Roditelji Sretna mama 25. prosinca 2018.

'S petero djece mlađe od 10, dosta mi je da Djed Božićnjak preuzima sve zasluge'

Foto: Twitter/Gillian Harvey
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Nisam sigurna da bih djecu upoznala s ovim izmišljenim likom koji dijeli poklone. Jako se veselim trenutku sljedeće ili neke druge godine kad će djeca shvatiti tko je zapravo zaslužan za poklone koje dijeli Djed Božićnjak', požalila se mama petero djece

'Dosta mi je toga da Djed Božićnjak preuzima zasluge za sav moj rad', napisala je Gillian Harvey, mama petero djece, u svom iskrenom pismu za Independent i opisala zašto ponekad osjeti očaj zbog Djeda Božićnjaka.

"Nemoj to raditi", rekla je moja najstarija kći Lily svojoj sestri. "Djed Božićnjak bi mogao proći". Jednostavna prijetnja da bi to moglo zasmetati velikog čovjeka bila je dovoljna da zaustavi petogodišnju Evie da crta na stolu za objedovanje. Zato jer ne želiš uzrujati Djeda Božićnjaka, zar ne? Stojeći iza njih, nisam mogla da se ne zapitam: "A što je sa mnom?".

Kao mama petero djece mlađe od 10 godina, možeš zamisliti kako adventsko vrijeme izgleda u našoj kući. Ljepljivi, čokoladom prekriveni prsti, iščekivanje poklona i gotovo opipljiv osjećaj uzbuđenja u zraku. Zato što dolazi Djed Božićnjak!

Prije devet godina kada sam se pripremala da ovjekovječim mit o Djedu Božićnjaku s prvorođenim, moram priznati da sam bila uzbuđena. Puneći čarapu, skrivajući je pored njezinog krevetića, čekajući uzbuđenje trganja ukrasnog papira i otkrivanje zagonetke što je Djed donio, a imala je dva tjedna pa moram priznati da je to sve bilo uglavnom za mene.

Možda te zanima... 8 tipova mama na Božić: Koja mama si ti? Roditelji

Sada, opterećena gorkim iskustvom i spoznajom da predstavljam muškarca koji ima prekomjernu težinu i modno je neosviješten, nisam sigurna da bih djecu upoznala s ovim izmišljenim likom koji dijeli poklone. Jako se veselim trenutku sljedeće ili neke druge godine kad će djeca shvatiti tko je zapravo zaslužan za poklone koje dijeli Djed Božićnjak.

Tko kupuje poklone, ukrašava kuću, stvara Božić? Njezino ime nije Djed

Razmisli o tome. Tko kupuje većinu poklona? Tko stavlja božićne ukrase? Tko pomaže napisati božićno pismo koje se šalje vilenjacima? Tko organizira uzbuđenje, štiti adventske kalendare od pustolovina braća i sestara? Ukratko. Tko stvara Božić? Pomoći ću oko zaključka. Njezino ime nije Djed.

Gledaj, ja nisam škrtica. Uživam u Božić. Želim da moja djeca uživaju u čarobnom vremenu. Radujem se što ću vidjeti čudo u njihovim malim očima dok otvaraju hrpe vrećica i stavljaju u usta previše bombona. Volim cijelu stvar oko blagdana. Ono s čim sam se susrela kad sam se srušila iscrpljena na kauču na božićno popodne, moja energija i bankovni račun bili su prazni, nitko neće meni biti zahvalan na tome. Ali njemu hoće, čovjeku u crvenom.

On je razlog zašto se dobro ponašaju u prosincu. On je taj kojemu žele ugoditi. Unatoč činjenici da se ja borim da njihovi životi teku glatko, ali ta njegova noćna smjena jednom godišnje ostavlja ih bez daha jer kako on to sve zapravo napravi. Nitko meni nije ostavio malo kolača i viski kako bih glatko prošla kroz svoje dane.

Kristina Kos Možda te zanima... Zašto ne volim Božić? Uh, otkud da krenem? Roditelji

Shvativši da sam stvorila čudovište s kojim se trenutno borim, posljednjih sam godina odlučila smanjiti ulogu koju Djed Božićnjak ima tijekom blagdana. "Znate, Djed Božićnjak kupuje samo vaše male poklona, a mama i tata kupuju velike poklone", rekla sam lani svojoj kćeri Lily. "Pa, još uvijek lijepo od njega, nije li tako mama", odgovorila je obrambeno.

Nije problem samo u činjenici da Djed Božićnjak uzima sve zasluge za moj težak rad. Njegovo postojanje u prosincu zapravo roditeljima samo otežava ionako njihov težak rad. Ne opirem se tome da iz godine u godinu pričam o njegovom boravištu, obiteljskom životu i da je muškarac sa sivom bradom u supermarketu zapravo možda on.

Dovoljno je teško pomagati im oko domaće zadaće, ali uz ova pitanja još je teže. "Kako Djed Božićnjak prolazi kroz dimnjak? Hoće li se Djed Božićnjak znati ako se iselimo iz kuće?" i jedno od možda najuznemirujućijih: "Vidi li me Djed Božićnjak dok se kupam?". Njegovo izmišljeno postojanje otežava kako reći "ne" određenim darovima i pretvara sve u noćnu moru. "Mogu li dobiti bicikl točno ovakav kakav je ovaj?", nedavno me pitala Evie kada je vidjela unikatni starinski bicikl. "Pa, možda ne baš isti takav", odgovorila sam. "Zamolit ću Djeda Božićnjaka. Može napraviti jedan s vilenjacima", rekla je odlučno.

djed mraz, božić Možda te zanima... Zašto se djeca pretvaraju da vjeruju u Djeda Mraza? Vrtić

Teško je gledati jednog od mojih osjetljivih blizanaca kako se brine je li bio dovoljno dobar, a onda svjedočim njegovoj zbunjenosti na božićno jutro kada njegov brat, a stvarno nije bio dobar, dobije istu količinu poklona kao i on.

I da budem potpuno iskrena, malo je uznemirujuće kad shvatiš koliko djeca mogu biti lakovjerna te nastavljaju vjerovati u Djeda Božićnjaka bez obzira na sve dokaze koji dokazuju suprotno.

Smatraj me lošom, ali jako se veselim vremenu kada ću podići noge na božićno popodne, jesti čokoladni kolač, uživati u sherryju i čuti konačno riječi: "Hvala na svemu, mama".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.