Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 28. lipnja 2019.

Trogodišnjakinja skoro umrla zbog kokice, a liječnici mjesec dana nisu znali što joj je

Foto: Instagram/ohsobusymum
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djevojčica se mučila s kašljem i teškim disanjem čak pet tjedana, a liječnici nisu postavili ispravnu dijagnozu. Sada je mama podijelila svoju priču kako bi upozorila roditelje da kokice nisu za djecu mlađu od pet godina jer ih mala djeca mogu udahnuti što može dovesti do aspiracijske pneumonije

34-godišnja Cheree Lawrence iz australskog grada Brisbane podijelila je svoje šokantno iskustvo nakon što se njena trogodišnja kći skoro ugušila jedući kokice. Upozorenje roditeljima objavila je na svom profilu na Instagramu, a cijelu priču opisala je na blogu Oh So Busy Mum.

"Dijelim ovu objavu tako da drugi roditelji saznaju za opasnost davanja kokica maloj djeci i kao podsjetnik da uvijek vjeruju svom instinktu. Ja sam ignorirala svoj instinkt i vjerovala sam u sve što mi govore liječnici, jer kako bi toliko puno liječnika moglo pogriješiti?, a to me gotovo stajalo kćerinog života. Dugo sam razmišljala hoću li uopće podijeliti ovo. Uglavnom jer nisam htjela da me drugi kritiziraju, a voljela bih da sam drugačije sve napravila. Nasreću na kraju je ispalo dobro, ali moglo je završiti i drugačije", napisala je na Instagramu uz fotografiju svoje djevojčice u bolnici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I’m sharing this post so that other parents know the dangers of giving young children popcorn, and a reminder to always trust your gut instinct. I ignored my gut instinct and put all my trust in what doctors were telling me (because how could so many doctors get it wrong?) and it could have very well cost my daughter her life. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ It’s taken me a very long time to share this post. Mainly because I didn’t want to be judged by others and I wish I did things a little differently. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Luckily it worked out in the end, but it could have ended very differently. You can read the full blog post via the link in my bio. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #linkinbio

A post shared by Cheree Lawrence (@ohsobusymum) on

Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane?

Prenosimo cijelu priču s njenog bloga:

"Nikad nisam razmišljala oko toga hoću li dati kokice svojoj trogodišnjakinji. I prije je jela kokice i sva moja djeca odrasla su jedući kokice. Nisam imala pojma koliko su opasne za malu djecu ili to da ih djeca mlađa od pet godina uopće ne bi smjela jesti.

Moja trogodišnja kći veselo je sjedila u dnevnom boravku i jela zdjelu običnih kokica i onda je zakašljala i malo se zagrcnula. Nisam mislila da nešto nije u redu i dala sam joj čašu vode. Za nekoliko minuta počela je jače kašljati, teže disati, i nisam znala da je to nešto toliko ozbiljno i da je dijete moglo udahnuti kokicu. Gledali smo je i za više od 30 minuta njeno disanje je postalo sve gore, pa smo odlučili odvesti je na hitnu. Dok smo stigli u hitnu, njeno disanje je postalo strašno i počela je glasno pištati. Dok sad razmišljam o tome, trebala sam zvati hitnu, ali tada nisam bila svjesna ozbiljnosti situacije.

Možda te zanima... Opreza nikad dosta: Hrana koja može biti opasna za dijete od 1. do 5. godine Vrtić

Stalno sam liječnicima spominjala kokice, ali nisu to uzimali za ozbiljno i da je povezano. Primljena je u bolnicu, a pustili su je kući sljedeći dan s dijagnozom "nagli napadaj astme". Iako nisam sasvim povjerovala u to, prihvatila sam to objašnjenje jer joj se stanje preko noći poboljšalo nakon što su joj dali Ventolin. Rekli su mi da ova terapija ne bi pomogla da su problem bile kokice. 

Nakon nekoliko dana, ponovno je imala napadaj teškog disanja i odvela sam je na hitnu gdje ju je pregledao drugi liječnik. Kad sam spomenula kokice, rekao je da je moguće da je udahnula kokicu, ali malo vjerojatno jer je reagirala na Ventolin. Pitala sam možemo li je odvesti na rendgen kako bismo isključili kokicu, ali rekao je da se to ne bi ni vidjelo na rendgenu. Uvjerio me da kad bi se radilo o kokici, ne bi bilo opasno. Pitao je za mišljenje starijeg doktora koji se složio. Ponovno su je pustili nakon doze Ventolina. 

Nakon dva tjedna i dalje je imala probleme s disanjem i pištajući zvuk. Odvela sam je na hitnu i ponovno su joj dali steroide i Ventolin. Tri tjedna nakon prvog gušenja, bilo mi je dosta gledati je kako se bori s disanjem. Nije mogla trčati, plivati i igrati se jer se mučila, pa sam je odvela na hitnu. Liječnik je bio ljutit i rekao da je dobro i da joj dajem pumpicu Ventolina kad treba.

Moja kći prije je bila zdrava i nije imala nikakve simptome astme. Znala sam da to nije normalno pa sam nas naručila kod specijalista koji se jako zabrinuo nakon što joj je preslušao srce, i poslao nas je na rendgen koji je pokazao da ima upalu pluća i upalu na plućima. Specijalist je odmah nazvao privatnog specijalista pulmologa i tražio da je odmah primi. Ponovno su joj dali steroide, antibiotike i rekli mi da joj dajem pumpice Ventolina.

Možda te zanima... Šokantna rendgenska snimka pokazuje što je dijete progutalo Vrtić

Trebali smo čekati tjedana dana prije tog termina, znači sad već nakon pet tjedana ukupno i čim joj je preslušao pluća i pogledao rendgensku snimku, poslao nas je odmah u hitnu s uputama koju joj terapiju dati i kako je liječiti. Tog popodneva bila je na hitnoj gdje su joj uklonili djelić kokice koji je udahnula prije pet tjedana. Bilo je prekasno i šteta je bila napravljena. Kokica je oštetila pluća jer je bila tamo pet tjedana i lagano se raspadala.

Ne želim ni pomišljati na to što bi bilo da je nismo odveli privatnom specijalistu. Žalim što nisam više inzistirala na rendgenu na početku i što se nisam držala Ryanovog pravila - procedure u Queenslandu prema kojoj se obitelji mogu obratiti za pomoć ako smatraju da njihovo dijete ne dobiva dovoljno dobru zdravstvenu skrb ili se simptomi pogoršavaju. 

Zapamti, uvijek vjeruj svom instinktu. Liječnici mogu biti u krivu i mi kao roditelji znamo kad nešto nije u redu s našom djecom", upozorila je ova mama.

Aspiracijska pneumonija

Upala pluća ili pneumonija je akutna infekcija plućnog tkiva uključujući alveolarne prostore i prostor između alveola, tzv. intersticij. Postoje i bakterijska i atipične upale pluća, a kod aspiracijske pneumonije sitne čestice iz usta često kapaju u dišne putove, ali se obično uklone normalnim obrambenim mehanizmima prije nego što uspiju doprijeti do pluća i uzrokovati upalu odnosno zarazu. Od tog tipa pneumonije u posebnoj su opasnosti oslabljeni ljudi, otrovani alkoholom ili lijekovima ili bez svijesti zbog anestezije, ali i mala djeca koja mogu udahnuti sitne dijelove hrane poput kikirikija ili kokica.

lexi Možda te zanima... Opasne stvari u kući: Dvogodišnjakinja skoro umrla jer ih je progutala! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.