Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. lipnja 2016.

Dijete ima sunčanicu: što napraviti?

sunce ljeto djevojčica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sunčanica je burna reakcija cijelog organizma na prekomjerno izlaganje suncu. Ona se može dogoditi brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu

  • Sklonite dijete sa sunca: ako se radi o ranoj i burnoj sunčanici, dijete prvo treba skloniti sa sunca, ako je moguće otići u klimatiziranu prostoriju ili bar u zamračenu i dobro provjetrenu sobu ili apartman.
  • Istuširajte dijete mlakom vodom: potom ga ostavite da se osuši bez brisanja
  • Dajte mu da pije puno tekućine: rashlađen bezalkoholni napitak (čaj, sok ili obična voda) je prijeko potreban djetetu koje ima sunčanicu. Tekućinu nemojte davati odjednom u velikoj količini, već češće po manje, naročito ako je dijete povratilo. 
  • Dajte mu lijek: ako je tjelesna temperatura i dalje visoka, mališanu treba dati neki od lijekova za snižavanje temperature
  • Treba mu odmor: narednih nekoliko sati dijete se treba odmarati. Idealno bi bilo da odspava. Naravno, tokom sna treba kontrolirati tjelesnu temperaturu, pa u slučaju novih skokova ponoviti terapiju lijekom protiv visoke temperature. Već poslije četiri sata od prethodne doze može se ponoviti lijek. A ako je prošlo manje vremena, ponoviti tuširanje mlakom vodom. 

 Kako prepoznati sunčanicu kod djeteta?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.