Roditelji Sretna mama 13. prosinca 2013.

Kako izgleda vaš obiteljski Božić?

Božić, obitelj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji na forumu Klokanice opisuju kako dočekuju najljepši blagdan u godini. Cijela obitelj sudjeluje u zajedničkoj pripremi kolača za blagdanski stol, izradi ukrasa i kićenju božićnog drvca, a najmlađi se vesele poklonima koji će ih dočekati ispod božićnog drvca!

Božić je za mnoge najljepši blagdan u godini, a to je i vrijeme kada se okuplja cijela obitelj. Na našem forumu pitali smo vas kako izgleda vaš obiteljski Božić, kako se za njega pripremate, izrađujete li ukrase, kitite li zajedno božićno drvce i pečete li skupa kolače?

Čitateljica Mimi30 kaže da još kad je bila mala, Božić se dočekivao s velikim uzbuđenjem i same pripreme su počinjale već s prvim danima prosinca tako da je to veselje prenijela i na svoju djecu.

"Već s počekom Adventa počinjemo izrađivati ukrase, najprije adventski vijenac, čizmice za Svetog Nikolu, lijepiti prozore našim rukotvorinama, zatim izrađivati čestitke, ukrase za bor i poklone za članove obitelji. Ne prođe dan, a da naš dom ne izgleda kao velika radionica. Nekoliko dana prije Božića počinjemo s kolačićima koje klinci sami izrađuju uz pomoć prigodnih kalupa, a najzanimljiviji je dakako Badnjak kada nakon pomno izabranog drvca koje će krasiti naš dom slijedi ukrašavanje istog i nestrpljivo iščekivanje božićnog jutra i otvaranje poklona. Još ako imamo sreće pa i Božić bude bijeli, igri i zabavi nema kraja. Obavezno posjetimo rodbinu i drage nam prijatelje, pa blagdani uvijek prođu u veselju i zajedništvu. Što više poželjeti?", napisala je na forumu.

I drugi roditelji na našem forumu slično dočekuju ovaj najljepši kršćanski blagdan.

"Kao i većini ljudi u ovoj zemlji, Božić nam je poseban blagdan zato jer nas sve nanovo okuplja oko stola i u zajedničkoj molitvi i pjesmi. Naše predbožićno slavlje kreće već od 1. nedjelje adventa s laganim kićenjem kuće i okućnice, sadnjom pšenice, posjetom misi zornici i pečenjem mirisnih paprenjaka koji ne bi bili tako ukusni da se ne slože sve naše ručice. Badnjak je ipak najveći dan kada svi sudjelujemo u pospremanju kuće i kuhanju posne večere. Najmlađi nestrpljivo čekaju kićenje jelke koja je kasnije glavno mjesto okupljanja i darivanja. Na božićno jutro ustajemo i darivamo jedni druge uz jutarnju kavicu i poslije doručak. Ostatak blagdana provodimo u posjeti bakama i djedovima, a rado i ugostimo naše bližnje!", napisala je na forumu anabella.

Priprema kolača i kićenje božićnog drvca

Mnogi roditelji s našeg foruma s djecom izrađuju ukrase za kuću i božićno drvce te pripremaju delicije za blagdanski stol i tako se pripremaju za ovo najčarobnije doba u godini. Vriskica i njena obitelj izrađuju i jaslice koje će staviti ispod božićnog drvca. 

"Zadnjih godina kći peče kolače sa mnom i pomaže mi oko božićnog kruha koji nas je naučila peći baka. Badnjak je znak krajnjeg uzbuđenja i vrhunac iščekivanja. Kitimo bor, ukrašavamo kuću, posebno njezinu sobu. Pripremamo slasna jela za blagdanski stol. Na božićno jutro otvaramo poklone, čestitamo onima koji su daleko, a obilazimo one koji su nam blizu. No, ove godine čarolija se udvostručila. Nas troje ne možemo dočekati da malome braci prvi put pokažemo bor, poklon od 'anđela', da ga prvi put poljubimo i zaželimo 'Sretan Božić'", napisala je D-L.

Mama_Sonja upravo oko Božića očekuje drugo dijete, kćerkicu, a kaže da joj je posebno zadovoljstvo vidjeti kako njen stariji sin uživa u pomaganju, kako se osjeća korisno tako da njima nije važno hoće li sve biti savršeno nego da njihovo dijete nauči kako je Božić obiteljski blagdan, blagdan druženja i pomaganja.

