Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 02. srpnja 2020.

Roditelje zgrozila vijest o posjetima u bolnici! Pravobraniteljica: Pravo djeteta da je roditelj uz njega temeljno je dječje pravo

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što je gotovo 35000 roditelja putem peticije koju je pokrenula udruga Roditelji u akciji – Roda zatražilo od Ministarstva zdravstva i ravnateljstava svih bolnica u Hrvatskoj ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz djecu koja se nalaze na bolničkom liječenju, roditelje je zaprepastila vijest s društvenih mreža odakle im ministar Vili Beroš poručuje da je Ministarstvo zdravstva i ekspertna skupina jednoglasno zaključila da „treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta“

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, na kojoj je uz predstavnice udruge Roda prisustvovala pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, još jednom su upućeni zahtjevi gotovo 35000 roditelja Ministarstvu zdravstva i ravnateljstava svih bolnica u Hrvatskoj kojima se hitno traži:

  • ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju i/ili pregledu te žurno sastavljanje epidemiološkog protokola koji će osigurati boravak roditelja ili druge djetetu bliske odrasle osobe uz dijete tijekom bolničkog liječenja,
  • proširenje prava na cjelodnevni smještaj uz dijete na bolničkom liječenju na roditelje sve malodobne djece, bez obzira na vrstu prehrane (dojeno ili ne) i dob djeteta.

 

Pratnja i boravak roditelja uz hospitalizirano dijete nije nadstandard već potreba koju je moguće provesti uz odgovarajuće epidemiološke mjere

Kristinu Turudić Leko, Rodina članica i koordinatorica peticije za osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja naglasila je kako „pratnja i boravak roditelja uz hospitalizirano dijete nije nadstandard već potreba, treba biti civilizacijska norma koju je moguće provesti uz odgovarajuće epidemiološke mjere.“

Možda te zanima... 'Rodilišta nemaju pravo nametati rodiljama tko će im biti pratnja na porodu' Trudnoća

Pravo djeteta da roditelj bude uz njega jedno je od temeljnih dječjih prava. Zato je i Odbor za prava djeteta pozvao sve zemlje članice da poduzmu sve kako bi se omogućilo djeci da se osigura smještaj roditelja. Bolnice su uvidjele prednosti roditelja uz djecu u redovnim vremenima, ali sad smo otišli korak unatrag. Nužna su određena ograničenja i zabrane, međutim ove zabrane i ograničenja su neprihvatljiva, Ukoliko postoje ograničenja, trebaju imati stručnu i zdravstvenu utemeljenost.“, poručuje pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević te poziva Ministarstvo zdravstva da ponovno razmotri ovu mjeru. 

Nakon što je gotovo 35000 roditelja putem peticije koju je pokrenula udruga Roditelji u akciji – Roda zatražilo od Ministarstva zdravstva i ravnateljstava svih bolnica u Hrvatskoj ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz djecu koja se nalaze na bolničkom liječenju, roditelje je zaprepastila vijest s društvenih mreža odakle im ministar Vili Beroš poručuje da je Ministarstvo zdravstva i ekspertna skupina jednoglasno zaključila da „treba posjete djeci omogućiti na 15 minuta“. 

Možda te zanima... 'Roditelji će moći posjetiti djecu u bolnici na 15 minuta' Vrtić

Ova sramotna odluka je za svaku osudu jer pokazuje nepoznavanje potreba i prava djece koja se nalaze na bolničkom liječenju. 

Na konferenciji za medije ponovno je upućen apel Ministarstvu zdravstva i svim rodilištima u Hrvatskoj da omoguće pratnju na porodu po izboru rodilje koja je ponovno zabranjena povećanjem broja zaraženih. 

Ne prate se i ne poštuju europske i svjetske stručne smjernice

Nakon što su uslijed pandemije COVID 19 puna dva mjeseca bila zatvorena vrata svih rodilišta u RH za pratnju na porodu te vrata bolnica za roditelje čija se djeca nalaze na bolničkom liječenju, porastom broja zaraženih u RH u lipnju, zdravstvene ustanove ponovno zatvaraju svoja vrata. Roda je upozorila kako su ove prakse suprotne svim smjernicama europske i svjetske stručne javnosti, uključujući smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a i drugih te kako se protive medicini temeljenoj na dokazima.  

Možda te zanima... U rodilištima nema pratnje na porodu, posjeta, trudničkih tečajeva i postupaka MPO Trudnoća

Na žalost, iz naše prakse, ponovno je vidljivo da u dijelu hrvatskog zdravstvenog sustava postoji sistemska greška, a nju je moguće svesti na zajednički nazivnik – ne prate se i ne poštuju europske i svjetske stručne smjernice zbog čega se zdravstvena skrb ne provodi u skladu s medicinom temeljnom na dokazima i to je potrebno hitno mijenjati u najboljem interesu djece i obitelji.“, zaključila je Branka Mrzić Jagatić, programska koordinatorica udruge Roda. 

Negativne posljedice na djecu koja su bez pratnje roditelja i majke bez pratnje na porodu

Time su bolesna, hospitalizirana djeca (ponovo) ostala bez pratnje roditelja, a rodilje su (ponovo) ostale bez pratnje na porodu. Iz toga razloga udruga Roda je pokrenula peticiju za osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja koju je dosad potpisalo preko 28.500 građana i građanki koji ih podržavaju u njihovim zahtjevima.

Bez pratnje roditelja, liječenje djece je duže i manje uspješno, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima se uskraćuje pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta.

Bez pratnje na porodu, žene i novorođenčad u većem su riziku od razvijanja ozbiljnijih komplikacija, a majke imaju više problema s prilagodbom na roditeljstvo.

Pratnja uz bolesnu djecu i uz žene na porodu nije luksuz, nije nadstandard - pratnja je civilizacijsko dostignuće koje je moguće organizirati tako da se poštuju epidemiološke mjere i smanji rizik prijenosa virusa na osoblje i druge pacijente na najmanju moguću razinu, kao što se to radi u drugim europskim zemljama. 

Možda te zanima... Tate žele na porod: Pratnja nije hir i luksuz, već potreba Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.