Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. ožujka 2020.

Zabavan edukativan video o potresima, crtanje i igra otjerat će strah kod djece

Foto: Shutterstock ; Zašto je crtanje važno za djetetov razvoj?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoga djeca su zbunjena i u strahu od potresa. Ne znaju što se dogodilo, niti zašto. Osjetili su i vidjeli strah kod roditelja, a to kod njih samo još više potencira tjeskobu i nesigurnost. Kako bi im olakšali cijelu situaciju, edukatorica Iva Brčić iz Udruge Najsretnija beba donosi nekoliko savjeta

1. Objasnite djetetu što se dogodilo. Objašnjavanje prilagodite dobi djeteta (izbjegnite detalje koji ga mogu dodatno uplašiti). Također vodite i računa kako ćete djetetu ispričati sve. Vrlo je važno da su vaš govor tijela, mimika lica i ton glasa u skladu. Ako nisu, dijete će biti zbunjeno i to će dodatno potencirati strah. Recite djeci da postoje ljudi koji vode računa da ste svi dobro i sigurni. Da uvijek možete računati na njihovu pomoć. Objasnite im što mogu očekivati (tlo će i dalje povremeno podrhtavati).

Možda te zanima... Potres - I ovo će proći: Poliklinika za zaštitu djece savjetuje kako si pomoći nakon traume Vrtić

2. Objasnite im zašto se i vi u strahu. Djeca pomoću govor tijela, mimike lica i tona glasa mogu jako dobro očitati kako se stvarno osjećamo i prikrivanje može samo pogoršati cijelu stvar. 

3. Koristite mindfulness tehnike za otpuštanje tjeskobe i meditacije.

4. Dajte im priliku neka izraze svoju zabrinutost i strahove.

5. Pokažite djetetu edukativni video o potresima. On će mu na zabavan način objasniti zašto potresi nastaju i što se može očekivati nakon njih. Kada dijete zna što se dogodilo i što može očekivati, bit će manje u strahu.

6. Pričajte o potresu, kroz igru prođite cijeli događaj, neka crta. To im pomaže da otpuste stres. Da uvide da je potres normalna prirodna pojava. Da se i drugi nalaze u situaciji u kojoj je ono bilo.

7. Omogućite mu da komunicira s njemu bitnim ljudima (djedovi, bake, prijatelji...) putem mobitela, telefona.

Besplatni webinar

Kako bi pomogla mnogim obiteljima da se lakše nose s tjeskobom i strahom od potresa, Udruga Najsretnija beba Hrvatska će organizirati besplatni webinar na temu Kako pomoći sebi i djeci s tjeskobom oko potresa i korona krize. 

Vrijeme održavanja: Petak, 27.3. u 20:30 sati --> Klikni na link za webinar

noć strah krevet Možda te zanima... Kad vas probudi dječji vrisak: noćne more i noćni strahovi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.