Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 27. kolovoza 2019.

Sezona bolesti usta, stopala i šake: Prepoznaj simptome

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osip, odnosno prištići, pojavljuju se na potkoljenicama i stopalima, a ponekad i po cijelim nogama i stražnjici. Kod male djece prištići se mogu pojaviti i na mjestima pelenske regije, kaže pedijatar Jovančević

Ljeti i u ranu jesen među djecom se češće javlja epidemija bolesti usta, šake i stopala, koja spada u skupinu enterovirusnih oboljenja. Uzrok može biti više enterovirus, no među najčešćim su uzročnicima Coxsackie virus te enterovirus 71. Kako se širi preko sekreta iz nosa i usta, odnosno kapljičnim putem, te preko nečistih ruku (posebno ako ste bili u dodiru s fekalijama, primjerice pri mijenjanju pelena), dok inkubacija do pojave simptoma može trajati i do tjedan dana, bolest je vrlo zarazna i nerijetko nakon prvog oboljelog djeteta obolijevaju sva djeca u vrtićkoj grupi ili u istom razredu, a u vrijeme epidemije bilježi se i među odraslima koji su kontaktu sa zaraženom djecom. Iako su uvijek moguće komplikacije, u pravilu je riječ o bolesti koja prolazi nakon 5 do 6 dana bez većih problema, s manje ili više neugodnim simptomima, kaže pedijatar prof. dr. Milivoj Jovančević.

dječak bolest Možda te zanima... Kako spriječiti česte dječje infekcije? Vrtić

Najčešći simptomi su osip, vrućica, umor, smanjen apetit...

"Glavni simptom bolesti usta, šake i stopala je pojava osipa, odnosno prištića tipično na podlakticama i dlanovima te na potkoljenicama i stopalima (ponekad i po cijelim nogama i stražnjici), kao i u usnoj šupljini. Kod male djece prištići se mogu pojaviti i na mjestima pelenske regije. Ubrzo nakon što se pojave, prištići postaju vodenasti i mogu se stvoriti male ranice. U težim slučajevima, prištići u ustima mogu zahvatiti jezik i ždrijelo, pa i zubno meso, što može biti vrlo neugodno i bolno. Spomenute simptome može pratiti i visoka vrućica, obično oko 40°C, uz opću slabost i umor, smanjen apetit i razdražljivost djeteta", pojašnjava pedijatar. Liječenje je, dodaje, uglavnom samo simptomatsko.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

"Od lijekova preporučuju se samo oni za snižavanje temperature i po potrebi oni protiv bolova. Ako su prištići u ustima jako neugodni, usta se mogu ispirati čajem od kamilice nekoliko puta na dan, a velika pomoć mogu biti i sprejevi protiv afti koji se mogu nabaviti u ljekarnama. Takav sprej stvorit će  zaštitni ‘film’ na ranicama u ustima i tako ublažiti bol te ubrzati cijeljenje", ističe dr. Jovančević. Tek u rijetkim slučajevima, dodaje, na rukama ili nogama može se razviti sekundarna infekcija, pa nekoliko dana treba primjenjivati antibiotsku mast.

dijete doktor Možda te zanima... Zašto su, kad krenu u vrtić, djeca stalno bolesna? Vrtić

Otpadanje noktiju

"Osim toga, roditelje uvijek upozorim da se ponekad može dogoditi da se tjedan ili dva nakon što bolest prođe počnu odizati nokti, pa i da otpadnu. No ne treba se previše zabrinjavati jer kasnije izrastu normalni i zdravi nokti", ističe sugovornik. 

Kako uzročnik bolesti usta, šake i stopala mogu biti različiti virusi, treba imati na umu da to što ste jednom preboljeli bolest ne znači da ste razvili imunitet, odnosno ona se može javiti i više puta. Također, virus je aktivan tijekom cijelog tijeka bolesti, a mjesecima se može zadržati u stolici oboljele osobe, pa je vrlo važno voditi računa o higijeni ruku te o tome da izbjegavate dijeliti s drugima pribor za jelo ili ručnike. Također, redovito dezinficirajte površine koje dijete dodiruje, perite igračke i zračite prostor u kojem boravi.

bolesno dijete Možda te zanima... Kako povećati otpornost na zarazne bolesti? Vrtić

Ruke treba prati sapunom minimalno 20 sekundi

Kako biste spriječili infekciju virusom, vodite brigu o higijeni ruku. Smočite ruke pod mlazom tople vode, nasapunajte ih, rukom o ruku istrljajte dlanove, nadlanice, palac, područje između prstiju, vrhove prstiju i područje nokta. Proces pranja ruku neka traje barem 20 sekundi. Nasapunane ruke isperite pod mlazom vode i osušite ih papirnatim ručnikom. 

Trikovi pomoću kojih ćete dijete naučiti pravilno prati ruke

Osim nakon toaleta, ruke treba oprati prije i posije nekih radnji kao što su pripremanje hrane, skrb o bolesnima, nakon kihanja i kašljanja, nakon rada sa smećem te prilikom ulaska u kuću. Osobito je važno prati ruke nakon mijenjanja pelena jer prijeti noro virus, a operite ih i nakon diranja ljubimaca. 

Redovito čisti predmete koje često dodirujete

Pranje ruku ključni je korak u sprečavanju širenja bakterijskih i virusnih infekcija. Prije pranja ruku skini prstenje kako bi očistila i dio koji se nalazi ispod njih.  Redovito čisti objekte koji se često koriste u domu i uredu jer ćeš tako smanjiti količinu bakterija u svom okruženju. To su predmeti koje svi često dodirujete, kao što je vaš telefon, prekidači za svjetla, umivaonici, ručke za WC i kvake. I bez obzira na to što misliš da imate čiste ruke, svaki put kad otvoriš vrata ili upališ svjetlo na rukama prenosiš bakterije.

Možda te zanima... 10 stvari s najviše bakterija, a bebe ih svakodnevno dodiruju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.