"Božić je za nas poseban blagdan. Svi se posebno radujemo tome danu, a ponajviše naše zlato! Već od paljenja prve adventske svjećice znamo da će Božić brzo doći. Zajedno kitimo naš topli dom, izrezujemo pahuljice od papira, stavljamo lampice, sijemo pšenicu koju zajednički svakodnevno zalijevamo (a ako zaboravimo, naš sin nas na to podsjeti). Pravimo kolačiće pa nam je veselje veće jer i naš vrijedni dečko sudjeluje u pripremi, brašno i tijesto su mu tih dana najdraže 'igračke'. Kićenje božićnog drvca je vrhunac veselja. Mama i tata su pomagači, a sin je taj koji određuje na kojoj će grančici biti određena kuglica", napisala je i dodala da su joj zanimljiva i pitanja kako će pokloni Djeda Božićnjaka proći kroz mali otvor dimnjaka.

Čar Božića je u ljubavi i zajedništvu

Glumica Daria Knez Rukavina napisala je na forumu Klokanice: "Kako radim u kazalištu, svake godine u ovo vrijeme svakodnevno susrećem Djeda Mraza i stotine nasmijanih dječjih lica. Tako da imam dokaze da Djedica ipak postoji! Kada dođem doma moje cure i ja pečemo kolače (tata nam svira na električnoj gitari), izrađujemo čestitke i božićne ukrase i trudimo se biti kreativni (šljokice po cijelom stanu, tragovi ljepila i boja posvuda, sati i sati pospremanja za mamicu, hihi) i osjetiti duh Božića u ljubavi i zajedništvu, a ne u shopping centrima. Moram priznati da nas ovo kupovanje i trošenje koje nas obuzme, preglasna glazba po dućanima, šatori i štandovi po nagužvanim gradskim trgovima tjera da smisao pronalazimo u besmislu trošenja. Izraditi nekome poklon, darovati nešto osobno, darovati od srca, biti s ljudima koje volimo, zar se ne radi o tome?"

Mama dvije kćerkice i glumica zagrebačkog kazališta Trešnja dodaje da joj je najljepše kada padne snijeg na Badnjak. "I bakalar kod mojih i mamine fritule. I rižoto. I purica s mlincima. I francuska salata i sve. Pomislit ćete - čuj nju, njoj je pak smisao u hrani! Haha! Dobro, dobro, priznajem - volim taj blagdanski meni. Ali zato ne volim kućnu vagu. Ona mi je skroz bez veze. Ali lampice, to nam je najdraže. Samo da se svjetluca. Sve sve sve sve. Voljela bih da se svima svjetluca i da smo svi dobro, zdravi i siti i veseli. Moram i ja napisati pismo Djedici. Ili ću popričati s njim osobno", napisala je.

Obitelj naše čitateljice leonieh ima istu tradiciju svakog Božića: "Svi se okupimo, moja dva sina, kćer i muž. Ponajprije na Badnjak, pričamo o svemu, kamo ćemo ići, što i kako ćemo te podijelimo poslove. Na Badnjak je najužurbanije, bor se stavlja u kuću, kuglice stavljaju sin i kćer, a najstariji sin kiti van kuće. Peku se kolači, glavno jelo i obavezno na radiju je pjesma So this is Christmas'", napisala je i objasnila da kuglice rade sami i imaju kolekciju od prijašnjih godina.

"Sada svake godine kada se uhvati vrijeme napravimo pokoju, lampice koji daju trostruki efekt moraju biti ‘'poput leda’. Mladi sin najviše voli sjesti k meni nasuprot kamina i zaspati, i svaki put kaže: 'Mama, meni je oko srca toplo'. Na sam Božić smo svi sretni, otvaraju se pokloni, a najljepše je to sto smo zajedno. Sama čar Božica jest biti zajedno i odlučiti da ćemo u novu godinu ući vedriji i mekšom dušom", zaključila je.

Kako izgleda vaš obiteljski Božić? Napišite nam u raspravi na forumu!

Pročitajte i druge članke u specijalu Veseli obiteljski blagdani!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.