Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. lipnja 2023.

'Terrible twos': Kako zaustaviti cviljenje i što učiniti kada te dijete dovede do ruba

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naučiti kako zaustaviti ispade bijesa djece - pogotovo kada te tjeraju na rub - težak je podvig, no stručnjaci imaju korisne savjete i trikove koje mogu biti od pomoći u tim izazovnim trenutcima...

Ispadi bijesa, plakanje i glasno cviljenje dosežu vrhunac u dobi između dvije i četiri godine.  Naučiti kako zaustaviti cviljenje djece težak je podvig, posebno u trenutcima kada mnoge metode ne djeluju.

Naime, zvuk brzo privlači pažnju roditelja, a budući da smo i mi roditelji, samo ljudi, često možemo reagirati frustracijom ili ljutnjom. Cviljenje je često jedini način na koji se mala djeca mogu izraziti kada su umorna, nezadovoljna, frustrirana, gladna ili kada jednostavno ne žele nešto učiniti.

Kako bismo vam pomogli da prođete ovu tešku fazu, prenosimo razgovor sa stručnjacima koji su za The Sun napisali najbolje savjete i trikove za smirivanje djeteta koje neutješno plače.

Možda te zanima... Djeca koja imaju tantrume bit će bogatija i uspješnija u životu Vrtić

Cviljenje može biti način izražavanja tuge ili razočaranja

Suze Patel, suosnivačica tvrtke Nini Baby, rekla je: "Djeca cvile jer žele pažnju i naučila su da je to najučinkovitiji način da je steknu."

"Cviljenje je njihov način izražavanja tuge ili razočaranja; također će jecati ako su gladni, žedni, umorni ili im promjena pelena, boli ih ili im je jednostavno potrebna vaša pomoć za komunikaciju. Nisu naučili kako učinkovitije komunicirati pa pribjegavaju tehnici koja im najprirodnije dolazi", dodala je.

Patel vjeruje da djeca često cvile kada se ne osjećaju saslušanima ili kad osjećaju da njihove potrebe nisu zadovoljene.

Certificirana trenerica svjesnog roditeljstva  rekla je da mališani često 'glume' ili jecaju da bi ih se čulo. No, rekla je da postoje načini za poboljšanje situacije. "Moramo razviti određene vještine potičući ih da se pozitivno izražavaju i komuniciraju na produktivan, ispunjen način. Moramo im pokazati da zapravo postoje puno bolji načini komunikacije, pomažući im da razviju potrebne vještine samorefleksije i jači osjećaj emocionalne svijesti", kazala je Patel.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Što možemo učiniti da to zaustavimo?

No, ključno pitanje na koje ćete očajnički željeti znati odgovor - jest što možemo učiniti da naša djeca ne bi cviljela, jaukala i bezutješno plakala?  Srećom, stručnjaci vjeruju da postoje neka rješenja te da roditelji prirodno otkrivaju kako najbolje podržati i smiriti svoje dijete, budući da je svako dijete jedinstveno. Patel je kazala da jednostavna gesta poput zagrljaja može učiniti čuda ako vaše dijete želi pažnju ili ako se osjeća tužno. Dodala je: "Jedan od najučinkovitijih načina smirivanja djeteta i cviljenja je razmatranje onoga što će najbolje ispuniti potrebu koja uzrokuje njegovo cviljenje. Na primjer, puno vremena djeca jecaju i plaču kada su umorna - čak i ako ne žele priznati da su umorna! Ako je to slučaj, potaknite ih da spavaju i organiziraj vrijeme za drijemanje. Dobar san je presudan ako ne želite čuti glasno cviljenje!"

Zagrljaj i vođenje dnevnika mogu biti korisni

Stručnjakinja također vjeruje da vođenje dnevnika može biti korisno za zaustavljanje cviljenja. Objasnila je da se djeca često ustručavaju govoriti o složenim pitanjima, pa njihovo zapisivanje može biti mnogo korisnije i manje zastrašujuće za dijete.

Kad vam je potreban odmor od ispada bijesa vašeg mališana, očajnički ćete tražiti načine da se izolirate. No, lakše je nego što mislite, kaže Suze Patel, jer vjeruje da se roditelji prirodno mogu distancirati.  Roditelji trebaju uskočiti tek kada se cviljenje nastavi ili se dijete ne jednostavno ne može smiriti.

Stručnjakinja je predložila: "Postavite jasna očekivanja i 'kućni red'. Tako će djeca naučiti da nije u redu plakati i cviljeti onda kada nešto žele. Umjesto toga, prepoznat će da vi reagirate puno pozitivnije kada komuniciraju na miran način." Dakle, modeliranje vlastitog ponašanja jednako je važno; dijete mora uvidjeti da i vi mirno, staloženo i produktivno prihvaćate i podnosite i svoje osjećaje.

plač bijes dijete Možda te zanima... Terrible twos: Oprez, stiže dvogodišnjak! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.