Vrući ljetni dani nezamislivi su nam bez rashlađene slatke lubenice ili ledenog sladoleda. No, pravu osvježavajuću poslasticu dobijemo kada to dvoje spojimo u jedno!
Godišnji odmori, obiteljska druženja, more, zvuk cvrčaka… Sve to neizostavni su dijelovi pravoga ljeta. Još jedan sastojak bez kojeg je ljeto mnogima gotovo nezamislivo je i lubenica. Rashlađena na pravu temperaturu idealna je poslastica za osvježenje od vrućina.
Iako je mnogi smatraju voćem, lubenica je zapravo slatko povrće, čija konzumacija donosi niz prednosti za naš organizam:
- Lubenica je krcata hranjivim tvarima, a ima zapravo malo kalorija.
- Čak 90 posto lubenice je voda, pa će ti jako dobro doći kao sredstvo kojim možeš spriječiti dehidraciju – posebno kod djece, iako i odrasli često zaborave piti dovoljno vode.
- Sadrži vlakna, koja pomažu potaknuti probavu.
- Sadrži prirodni spoj koji se naziva likopen, a za tu tvar znanstvenici tvrde da je vrlo korisna kao prevencija raka i srčanih bolesti.
- Sadrži vitamine C, A i B6 koji su važni za zdravlje, a posebno za zdravlje našeg najvećeg organa - kože.
Iako je mnogim ljubiteljima ove slastice jednostavno nevjerojatno zamisliti da netko ne želi kušati lubenicu, djeci prvi susret s ovim slatkim povrćem može biti na neki način iznenađenje. Tekstura lubenice može im biti nepoznata i malo neobična, posebno ako se radi o bebi. U danima kad je baš jako vruće možeš pokušati lubenicu kratko staviti u zamrzivač, pa je tako ponuditi kao osvježavajući zalogaj.
Ili možeš lubenicu ponuditi kao još jednu omiljenu slasticu – sladoled. Uz ovaj recept klinci će se otimati za posljednji, a ti im reci da ćeš uskoro opet napraviti novi. Ionako nije nimalo komplicirano, a potrebna su ti samo 4 sastojka.
Sladoled od lubenice i jogurta
Sastojci:
- 3 šalice lubenice isjeckane na kockice
- ½ šalice običnog grčkog jogurta
- 2 – 3 žlice zaslađivača po želji (javorov sirup, rižin sirup ili med ako je dijete dovoljno staro)
- 1 žlica soka od limuna ili limete
Priprema:
1. Sve sastojka pomiješaj u blenderu, dok smjesa ne bude glatka i jednolična.
2. Premjesti smjesu u posudice za sladoled na štapiću, pa stavi u zamrzivač na najmanje 4 sata. Najbolje je ostaviti sladoled tako tijekom 24 sata – ako se uspiješ suzdržati.
Uživaj s djetetom bez grižnje savjesti, znajući da ti i dijete jedete zdravi sladoled!
*Osobama s dijabetesom preporuča se poseban oprez, jer šećer koji se nalazi u lubenici može naglo povisiti razinu šećera u krvi.