim. dr. med. Denis Mladinić Vulić, spec. pedijatar; prof. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektolog

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.