07. travnja 2013.

Afte

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vaše dijete se žali na bol i pečenje u ustima. Na vršku i bridovima jezika, desnima i unutarnjoj strani obraza i usana vide se male površinske lezije, izolirane ili u nakupinama, sive ili žućkaste, okružene crvenim obrubom. Takve lezije nazivamo aftama.

Pojava afti može biti povezana s uzimanjem određenih vrsta hrane (sir grojer, orasi, jagode, patlidžan). Međutim, mogu se pojaviti i bez razloga. Nestaju za dva dana bez posebna liječenja, osim natapanja antiseptičkom otopinom s pomoću komadića vate.

U dojenčeta izbijanje brojnih afti (katkada su ih usta prepuna) povezano s povišenom temperaturom (od 39 °C do 40 °C) često je uzrokovano infekcijom herpes virusom tip 1.

Vaše dojenče osjeća bolove pri gutanju i ne može jesti kao obično. Ova upala usne šupljine (stomatitis) je bezopasna, ali zahtijeva privremeno hranjenje tekućom i hladnom hranom. Liječnik će propisati antiseptike za lokalnu primjenu i lijekove za ublažavanje boli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.