Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 16. listopada 2023.

Konjuktivitis kod djece: Koji su simptomi i kako ga liječiti?

upala oka
Foto: Freepik ; ; Konjunktivitis (upala konjunktive, spojnice oka) je čest simptom kod djece i beba
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Konjunktivitis je česta zarazna bolest očiju. Uz viruse i bakterije koja su dva su najčešća uzroka ovog stanja, uzrok mogu biti i alergeni. Bolest je neugodna i vrlo zarazna, ali brzo prolazi ako se pravilno liječi. Sve što trebate znati o konjunktivitisu, o tome tko može oboljeti i kako, načinima liječenja te prevenciji, piše Prim. mr. sc. Giovana Armano, spec. pedijatar.

Što je konjunktivitis?

Konjunktivitis je upala sluznice, spojnice oka. Oko je crveno otečeno i prisutna je i sekrecija iz oka. Ponekad i vjeđe mogu biti otečene. Dijete može imati osjećaj peckanje ili svrbež oka.

Što ga uzrokuje?

Uzroci konjunktivitisa mogu biti različiti. Najčešći su virusi, bakterije i različiti alergeni iz okoliša. Prema tome konjunktivitisi kod male djece mogu biti virusni, bakterijski ili alergijski.

Kod novorođenčadi i male dojenčadi uzrok može biti i u suženom kanaliću koji odvodi suze, a nalazi se u unutarnjem kutu oka. Kada je kanalić sužen ili začepljen suzice se ne odvode nego ostaju u oku i na njima se mogu naseliti različite bakterije i izazvati upalu. Tada nije važno samo primijeniti antibiotske kapi nego treba i masirati kanalić svakodnevno, a u slučaju ponavljanja moguće je i operativno proširivanje kanalića.

Možda te zanima... U čekaonici kod pedijatra: Tuđe dijete je uvijek zarazno, naše nikad Roditelji

Kako se sve prenosi, obzirom da je jako zarazan?

Ako su virusni i bakterijski, konjunktivitisi su jako zarazni. U jasličkim i vrtićkim grupama se često javljaju kao epidemije. Mala djece su u bliskog kontaktu, što pogoduje brzom širenju zaraze.

Ako se radi o alergijskom konjunktivitisu dijete obično ima i drugih alergijskih tegoba kao što su rinitisi, bronhitisi ili kožne alergijske promjene. Sam alergijski konjunktivitis nije zarazan, ali zbog toga što je prisutan izraziti svrbež oko, često djeca trljaju oči ručicama koje nisu nikada sasvim čiste i nanose si superinfekciju, bilo virusom bilo bakterijom.

Kako se liječi?

Terapija se daje prema vrsti konjunktivitisa.

Antibiotske kapi za oči bi se trebale davati isključivo kod bakterijskih konjunktivitisa, no često se u uobičajenoj praksi ne rade brisovi tako da se u većini konjunktivitisa (jako crveno oko koje peče i svrbi uz prisutan otok vjeđe i sekreciju) ordiniraju antibiotske kapi.

Ako se bakterijski konjunktivitisi ponavljaju dobro bi bilo napraviti bris spojnice oka da se odredi ciljana terapija.

Ipak, najbolje bi bilo pokušati liječiti prirodnim kapima na biljnoj bazi koje su dostupne u ljekarni pa u koliko simptomi ne prođu treba se javiti pedijatru.

Postoji li prirodan lijek za liječenje/ublažavanje upale oka?

Higijena je jako važna. Jutarnje umivanje, ispiranje okica fiziološkom ili biljnim kapima.

Biljne kapi su dostupne u ljekarni bez recepta i uvijek se može započeti tretiranje (kapanje) i ispiranje očiju ako dođe do prvih simptoma, Ako se simptomi smire, ne treba do pedijatra.

Koja je najbolja prevencija?

Okice se ne smiju trljati, osobito ne zamazanim ručicama. U vrtićima se konjunktivitisi vrlo brzo šire pa biljne kapi mogu biti prevencija.

Alergijske konjunktivitise treba na vrijeme uočiti, tj. ispitati na što je dijete alergično. Obično su to inhalacioni alergeni, polen i pelud različitih biljaka koji se nađu u prirodi, u određenom razdoblju. Važno je pratiti peludni kalendar pa se roditelji mogu prema tome dobro orijentirati. Npr. kada su okice crvene i svrbe u vrijeme cvjetanja breze, očito je dijete alergično na polen breze. U tom slučaju je roditelj sam "testirao" dijete i u principu ga ne bi trebalo dalje voditi na alergološka testiranja. Treba samo izbjegavati šetnje u područjima gdje raste breza u doba kada cvjeta i prevenirat će se konjunktivitis, tj. alergijska upala očiju.

Kod konjunktivitisa koji nastaju zbog alergije na određene alergene, može primijeniti i lijek protiv alergije (antihistaminik) u obliku sirupa ili kapi. Naravno i dalje je važno izbjegavati prirodu, tj. okoliš gdje rastu biljke na koje je dijete alergično u doba cvjetanja. Za alergijski konjunktivitis postoje i specijalne kapi.

Možda te zanima... Nakon što joj je sin skoro oslijepio mama upozorava na opasnost prljavih igrački koje se koriste u kadi Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.