Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 31. srpnja 2015.

Što kad se dijete boji vode?

dijete voda
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca se mogu uplašiti mora ili bazena jer nema jasnih granica, što im se može činiti zastrašujuće!

Prva stvar koje morate biti svjesni je da ako se vi bojite vode, dijete će to osjetiti i utjecat će i na njegovu sposobnost plivanja. Djeca se mogu uplašiti mora ili bazena jer nema jasnih granica, što im se može činiti zastrašujuće. Kad je dijete mlađe od godine dana, samo ga upoznajte s vodom. Od kupanja napravite zabavu, pokažite im kako mogu prskati nogama, pjevajte dok plutate s njima. Neka se prvo naviknu na vodu i steknu samopouzdanje.

"Za djecu koja se u dojenačkoj dobi uključe u program plivanja postoji manja vjerojatnost da će razviti strah. Ako se strah razvije, s djetetom se igrajte pokraj vode, ili s vodom, sve dok dijete samo ne odluči krenuti u vodu. Od pomoći mogu biti igračke koje su prilagođene za igru u vodi (kantice, brodići, slikovnice za vodu, zvečke i slično", savjetuje Ana Sršen, voditeljica programa za djecu u plivačkom klubu Natator, višestruka državna prvakinja i sudionica Paraolimpijskih igara.

Nemojte forsirati!

Važno je da dijete povezuje vodu s ugodnim osjećajima, kao što je lijep sunčani dan na plaži ili igranje u bazenu punom druge djece. Kad počne razmišljati o vodi kao o nečemu ugodnom i sigurnom, strah će pomalo nestajati sam od sebe.

 

dijete voda | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Ana Sršen kaže da je za djetetov osjećaj sigurnosti potrebno naučiti kontrolirati tijelo u vodi, tako da je uvijek sposobno zauzeti položaj licem prema gore. Preporučuje da od samog početka učite dijete na horizontalni položaj, kako na leđima, tako i na trbuhu. "Učenje promjena položaja tijela u vodi može biti zabavno za vaše mališane ako se pritom igrate", nadodaje Ana Sršen.

Neka djeca se boje vode zbog prethodnog lošeg iskustva, bila su naglo stavljena u dosta hladnu vodu, val ih je zapljusnuo pa im je voda ušla u nosić ili slana voda u oči pa su ih pekle. "U svakom slučaju nemojte ništa forsirati, nego sve radite postepeno i po malo. Igrajte se s djecom na obali mora, gradite kule i bacajte kamenčiće. Hodajte po plićaku i špricajte tko će dalje", preporučuje pedijatrica Giovana Armano.

Neka bebe plutaju

Vrlo mala djeca ugodno se osjećaju u vodi. Najbolje je bebe odmah upoznati s plutanjem, a djecu možete poticati da izvode pokrete poput morskih bića: skaču kao dupini, migolje kao alge ili gmižu kao hobtnice, savjet je Ane Sršen. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.