Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 29. listopada 2015.

Tata oboljele djevojčice upozorava: Ovako izgleda osip od meningitisa!

meningitis
Foto: Tim Dawson/Facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tim Dawson je ujutro ostavio svoju kćer Millie u vrtiću, dobro raspoloženu kao i inače. Dva sata kasnije zvali su ga jer se nije dobro osjećala, a navečer se borila za život, nakon što joj je dijagnosticiran bakterijski meningitis

Poruka i fotografije koje je tata Tim Dawson iz Engleske objavio na svom Facebook profilu 21. listopada, podijeljene su do sada preko 100 tisuća puta. Cilj mu je bio pokazati drugim roditeljima kako izgleda osip koji prati meningitis, zbog kojeg je njegova 4-godišnja kći Millie gotovo umrla.

Uz fotografije, u svojoj poruci na Facebooku Tim je opisao brzi napredak bolesti:

Neke ljude ove fotografije mogu uznemiriti... No moramo podići svjesnost o ovome:

Prije 24 sata Millie je dijagnosticiran bakterijski meningitis, odnosno meningokokna sepsa.

U 8.50 ostavio sam je u vrtiću veselu kao inače i punu života.

U 10.30 zvali su iz škole jer se nije osjećala dobro.

U 12 smo bili kod doktora koji je prepisao sirup za temperaturu i bolove i odmor.

U 13 je počela povraćati, ali je i dalje pila vodu.

U 16.30 bila je pospana i još je povraćala.

Do 17.30 bila je gotovo nesvjesna. U tom trenutku nije bilo osipa.

U 18.15 odveli smo je na Hitnu gdje su pri prvom pregledu primjećene točke. Pojavile su se kroz manje od sat vremena. 

24 sata kasnije, nalazimo se u Dječjoj bolnici u Manchesteru, u Intenzivnoj skrbi. Prije toga smo bili u bolnicama u Huddersfieldu i Calderdaleu. Ove fotografije pokazuju specifičan osip, koji se inače ne može često vidjeti. Točkice podsjećaju na malene masnice ili ogrebotine. Srećom, čini se da smo ih mi primjetili na vrijeme i, iako je Millie trenutno na sedativima i aparatu za disanje, njezino stanje je obećavajuće. 

I dalje držimo fige da se potpuno oporavi, bez ikakvih posljedica. Molim vas pogledajte fotografije osipa, kako bi ga mogli prepoznati kad ga vidite.

U međuvremenu je Millie ozdravila i izašla iz bolnice, a njezini roditelji, koji su dobili veliku podršku na Facebooku, pokrenuli su akciju prikupljanja donacija za Dječju bolnicu u Manchesteru i Fondaciju za istraživanje meningitisa.

Simptomi i liječenje

Prema portalu Pliva zdravlje, rani simptomi meningokokne sepse su: nagli nastup bolesti, povišena temperatura, razdražljivost, tjeskobnost, glavobolja, povraćanje, a posebnu pažnju treba obratiti na promjene na koži, tzv. petehije. Petehije su točkasta krvarenja u koži nastala kao posljedica vaskulitisa (upale krvnih žila) kože. Karakteristično za navedena točkasta krvarenja jest da pritiskom staklene površine, npr. čaše, ne blijede. Obično se javljaju na ekstremitetima (potkoljenice) i trupu. Posebno je važno naglasiti da je nužno dijete prilikom pregleda u ambulanti skinuti do gola, kako bi se isključila mogućnost da se petehije previde. Kasni simptomi su opće loše stanje, promjena stanja svijesti, šok, velike površine krvarenja.

Ako se primijeti nešto od gore navedenih simptoma, potrebno se hitno uputiti liječniku koji će pregledom ustanoviti o čemu je riječ i eventualno postaviti sumnju na meningokoknu sepsu. U tom slučaju neophodno je uputiti se u bolnicu, s obzirom da meningokokna sepsa brzo napreduje i često ima fatalni ishod. Pacijenti se obično primaju u jedinicu intenzivnog liječenja nadležne bolnice (JIL) jer je potreban intenzivan nadzor i liječenje. Od lijekova se podrazumijevaju intravenski antibiotici širokog spektra kako bi se eliminirala infekcija (primjenjuju se u bolnici). Ako se razvije krvarenje ili dođe do poremećaja zgrušavanja, potrebna je transfuzija trombocita ili faktora zgrušavanja. Drugi tretmani podrazumijevaju izolaciju pacijenta kroz prvih 24 sata kako bi se spriječila zaraza drugih pacijenata.

A&E Huddersfield

Posted by Tim Dawson on 21. listopada 2015

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.