Roditelji Sretna mama 27. siječnja 2021.

Čuli smo za "terrible twos" i "trinejdžere", ali što je s jednogodišnjacima?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrištanje, bacanje po podu, histerija kroz koju ne dopiru vaše riječi, sve su to uobičajene čari odrastanja kroz koje prolaze mala djeca. Iako se većinom priča o dvogodišnjacima i trogodišnjacima, jedna je mama podijelila svoje iskustvo s jednogodišnjakom...

"Prema svemu što sam čula, mislila sam da napadi bijesa započinju u dobi od 2 godine. Moj jednogodišnji sin i svi njegovi prijatelji ili su uranili ili je sve što su mi govorili pogrešno. Službeno smo ušli u fazu koju pristojno nazivam “ne tako divnom.”

Razumijem zašto se ponaša tako i zašto je često uzrujan. Jedna mama mi je jednom rekla da je takvo ponašanje rezultat "velikih emocija i malih riječi“. Naravno, razumijem razloge koji stoje iza toga. Da, to je razvojna faza. Samo kažem da bih volio da imam više vremena. Zašto se to sada događa? Mislio sam da imam još najmanje sedam mjeseci do takvih ispada.

Prvi put se to dogodilo u vrtiću, dok se veselo igrao vani s nekim loptama. Kad nas je učiteljica pozvala na grickalice, objasnila sam sinu što se događa. Nije pokazao razumijevanje. Vrištao je i frustrirano lupao nogama. Kleknuvši na njegovu razinu, pokušala sam mu ponovno objasniti. "Razumijem da si se zabavljao igrajući i ne želim da to završi", rekao sam mu. "Ali vrijeme je da uđemo unutra i pojedemo." Koristila sam svaki savjet koji su mi dale druge mame o tome kako se nositi sa situacijom. Nije uspjelo. Uslijedilo je još lupanja.

temper tantrum plač Možda te zanima... Najluđe stvari zbog kojih djeca 'polude' Vrtić

Nisam znala što da radim. Osvrnula sam se oko sebe i vidjela da se isto događa s još dvoje djece i njihovim mamama. Kad smo se svi okupili, potvrđeno je: i djeca od 1 godine imaju prave ispade bijesa! 

Zašto me nitko nije upozorio? Zabrinula sam se da radim nešto pogrešno. Upitala sam se zašto je moj sin rano ušao u ovu fazu? Ispostavilo se da nije uranio.  Samo jednostavno nisam čula puno o ne tako divnoj, prvoj godini. Napokon sam priznala svoje iskustvo s jednogodišnjakom na društvenim mrežama. Javilo se toliko mama mališana s istim iskustvom. 

Neki dan je moj sin imao pet ispada bijesa. Njegovi razlozi za potpuni gubitak razuma uključuju:

  • Igrački su se ispraznile baterije 
  • Ne dopuštam mu da udari štapom po prozoru
  • Nije mogao otvoriti pećnicu
  • Spriječila sam ga da stavi ruke u prljavo rublje
  • Nisam mu dopustila da popije moju kavu

Mame, ako je vaše 1-godišnje dijete ušlo u fazu bijesa, znajte da niste same. Ova faza neće trajati vječno (Ili ćemo barem odmoriti do srednje škole. Ali nemojmo još brinuti o tinejdžerskim godinama.)"

Možda te zanima... 10 razloga zašto je treća godina 'gora' od druge Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.