Beba Igre za bebe 19. prosinca 2014.

Kako preživjeti prve blagdane s bebom?

beba božić blagdani
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nemojte biti iznenađeni ako se šira obitelj uznemiri ili čak naljuti ako se više ne budete držali dosadašnje tradicije i planova, no važno je da učinite onako kako vama najviše odgovara. 'Vaša nova obitelj treba biti na prvom mjestu. Uzmite si vrijeme za sebe i svoju bebu', preporučuje savjetnica za roditelje Tammy Gold

Kako izgledaju blagdani kada u obitelj stigne novi član, vaša beba? Pa najčešće se bake i djedovi natječu kod koga ćete biti za Badnjak i kod koga će se beba prvi puta slikati kraj bora, kod koga ćete doći na Božićni ručak ili pak na doček Nove godine. Zvuči li vam ovo poznato? Premda će veći dio blagdanskih dana beba prespavati, ovakva situacija može biti jako stresna za nove roditelje koji samo žele ugrabiti nekoliko mirnih zajedničkih trenutaka bez neželjene publike.

Kako riješiti ovakvu situaciju, za portal The Bump pojasnila je Tammy Gold, savjetnica za roditelje i autorica programa Gold Parent Coaching. Prije svega, važno je zajedno s partnerom napraviti zajednički plan o tome kako želite da vaši blagdani izgledaju sada kada je u vašu obitelj došao novi član.

"Budite otvoreni iskreni. Otvoreno razgovarajte o svojim idejama i željama i kako biste željeli provoditi blagdane i godišnje odmore. Što vam je važno, želite li uvesti neke nove običaje, koliko vremena želite provesti sami, a koliko s ostatkom obitelji? Ovaj razgovor važno je obaviti prije nego što dođu sami blagdani i prije nego što vas ostatak obitelji pozove da baš s njima provedete te dane", kaže Tammy Gold.

Udovoljavanje željama obitelji

Kada sa suprugom zajednički donesete odluku o tome kako želite provesti Badnjak, Božić ili neki drugi praznik, priopćite to drugim članovima obitelji. Jasno im dajte do znanja da ih volite i da želite u obiteljskom okruženju provesti blagdane, no objasnite im da se s rođenjem bebe situacija dosta promijenila.

"Recite obitelji da želite da svatko provede vrijeme s bebom, no držite se svog dogovora. Nemojte se bojati odbiti poziv da provedete tri dana kod svojih roditelja ili roditelja partnera", savjetuje Tammy Gold.

Nemojte biti iznenađeni ako se obitelj uznemiri ili čak naljuti ako se više ne budete držali dosadašnje tradicije i planova, no važno je da učinite onako kako vama najviše odgovara.

"Vaša nova obitelj treba biti na prvom mjestu. Uzmite si vrijeme za sebe i svoju bebu", pojašnjava savjetnica za roditelje. Napominje kako se može dogoditi da se mladi roditelji susretnu s osudom ili ljutnjom svojih obitelji pa često primjećuje u svome radu kako novi roditelji, udovoljavajući željama drugih, zaboravljaju provesti vrijeme sami. Savjetnica za roditelje preporučuje svim novima roditeljima da s ostatkom obitelji pokušaju dogovoriti neka nova pravila kako bi na kraju svi bili zadovoljni i kako bi blagdani s novim članom obitelji protekli bez stresa!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.