Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 28. lipnja 2013.

Kako djeci olakšati ljetne vrućine?

plaža, more, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Boravak na otvorenom je važan, ali u razdoblju od 11 do 17 sati radije se sklonite u duboki hlad ili u kuću, koju možete rashladiti klima uređajima ili ventilatorima

Važno je da dječju kožu izložite zraku i suncu, ali, naravno, ne jakom suncu i ne u doba dana kad je sunce opasno. Sunce je osobito važno za bebe i malu djecu jer se kod njih stvara D vitamin u koži izloženoj suncu te se zdravije razvijaju i rastu. Dok ste na moru ne morate tako redovito koristiti kapi D vitamina, jer se on sam stvara u organizmu vašeg djeteta.

Ljetno je doba koje je uvijek vezano uz visoke temperature zraka. Bebe su posebno osjetljive na velike vrućine. Idealno bi bilo da bebu dojite, jer tada nema problema s prehranom i izborom tekućine. Ipak i bebi koju dojite pri velikim vrućinama možete ponuditi vode ili čaja.

Boravak na direktnom suncu valja izbjegavati od 10 ili 11 pa do 17 sati. U to doba dobro bi bilo planirati ručak, popodnevni odmor te boravak u zasjenjenom dijelu vrta ili parka. Dakle, na plažu ćete s bebom ranije u jutro i kasnije pred večer. Iako to svi pedijatri i mediji preporučuju, još uvijek se događaju bolesti zbog pretjeranog izlaganja suncu praćene mučninama i povraćanjem.

Pravilna zaštita od sunca

Pri svakom izlasku na otvoreno, bez obzira što beba neće biti na direktnom suncu, dobro je ipak namazati izložene dijelove tijela kremom s visokim zaštitnim faktorom. O vama ovisi koji preparat i koju marku ćete izabrati. Najbitnije je da je on primjeren za dječju kožu, bez konzervansa poput parabena, s visokim UV zaštitnim faktorom, ne manjim od 50. Možete kupiti proizvod za zaštitu od sunca one marke koju i inače primjenjujete za njegu kože. Pazite na strukturu kreme. Dobro je da se lijepo razmazuje, da jako ne masti kožu i da se ne mora često nanositi jer su djeca nemirna, nestrpljiva i najčešće se ne vole mazati.

Ako se djeca izlože suncu, a ne namažu zaštitnim faktorom, može doći do opeklina. Dječja koža je puno tanja, nema dovoljno potkožnog masnog tkiva, sklona je kao i cijeli organizam dehidraciji te nema pigmenta koji bi je štitio od prejakog izlaganja suncu. 

Kako se rashladiti?

Ljeti općenito djecu (i bebe) možete kupati i tuširati nekoliko puta na dan jer će im biti ugodnije. Ako borave u zatvorenom prostoru, preporuka je da to budu prozračene i klimatizirane prostorije. Sami klima uređaji nisu idealno rješenje, pa ako je moguće  bilo bi dobro prostoriju prozračivati prirodnim putem te možda povremeno koristiti i ventilatore koji miješaju zrak. No najčešće su u prostorijama klima uređaji. Pazite da temperatura ne bude mnogo niža u prostoriji nego vani jer to nije zdravo. Koristite svaki trenutak da dijete držite na otvorenom, možda u sjeni nekih borova ili u vrtovima ispod tende.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.