Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. lipnja 2021.

Video: Dijete ima ispade bijesa, a mama ne zna što napraviti. Kako pravilno postupiti?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ispadi bijesa često se javljaju između 2. i 3. godine, kad dijete ispituje granice svojih sposobnosti i mogućnosti.

Priča je svima dobro poznata - vrišteći trogodišnjak se baca po podu, vitla rukama i nogama, crven u licu udara sve oko sebe, dere se, grebe, pjeni, ukratko - njegovo ponašanje više nalikuje epileptičnom napadu nego protestu. Većina roditelja u toj situaciji ne zna što učiniti, a jednu je takvu situaciju snimila nepoznata žena te ju je objavila na svom profilu na TikTok-u.

Na videu se nalazi susjeda s djetetom ispred ulaza u zgradu. Vratile su se iz kupovine i trebale su ući u zgradu, međutim, djevojčici se to nije svidjelo, pa se bacila na pod i počela vrištati. Majka ju je pokušala podići s ceste i objasniti joj da moraju doma, ali djevojčica je, kako to i biva kod tantruma, odbijala suradnju. U jednom je trenutku, očajna mama uzela mobitel u ruke i krenula nekoga zvati, budući da nije znala što učiniti i kako smiriti vidno uznemirenu djevojčicu.

@lzrva18

Железная женщина..

♬ оригинальный звук - lzrva

Videozapis ubrzo je postao viralan, a reakcije se nisu stišale do danas. Mnogi su u komentarima napisali da radi ovakvih situacija ne žele imati djecu, a drugi su odlučili kritizirati roditelje i današnji odgoj djece. "Djeca danas kontroliraju roditelje. Nemoguće je išta napraviti", "Sve što treba je udarac po guzi", "Ja bih otišla i ostavila je", nizali su se komentari.

S druge strane, nekoliko žena je bilo puno razumijevanja i podrške. "Imam dvoje djece i, vjerujte mi, kad budete imali djecu - razumjet ćete. Do tada, ne osuđujte i ne krivite majku. Ona je dobro postupila", napisala je jedna žena.

Kako pravilno postupiti?

Ksenija R. Benaković, prof. psihologije iz DV-a Mali princ objasnila je za naš portal kako pravilno postupiti kada dijete ima tantrume. "Ispadi bijesa često se javljaju između 2. i 3. godine, kad dijete intenzivno napreduje na svim poljima: motorika, govor, spoznaja... Postaje sigurnije u sebe te se javlja potreba za nezavisnošću. Pokušava se snaći, odlučivati i ispitati granice svojih sposobnosti i mogućnosti", pojašnjava psihologinja.

Možda te zanima... Viralni video pokrenuo raspravu: Trebaju li roditelji ljubiti djecu u usta? Roditelji

Roditelj treba ostati miran i ne popuštati kod postavljenih pravila

Psihologinja savjetuje kako roditelj treba zadržati mirnoću, ne popuštati kod postavljenih pravila i ignorirati neprihvatljivo ponašanje.  "Dajte djetetu ograničenu mogućnost biranja kako bi vježbalo samostalnost, npr. neka bira između dvije majice ili dva ponuđena doručka. Ovaj period u razvoju djeteta je vrlo naporan za roditelje, ali je važan za dijete jer pokazuje da napreduje te da je dovoljno sigurno i sposobno da se može snaći", kaže psihologinja. 

Također, temperamentnija djeca imaju veće ispade bijesa, a češći su u trenucima umora, pospanosti ili pred bolest. Međutim, najvažnije je postaviti čvrste granice, držati ih se i posvetiti pažnju djetetu. Kako se ponašati kad ti dijete testira granice:

  • Zadrži mirnoću i ne očajavaj jer takvo ponašanje neće trajati dugo ako se pravilno postupa
  • Dijete ima poteškoća s kontrolom vlastitih osjećaja pa roditelj mora zadržati kontrolu
  •  Kad dijete ima ispad bijesa, ne smije mu se popustiti.
  • Mirno izrazi svoje nezadovoljstvo i ignoriraj djetetovo ponašanje (dokle god nije opasno za dijete)
  •  Ako se baca i udara, zagrli ga čvrsto dok se ne smiri.
  • Ne odustaj iako može potrajati Kad se dijete smiri, kratko mu objasni pravilo i pohvali ga što se smirilo
  • Pravila moraju biti jasna i moraš ih se držati
Možda te zanima... 44 potpuno racionalna razloga zašto trogodišnjaci plaču Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.