Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 18. ožujka 2018.

Problemi s odvikavanjem od pelena nastaju zbog zatvora?

odvikavanje od pelena tuta kahlica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema otkrićima američkih pedijatara, za teškoće koje imaju roditelji da svoje dijete naviknu koristiti kahlicu ili WC školjku najvjerojatnije je kriva konstipacija (zatvor) kod djeteta

Djeca koja pružaju otpor nastojanjima roditelja da ih u najranijoj životnoj dobi naviknu koristiti kahlicu ili WC školjku za obavljanje fizioloških potreba najvjerojatnije će u kasnijem životu imati tešku narav. Razlog za cijeli problem, međutim, može biti kroničan zatvor u djetinjstvu, pa će pravilna terapija olakšati promjene, zaključili su američki istraživači.

Možda te zanima... Zašto ova mama ne vjeruje u učenje djeteta na kahlicu? Vrtić

U dvije studije, objavljene u stručnom medicinskim časopisu Pediatrics, navodi se da nekoliko faktora doprinose odlaganju i zakašnjelom odvikavanju od pelena, koje inače djeca prolaze do treće godine starosti.

Riješite kviz i odviknite dijete od pelena po njegovoj osobnosti!

Usporedba djece koja imaju teškoće u odvikavanju s djecom koja tu "tranziciju" obave bez problema otkrilo je da su prva teško prilagodljiva, rano iskazuju lošu narav i raspoloženje i da su manje uporni, naglasili su pedijatri sa Sveučilišta Harvard u Bostonu.

tuta Možda te zanima... Kako odvikavanje od pelena može biti zabavno iskustvo? Vrtić

Nemar ili strogo ponašanje roditelja nemaju nikakvog utjecaja na teškoće. Jedno istraživanje je otkrilo kako je više od polovice djece u obje skupine patilo od zatvora, ali da su tvrdu, bolnu stolicu imala djeca koja pokazuju teškoće u odvikavanju. Ali nije utvrđeno je li uzrok tome zatvor.

Savjet pedijatra: Odvikavanje od pelena

Drugo istraživanje ustanovilo je da zatvor najčešće prethodi teškoćama. "Pravovremeno i efikasno liječenje zatvora može predstavljati potencijalnu opciju u smanjivanju odbojnosti djeteta prema odvikavanju",  napisao je u studiji Nathan Bloom sa Dječje bolnice u Philadelphiji.

dijete tuta Možda te zanima... Zadržavanje stolice kod beba i djece Vrtić

‘’Ključni pokazatelj je da dijete koje izbjegava odvikavanje zapravo kontrolira zbivanja u debelom crijevu, jer skriva ili traži da mu se izvuče pelenu kad želi nešto napraviti‘’ zaključuju pedijatri.

Kada je dijete stvarno spremno za odvikavanje od pelena?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.