Školarci Zdravlje osnovnoškolca 24. svibnja 2023.

Peta bolest kod djece: Koji su simptomi i kako je prepoznati?

Peta bolest
Foto: Instagram@louisegibbens ; Peta bolest
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Peta bolest je privremeni jarko crveni osip na koži koji se pojavljuje nakon infekcije parvovirusom B19. Uglavnom pogađa djecu, ali može zahvatiti i odrasle. Peta bolest obično prolazi sama od sebe nakon nekoliko dan

Peta bolest - Parvovirus humana infekcija je vrlo česta i zarazna bolest kod djece. Peta bolest kod djece uglavnom je blaga.

Što je peta bolest?

Peta bolest ili infektivni eritem (megalerythema infectiosum) je blaga zarazna bolest koja počinje simetričnim crvenilom obraza (iako ne mora biti nužno prisutan) koje izgleda kao eritem nakon pljuske, od čega je i nastao naziv “slapped cheek”, odnosno bolest ošamarenih obraza. Virus nazvan parvovirus B19 uzrokuje petu bolest, piše CDC. Ovaj virus je čest i vrlo zarazan. Zaražene osobe mogu ga prenijeti kašljanjem ili kihanjem. U većini slučajeva, peta bolest nije ozbiljno zdravstveno stanje. Često prolazi uz minimalno ili bez liječenja. Peta bolest se javlja epidemijski, svakih 3 do 5 godina, i to u kasnu zimu, proljeće i ljeto. Nakon preboljele pete bolesti stječe se trajni imunitet.

Najčešće bolesti u vrtiću: Što očekivati i kako pomoći djetetu?

Peta bolest kod djece

Većina djece s parvovirusnom infekcijom nema simptoma. Kada se simptomi pojave, oni se razlikuju ovisno o dobi osobe koja ima tu bolest, a inkubacija u prosjeku traje 4 – 20 dana. Prvi simptomi koji se pojavljuju kao znak pete bolesti slični su malaksalost i umor.

Nakon nekoliko dana pojavljuju se mrljasti osip na licu te simetrični osip koji je najizraženiji na rukama, nogama ili trupu. Osip obično zahvaća dlanove i tabane. Osip, kao i čitava bolest, traje 5 – 10 dana. Jednom kada se pojavi osip dijete više nije zarazno.

Osip se može vratiti i nekoliko tjedana kasnije nakon izlaganja suncu, fizičkom naporu, vrućici ili stresu. Rijetko se javljaju povišena tjelesna temperatura, glavobolja i curenje iz nosa.

Peta bolest - simptomi

Nakon inkubacije od 4 do 20 dana, najčešće se javlja crveni osip oba obraza, ali osip se javlja i na drugim dijelovima tijela. Rjeđe se javljaju temperatura, glavobolja i curenje iz nosa. Kod odraslih osipa često nema, ali se može pojaviti bol u zglobovima. Više od 25% zaraženih nema nikakve simptome, stoji na stranicama Zavoda za javno zdravstvo. Simptomi pete bolesti obično su blagi i mogu uključivati

  • vrućicu
  • curenje nosa
  • glavobolju
  • osip

Možete dobiti crveni osip na licu koji se naziva osip na "ošamarenom obrazu". Ovaj osip je najprepoznatljivije obilježje pete bolesti. Češći je kod djece nego kod odraslih.

Neki ljudi mogu dobiti drugi osip nekoliko dana kasnije na prsima, leđima, stražnjici ili rukama i nogama. Osip može svrbjeti, osobito na tabanima. Može varirati u intenzitetu i obično nestaje za sedam do 10 dana, ali se može pojaviti i nestati nakon nekoliko tjedana. Kad počne nestajati, može izgledati čipkasto.

Osobe s petom bolešću također mogu razviti bol i oticanje zglobova. To se zove sindrom poliartropatije. Češći je kod odraslih, osobito žena. Neke odrasle osobe s petom bolešću mogu imati samo bolne zglobove, obično u šakama, stopalima ili koljenima, i bez drugih simptoma. Bolovi u zglobovima obično traju 1 do 3 tjedna, ali mogu trajati mjesecima ili duže. Obično prolazi bez dugotrajnih problema.

Kako prepoznati dječje zarazne bolesti i kako izgleda liječenje

Peta bolest ili parvovirus – uzroci

Ljudski parvovirus B19 uzrokuje ovu infekciju i razlikuje se od parvovirusa koji pogađa kućne ljubimce. U prijevodu, bolest se ne prenosi sa životinja na ljude.

Prenosi se s osobe na osobu, kao i prehlada, često putem respiratornih sekreta i direktnog kontakta. Kada se pojavi osip, osoba s tom bolesti više se ne smatra zaraznom i ne treba biti izolirana.

peta bolest | Author: Freepik Foto: Freepik ; Peta bolest liječenje

Kako se liječi peta bolest?

Peta bolest se liječi simptomatski, te se za snižavanje povišene tjelesne temperature koriste paracetamol i ibuprofen. Ovi lijekovi istovremeno ublažavaju bol pa su dobar izbor ako je uz vrućicu prisutna i bol u zglobovima. U rijetkim slučajevima produljenih simptoma bola u zglobovima, mogu se koristiti i drugi lijekovi koje će propisati nadležni liječnik. 

Kožne promjene mogu uzrokovati svrbež, koji se može olakšati uporabom krema odnosno drugih pripravaka za njegu kože, ili antihistaminicima (lijekovima koji se inače koriste za alergije). Uz sve navedeno, preporučuje se što više odmarati te jesti lagano probavljivu hranu i unositi odgovarajuće količine tekućine kako bi se izbjegla dehidracija.

Ne postoji specifičan antivirusni lijek koji bi ciljao parvovirus B19 i zaustavio infekciju. Također, trenutno ne postoji niti cjepivo protiv parvovirusa B19.

Možda te zanima... Opasna infekcija među djecom širi se većinom rukama! Vrtić

Prevencija pete bolesti

Budući se bolest širi kapljičnim putem, mjere prevencije su ograničene. Redovito i pravilno pranje ruku je univerzalna mjera sprječavanja niza zaraznih bolesti, pa tako i pete bolesti.  Trudnicama, bolesnicima s oštećenim imunološkim sustavom i bolesnicima s hemolitičkim anemijama savjetuje se izbjegavanje kontakta s oboljelima, a svakako dijeljenje pribora za jelo. 

mama, dijete, bolesno Možda te zanima... Kako prepoznati dječje zarazne bolesti i kako izgleda liječenje Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.