Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. lipnja 2021.

Što kada dijete favorizira jednog roditelja?

tata, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj kako bi roditelji trebali reagirati kada dijete očito pokazuje veću naklonost prema jednome od njih

Mala djeca znaju biti jako prevrtljiva, jedan dan vole sir, sljedeći dan im je sir odvratan. Stoga nije iznenađujuće kada često preferiraju jednog roditelja više od drugog. To zna uzrujati roditelje, posebno kada se jedan od njih osjeća odbačeno, a drugi se nosi s osjećajem krivnje zbog toga jer dijete očito pokazuje veću naklonost prema njoj/njemu.

Ne uzimaj to previše k srcu

Prema stručnjacima, nevjerojatno je uobičajeno za malu djecu da imaju najdražeg roditelja, to je ponašanje koje se smatra potpuno zdravim i normalnim. Ipak, teško je ne osjećati se loše zbog toga ako je tvoj partner 'onaj draži' ili u suprotnom slučaju, ako osjećaš krivnju ili ti je žao partnera jer si ti 'najpopularniji' roditelj u kući. Važno je ne uzimati takve stvari k srcu jer baš poput scenarija sa sa sirom, obično ne postoji nikakav legitiman razlog koji se krije iza djetetovog favoriziranja

Možda te zanima... Tata se osjeća posebno i važno, kad pored mame bebač odabere tatu za maženje i pomoć Roditelji

Ne reagiraj

Primamljivo je 'prasnuti' na dijete kada plače za drugim roditeljem (posebno kada taj roditelj nije dostupan), ali to je najgora stvar koju možete učiniti. Ljutnja ili bilo kakvo pokazivanje uznemirenosti poput plakanja ili povlačenja, samo će situaciji učiniti težom i za tebe i za dijete, sada i ubuduće. Pokušaj se ne osjećati 'odbačeno' i umjesto toga smireno djetetu daj do znanja da si ga čula tako da zna da ga razumiješ, ali da si trenutno samo ti ovdje i jedina si opcija. Također je važno ne spominjati prošle incidente, primjerice, kada sljedeći dan dijete jako želi provoditi vrijeme s tobom, nemoj ga podsjetiti kako to nije htjelo jučer. 

Stvori vrijeme koje dijete provodi sa svakim roditeljem posebno

otac tata sin dijete roditelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Velik je izazov za roditelje koji su većinom sami s djetetom te se ponekad čini puno jednostavnije odustati i 'skloniti u stranu'. To nije dobra ideja jer ne samo da nije pravedno, već se i postavlja pitanje što se događa kada 'najdraži' roditelj nije dostupan ili je preiscrpljen? Trebala bi pomoći mališanima da se osjeća ugodno s oba roditelja, a to možeš učiniti na način da stvoriš vrijeme koje dijete provodi sa svakim roditeljem posebno. Stoga, ako si ti roditelj kojeg dijete favorizira, dopusti partneru da 'preuzme' neke stvari koje ti radiš s djetetom i obratno. Zabavni izleti i posebne aktivnosti također su zgodan način kojim ćeš to olakšati, a stvaranje rasporeda još je jedna opcija koja će pomoći djetetu dati osjećaj rutine, primjerice: mama uvijek čita priču za laku noć srijedom. 

The National At-Home Dad Network Možda te zanima... Tate ne čuvaju djecu, oni su roditelji! Roditelji

Podržavajte jedan drugoga kao roditelji

Iako tvoje dijete trenutno favorizira jednoga od vas, ovo nije natjecanje, stoga nemoj pokušavati forsirati djetetovu pažnju ili učiniti da tvoj partner osjeća krivnju ili uzrujanost zbog toga. Morate biti ujedinjeni, tim koji će uvijek podržavati jedno drugoga pred djetetom. Također se moraš pobrinuti da postoji dobar balans između vas dvoje, i zato nemoj igrati na karte poput 'dobrog policajca/lošeg policajca' jer ćeš na taj način samo potaknuti dijete da želi provoditi vrijeme s onim roditeljem koji ne primjenjuje granice i disciplinu. Na kraju, sjeti se uvijek reći djetetu da ga volite i imajte na umu da je ovo samo faza, baš poput puno drugih kroz koje djeca prolaze, i prije ili kasnije - i ona će proći. 

 

Kakva je situacija kod vas? Ima li vaše dijete 'najdražeg' roditelja?

obitelj, sestra, beba Možda te zanima... Imamo najdraže dijete, koliko god mi šutjeli o tome Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.