Vrtić 19. srpnja 2023.

Zdravi sladoled od lubenice na štapiću klinci će obožavati, a osvježit će ih maksimalno!

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrući ljetni dani nezamislivi su nam bez rashlađene slatke lubenice ili ledenog sladoleda. No, pravu osvježavajuću poslasticu dobijemo kada to dvoje spojimo u jedno!

Godišnji odmori, obiteljska druženja, more, zvuk cvrčaka… Sve to neizostavni su dijelovi pravoga ljeta. Još jedan sastojak bez kojeg je ljeto mnogima gotovo nezamislivo je i lubenica. Rashlađena na pravu temperaturu idealna je poslastica za osvježenje od vrućina.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Iako je mnogi smatraju voćem, lubenica je zapravo slatko povrće, čija konzumacija donosi niz prednosti za naš organizam:

  • Lubenica je krcata hranjivim tvarima, a ima zapravo malo kalorija.
  • Čak 90 posto lubenice je voda, pa će ti jako dobro doći kao sredstvo kojim možeš spriječiti dehidraciju – posebno kod djece, iako i odrasli često zaborave piti dovoljno vode.
  • Sadrži vlakna, koja pomažu potaknuti probavu.
  • Sadrži prirodni spoj koji se naziva likopen, a za tu tvar znanstvenici tvrde da je vrlo korisna kao prevencija raka i srčanih bolesti.
  • Sadrži vitamine C, A i B6 koji su važni za zdravlje, a posebno za zdravlje našeg najvećeg organa - kože.

*Osobama s dijabetesom preporuča se poseban oprez, jer šećer koji se nalazi u lubenici može naglo povisiti razinu šećera u krvi.

Iako je mnogim ljubiteljima ove slastice jednostavno nevjerojatno zamisliti da netko ne želi kušati lubenicu, djeci prvi susret s ovim slatkim povrćem može biti na neki način iznenađenje. Tekstura lubenice može im biti nepoznata i malo neobična, posebno ako se radi o bebi. U danima kad je baš jako vruće možeš pokušati lubenicu kratko staviti u zamrzivač, pa je tako ponuditi kao osvježavajući zalogaj.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Ili možeš lubenicu ponuditi kao još jednu omiljenu slasticu – sladoled. Uz ovaj recept klinci će se otimati za posljednji, a ti im reci da ćeš uskoro opet napraviti novi. Ionako nije nimalo komplicirano, a potrebna su ti samo 4 sastojka.

Sladoled od lubenice i jogurta

Sastojci:

  • 3 šalice lubenice isjeckane na kockice
  • ½ šalice običnog grčkog jogurta
  • 2 – 3 žlice zaslađivača po želji (javorov sirup, rižin sirup ili med ako je dijete dovoljno staro)
  • 1 žlica soka od limuna ili limete

Priprema:

1. Sve sastojka pomiješaj u blenderu, dok smjesa ne bude glatka i jednolična.

2. Premjesti smjesu u posudice za sladoled na štapiću, pa stavi u zamrzivač na najmanje 4 sata. Najbolje je ostaviti sladoled tako tijekom 24 sata – ako se uspiješ suzdržati.

Uživaj s djetetom bez grižnje savjesti, znajući da ti i dijete jedete zdravi sladoled!

Kako bi svježa domaća lubenica u što kraćem roku stigla od hrvatskih proizvođača do stolova potrošača brine ENNA Fruit, vodeći otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj i regiji.

ENNA Fruit surađuje s više od tisuću hrvatskih kooperanata, malim i velikim proizvođačima voća i povrća. Nudi im savjete svog stručnog tima, pruža stabilnost i sigurnost kroz mogućnost garantiranog otkupa i uredno plaćanje te infrastrukturu za skladištenje i plasman robe. Kroz organizaciju proizvodnje, otkup i distribuciju svojim kupcima, velikim trgovačkim lancima osigurava kontinuiranu opskrbu svježim voćem i povrćem. 

Misija Enne Fruit je u suradnji s kooperantima raditi na povećanju proizvodnje voća i povrća u Hrvatskoj. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.