Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 14. prosinca 2018.

Kako zaštititi dijete u hladnom automobilu?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li znala da stavljanje djeteta u autosjedalicu u debeloj jakni može biti opasno? Kako onda zaštititi dijete u hladnom automobilu tijekom zime?

Svi znamo koliko je opasno kad dijete stavimo u zagrijan automobil i koliko je opreza potrebno ljeti. Djeca ne mogu regulirati tjelesnu toplinu kao odrasle osobe pa zimi postoji rizik od smrzavanja i hipotermije ako su predugo izloženi niskim temperaturama.

Dr. Lara McKenzie, glavna istraživača u američkom Centru za ozljede u Nacionalnoj dječjoj bolnici Columbusu daje savjete kako udobno i sigurno tijekom zime smjestiti dijete u automobil.

1. Upali i ugrij auto

Prije nego li kreneš upali i ugrij automobil. Naravno, ako je automobil u garaži važno ga je izvesti van, ali ako je parkiran vani potrebno je provjeriti blokira li snijeg ispušni ventil kako bi se spriječilo nakupljanje ugljičnog monoksida.

2. Skini djetetu jaknu u autosjedalici

Glomazna i debela zimska odjeća može spriječiti da pojas za vezanje bude dobro pričvršćen. Obuci dijete u više tankih slojeva i makni mu debelu zimsku jaknu prije nego ga smjestiš u autosjedalicu. Nakon što je sigurno smješten možeš ga pokriti jaknom ili dekicom da mu bude toplo.

Opasnost u vožnji: Zimske jakne i autosjedalice ne idu zajedno!

3. Uvijek budi uz dijete

Nikad nemoj ostaviti dijete samo u vozilu, čak i ako je automobil upaljen i grijanje uključeno. Ključevi automobila neka uvijek budu uz tebe da se dijete ne može slučajno samo zaključati.

Možda te zanima... Tihi ubojica: Dječje autosjedalice nisu za spavanje! Vrtić

4. Budi oprezna

Ako se tvoja rutina promjeni, pobrini se da ti ili bilo tko drugi tko se brine za dijete bude upućen u sva pravila i neka uvijek bude na oprezu.

Možda te zanima... Roditelji prerano 'okreću' autosjedalicu u kojoj voze dijete Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.