30. svibnja 2013.

Toplinski udar

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Toplinski udar je poseban oblik teške dehidracije do koje dolazi zbog preduga izlaganja suncu ili toplini.

Vaše se dijete znoji i temperatura mu prelazi 40 °C. Umorno je, ima vrtoglavicu, mučninu, glavobolju i povraća. Može pokazivati poremećaje svijesti (vidne halucinacije, čak delirantne). U krajnjim slučajevima toplinski udar može u djeteta izazvati i gubitak svijesti, konvulzije i komu.

Ako vaše dijete pokazuje početne simptome toplinskoga udara stavite ga u mlaku kupelj (s temperaturom vode 2 stupnja nižom od njegove tjelesne temperature) kako biste ga osvježili. Dajte mu da pije. Ako se temperatura ne snižava, pozovite liječnika.

Dijete teže podnosi vrućinu i sunce nego odrasli. Stoga je ljeti potrebno poduzeti neke mjere opreza. Stavite mu šeširić i smjestite ga u sjenu ili na svježe i zračno mjesto. Ne ostavljajte nikada dijete u automobilu na suncu i izbjegavajte dugotrajno izlaganje suncu na plaži. Vodite brigu da bude lagano obučeno i dajte mu redovito piti slanoslatke otopine koje možete kupiti u ljekarni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.