Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 28. travnja 2022.

Ospice kod djece: Kako ih prepoznati i liječiti?

Ospice
Foto: Shutterstock ; Ospice kod djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest od koje se može oboljeti u bilo kojoj dobi i koja se brzo širi. To je ozbiljna zarazna bolest koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija. U ovom članku donosimo vam što trebate znati o ospicama

Broj slučajeva ospica u ogromnom je porastu diljem svijeta, prema najnovijem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Broj prijavljenih slučajeva ospica u prva dva mjeseca 2022. bio je 79 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, navodi se u izvješću. Razlog porasta je taj što se premalo djece cijepi, dijelom zato što su kampanje cijepljenja prekinute tijekom pandemije covida-19, a dijelom zbog toga što su zemlje bile prisiljene preraspodijeliti novac za druge probleme. Pojava velikih epidemija ove vrlo zarazne bolesti predstavlja opasnost, posebice nakon ukidanja mjera socijalnog distanciranja uvedenih zbog pandemije.

beba, cijepljenje Možda te zanima... Stručnjaci zabrinuti: 'Djeca umiru od bolesti koje se mogu spriječiti' Beba

Što su ospice?

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest praćena vrućicom. Uz njih se javlja rinitis, upala očiju, grčevit kašalj s laringitisom i osip od crvenih točkica. Ospice često počinju s vrućicom (39 °C), rinitisom povezanim s upalom očiju, kašljem i laringitisom, piše HZJZ. Zatim se pojavljuju crvene točkice po vratu (iza ušiju) koje se prošire na cijelo tijelo za dva do tri dana. Katkada taj osip može izgledati kao purpura. Tada treba napraviti pretrage krvi kojima se utvrđuje razina trombocita, koja može biti nešto niža. 

Ospice | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Ospice kod djece

Što uzrokuje ospice?

Ospice uzrokuje virus morbila. Infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Razdoblje inkubacije prije nego što se obično pojave simptomi je 7 do 14 dana. Imunitet protiv bolesti se stvara nakon cijepljenja, nakon aktivne infekcije, a pasivni imunitet kod djeteta čija je majka imuna traje tijekom većeg dijela prve godine života. Prije nego što je cijepljenje postalo široko rašireno, ospice su bile vrlo česta bolest u djetinjstvu, tako da je 90% stanovništva bilo zaraženo do dobi od 20 godina. Broj slučajeva ospica znatno je pao pa su ospice danas rijetka bolest i javljaju se samo sporadično. Osjetljive osobe su dojenčad u vrijeme kad se smanjuje broj antitijela dobivenih od majke, i osobe koje su odbile cijepljenje. 

Kako prepoznati dječje zarazne bolesti i kako izgleda liječenje

Simptomi ospica

Nakon prosječne inkubacije od 10 do 12 dana prvo se javlja povišena tjelesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suhi kašalj te crvenilo i suzenje očiju. Također, pojavljuju se karakteristične Koplikove pjege - sitna bijela zrnca na sluznici usne šupljine s unutrašnje strane obraza. Te točkice nalikuju sitnim zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Dan dva nakon pojave Koplikovih pjega pojavi se specifičan osip po koži. Osip počinje na čelu i ispod uha te na vratu. Osip je pjegast i sitnocrven i u roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Temperatura može biti vrlo visoka, do 40 stupnjeva. Osip u početku pjegast kasnije postaje poput malih crvenih kvržica uz lagani svrbež. Kvržice mogu i krvariti. Bolesnik može bit osjetljiv na svjetlo. Razmak između pojave prvih simptoma i pojave osipa je obično 3 do 5 dana. Osip traje 4-5 dana, a potom izblijedi.

ospice simptomi | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Simptomi ospica

Ospice kod djece

S obzirom na to da ospice uzrokuje izrazito zarazan virus, ospice se lako prenose. Ako vam je dijete u školi ili vrtiću i pojave se ospice, velika je šansa da se i ono zarazi. Bolesnici su zarazni nekoliko dana prije pojave vidljivih znakova ospica, ali i nakon pojave osipa. Nakon što se osip potpuno povuće, dijete više nije zarazno. Paramiksovirus koji uzrokuje nastanak ospica može se prenijeti kapljičnim putem iz nosa, grla i usta.

Kako liječiti ospice?

Bolest ospica spontano prolazi. Kao kod ostalih viroza, temperatura (u ovom slučaju i osip) nestaju kroz 5-6 dana. Kašalj najčešće duže potraje. Liječenje je simptomatsko i preporučeno od strane liječnika. Koriste se lijekovi za snižavanje temperature te sirupi za ublažavanje kašlja. Za osip se mogu primijeniti antihistaminici te tekući puder s cinkom. Kada posumjate da vam je dijete dobilo ospice, odmah se obratite liječniku. Bitno je da liječnik tu sumnju odmah prijavi javno-zdravstvenim ustanovama jer je bolest teža i lako se prenosi.

ospice cijepljenje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Cijepljenje protiv ospica

Cijepljenje protiv ospica

U većini razvijenih zemalja djeca se cijepe protiv ospica. U Hrvatskoj se cijepljenje provodi u dvije doze; prva doza nakon navršene prve godine života i druga doza prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Ukoliko se postigne procijepljenost populacije od preko 95% smatra se da se bolest ne može javiti u epidemijskom obliku. Cjepivo protiv ospica u svijetu je u uporabi 50 godina i pokazalo se vrlo sigurno i učinkovito.

Nakon cijepljena može se pojaviti blaga ili inaparentna infekcija koja nije zarazna. U 38 °C, a može biti praćena i osipom. Neurološki simptomi se registriraju izuzetno rijetko, a cjepivo protiv ospica ne dovodi do autizma.

10-godišnje istraživanje potvrdilo: MoPaRu cjepivo ne uzrokuje autizam

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.