Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 22. listopada 2019.

Bolest usta, šake i stopala: Obitelj tvrdi da se zarazila u hotelu u Rovinju

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što se pojavila vijest da jedna zagrebačka obitelj tvrdi da se zarazila bolešću usta, šake i stopala u jednom rovinjskom hotelu, pitali smo pedijatricu mr. sc. Giovanu Armano koji su simptomi i kako izgleda liječenje ove bolesti

Domaći mediji objavili su vijest o zagrebačkoj obitelji koja je bila na odmoru u jednom hotelu u Rovinju gdje su svi članovi dobili osip i bolne plikove po tijelu, a nakon odlaska liječniku, utvrđeno je da se radi o bolesti usta, šake i stopala. Prema natpisima u medijima, njihova dvogodišnja kćer, razboljela se još tijekom odmora, a nakon nje razboljeli su se i roditelji.

Pedijatrica mr. sc. Giovana Armano objasnila nam je da su djeca sklona toj infekciji, a kod odraslih se javlja rijetko.

Možda te zanima... Rotavirus: Kako spriječiti zarazu ili je barem brzo zaustaviti? Vrtić

"Hand, mouth and feet disease, odnosno bolest usta, ruku-dlanova i nogu-tabana dječja je virusna bolest. Jako je zarazna pa se u kolektivima (vrtićima), kada se pojavi kod jednog djeteta, često pojavi i kod još nekolicine. Bolest se često manifestira bez temperature i djeca su dobrog općeg stanja, a osip u glavnom ne svrbi, i javlja se na određenim mjestima na tijelu. Osim na rukama-dlanovima, nogama-tabanima, ali i natkoljenicama i guzi, javlja se oko ustiju i u ustima", kaže pedijatrica te objašnjava da terapija za tu bolest ne postoji, nego ona prolazi sama. 

"Ako je prisutan svrbež mogu se dati antihistaminici i gelovi za usnu šupljinu ako su jače izraženi simptomi u ustima", kaže.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

"Od lijekova preporučuju se samo oni za snižavanje temperature i po potrebi oni protiv bolova. Ako su prištići u ustima jako neugodni, usta se mogu ispirati čajem od kamilice nekoliko puta na dan, a velika pomoć mogu biti i sprejevi protiv afti koji se mogu nabaviti u ljekarnama. Takav sprej stvorit će  zaštitni ‘film’ na ranicama u ustima i tako ublažiti bol te ubrzati cijeljenje", ističe dr. Jovančević. Tek u rijetkim slučajevima, dodaje, na rukama ili nogama može se razviti sekundarna infekcija, pa nekoliko dana treba primjenjivati antibiotsku mast. Osim toga, roditelje uvijek upozorim da se ponekad može dogoditi da se tjedan ili dva nakon što bolest prođe počnu odizati nokti, pa i da otpadnu. No ne treba se previše zabrinjavati jer kasnije izrastu normalni i zdravi nokti", preporuka je pedijatra prof. dr. sc. Milivoja Jovančevića.

Možda te zanima... 'Vodene kozice party': Je li sigurno namjerno zaraziti dijete? Vrtić

Mediji pišu da je majka prozvala hotel i neodgovarajuće higijenske uvjete u dječjem bazenu, a iz hotela su joj odgovorili da "hotel ne može odgovarati za neodgovorne roditelje koji dovode zaraženu djecu u hotel", piše portal Vijesti.hr. Na naše pitanje je li moguće zaraziti se od ove bolesti u hotelu pedijatrica mr. sc. Armano komentirala je:

"Moguće da je u hotelu bilo još neke bolesne djece ili je dijete bilo već zaraženo prije dolaska u hotel (vjerojatno u vrtiću ili igraonici ili dječjem rođendanu...), a bolest se samo razvila pri boravku u hotelu".

Kako spriječiti zarazu?

Kako bi spriječila infekciju virusom, vodi brigu o higijeni ruku. Smoči ruke pod mlazom tople vode, nasapunaj ih, rukom o ruku istrljaj dlanove, nadlanice, palac, područje između prstiju, vrhove prstiju i područje nokta. Proces pranja ruku neka traje barem 20 sekundi. Nasapunane ruke isperi pod mlazom vode i osuši ih papirnatim ručnikom. 

Trikovi pomoću kojih ćete dijete naučiti pravilno prati ruke

Osim nakon toaleta, ruke treba oprati prije i posije nekih radnji kao što su pripremanje hrane, skrb o bolesnima, nakon kihanja i kašljanja, nakon rada sa smećem te prilikom ulaska u kuću. Osobito je važno prati ruke nakon mijenjanja pelena jer prijeti noro virus, a operi ih i nakon diranja ljubimaca. 

Pranje ruku ključni je korak u sprečavanju širenja bakterijskih i virusnih infekcija. Prije pranja ruku skini prstenje kako bi očistila i dio koji se nalazi ispod njih. Redovito čisti objekte koji se često koriste u domu i uredu jer ćeš tako smanjiti količinu bakterija u svom okruženju. To su predmeti koje svi često dodirujete, kao što je vaš telefon, prekidači za svjetla, umivaonici, ručke za WC i kvake. I bez obzira na to što misliš da imate čiste ruke, svaki put kad otvoriš vrata ili upališ svjetlo na rukama prenosiš bakterije.

bolesno dijete, temperatura Možda te zanima... Dječje zarazne bolesti: simptomi i liječenje Vrtić

Kako uzročnik bolesti usta, šake i stopala mogu biti različiti virusi, treba imati na umu da to što si jednom preboljela bolest ne znači da si razvila imunitet, odnosno ona se može javiti i više puta. Također, virus je aktivan tijekom cijelog tijeka bolesti, a mjesecima se može zadržati u stolici oboljele osobe, pa je vrlo važno voditi računa o higijeni ruku te o tome da izbjegavaš dijeliti s drugima pribor za jelo ili ručnike. Također, redovito dezinficiraj površine koje dijete dodiruje, peri igračke i zrači prostor u kojem boravi.

meningitis Možda te zanima... Tata oboljele djevojčice upozorava: Ovako izgleda osip od meningitisa! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.