Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 25. prosinca 2023.

8 stvari u kući koje mogu biti opasne za djecu tijekom blagdana

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U vrijeme blagdana cijela obitelj okuplja se kod kuće, ide se u goste pa pripazi na ovih 10 stvari koje mogu biti opasne za mališane

1. Božićno drvce i ukrasi

Pazite kako ćete ukrasiti bor ako imate malu djecu jer ukrasi, a posebno oni od stakla, mogu biti opasni. Kuglice im mogu izgledati poput bombona pa ih zbog toga možda požele pojesti. Lomljive ili opasnije ukrase zato stavite na vrh.

2. Igračke za djecu

Kompanije koje proizvode igračke moraju na svaku staviti oznaku kojem je uzrastu prilagođena. To rade u suradnji sa stručnjacima i postoji razlog zašto na igrački piše, recimo, da nije namijenjena djeci mlađoj od tri godine.

Možda te zanima... Dijete se ugušilo igračkom koja je bila namijenjena za njegovu dob Vrtić

No mnogi roditelji misle da se njihovo dijete može igrati i s igračkama za stariji uzrast, a to može biti uistinu opasno. Treba pripaziti i ako imate djecu različitih uzrasta, da mlađi ne koriste igračke onih starijih koje mogu biti opasne za njih.

3. Male baterije

Baterije mogu biti iznimno opasne za malenu djecu koja će ih vjerojatno pokušati progutati, a to može dovesti i do najgoreg ishoda. Stoga pazite gdje držite baterije i dobro zatvarajte sve poklopce za baterije na igračkama.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Bakini lijekovi

Ukoliko vam starija rodbina dolazi za blagdane, vjerojatno će neki od njih sa sobom donijeti i svoje lijekove. Jasno dajte svima do znanja da drže te lijekove daleko od dohvata djece koja će znatiželjno istražiti sve što im je novo. Kako najmanji sve vole isprobavati baš ustima, jasno je kakva opasnost prijeti.

5. Božićne žaruljice

Iako su gušenja božićnim lampicama rijetka, od njih prijeti sasvim druga opasnost. Naime, šarene lampice djeci izgledaju poput slatkiša te će ih neki od njih pokušati i iščupati, a onda i okusiti.

božić beba Možda te zanima... Božić s bebom: Tri iscrpljujuća dana prikazana u tri minute Roditelji

6. Držači za božićne čarape

Mnogi božićne čarape fiksiraju tako što na njih stave nešto teško pa je potrebno paziti da su one dovoljno visoko kako ih djeca ne bi mogla dohvatiti, povući i srušiti si nekakav takav teški predmet na glavu.

7. Vatra

Mnogi imaju kamine ili peći koje su tijekom blagdana središnji dio doma oko kojeg se svi okupljaju. Tijekom blagdana pokušajte taj prostor nekako ograditi da 'mali puzavac' ne bi išao istražiti što to pucketa u kaminu ili dotaknuti peć.

8. Božićne zvijezde, božikovina i druge biljke koje izgledaju slasno

Iako dijete neće umrijeti ako pojede božićnu zvijezdu ili božikovinu, u većim količinama te biljke kod malenih mogu izazvati proljev. Savjet je da ih držite izvan njihovog dohvata, piše Fatherly.com.

lexi Možda te zanima... Opasne stvari u kući: Dvogodišnjakinja skoro umrla jer ih je progutala! Vrtić