Roditelji Sretna mama 30. lipnja 2016.

'Reći ću te tati!' Što zapravo poručujete ovom prijetnjom?

tata
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako previše ponavljate tu rečenicu, dijete će zaključiti da je otac izvor moći, onaj koji provodi pravdu i odlučuje što je dobro, a što ne, a da vi, s druge strane, samo govorite i ne reagirate

Jedan od velikih izazova roditeljstva je kako odgojiti dijete koje poštuje druge, ali i samo sebe. Svaka dob nosi svoje izazove i mnoge majke (i očevi) ne znaju kako reagirati u određenim situacijama. I to je normalno. Kad dođete s posla, umjesto odmora i uživanja s djecom, ponekad situacija zna biti skroz obrnuta pa posežete za rečenicom: "Nemoj to raditi, jer ću reći tati". Kako ta rečenica koju olako izgovaramo zapravo djeluje na dijete?

Ako previše ponavljate tu rečenicu, dijete će zaključiti da je otac izvor moći, onaj koji provodi pravdu i odlučuje što je dobro, a što ne. "Takvim izjavama učite dijete da se oca treba bojati i da vi niste bitni. Šaljete im poruku da nije važno što vi mislite i da samo govorite i ne reagirate", objašnjava Laura Markham, dječja psihologinja za Yahoo Parenting.

To nije dobro ni za vas, ali ni za tatu. Najčešće do takvih izjava dolazi kad se osjećate bespomoćno i ne znate što bi napravili pa zaprijetite djetetu"Kad ovakve prijetnje izlaze iz vaših usta - a to stvarno jest prijetnja - znate da ste ostali bez opcija što učiniti. Osjećate se bespomoćno i kao da ne možete doprijeti do djece pa stvarate imaginarni izvor moći kako bi ih preplašili", objasnila je psihologinja.

10 načela svjesnog roditeljstva

dijete majka djevojčica roditelj roditeljstvo | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako reagirati sljedeći put kad jedno dijete skače po krevetu, a drugo se baca s kauča? Kad ne želi napraviti tri koraka, a vi već kasnite na posao? Kad ne želi otvoriti usta i pojesti jedno zrno graška, makar nije ništa jelo cijeli dan? 

Nemojte ništa napraviti ili govoriti dok se ne smirite. Povucite se iz rasprave dok niste smireni. Psihologinja Laura Markham kaže da time dajete dobar primjer djeci. "Obično se ne radi o situacijama kad je potrebna hitna reakcija i time pokazujete djeci kako se mogu naučiti samokontroli". Ako odmah vičete ili prijetite, ne možete očekivati od djece da kasnije neće raditi isto.  

Povežite se s djecom pomoću empatije. Ako baš žele ostati u parkiću, a počela je padati kiša, recite im da razumijete da se lijepo zabavljaju, ali da ćete, ako još ostanete vani, pokisnuti i da je doma lijepo i zaštićeno. "U stvarnosti djecu ne možemo kontrolirati, ali možemo utjecati na njih. Otvoreni su prema vama samo ako osjećaju povezanost i razumijevanje", komentar je psihologinje. Zato uvijek razmotrite i njihovu stranu priče i nemojte samo naređivati i očekivati da vas slušaju bez pogovora

dijete majka roditelj roditeljstvo | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uvijek ima boljih načina za dogovor s djecom od prijetnji. Kad se ponovno nađete u takvoj situaciji, duboko udahnite, smirite se, povežite se s njima i pokušajte im pokazati da se sve može riješiti pomoću dogovora - na obostrano zadovoljstvo vas, djece, ali i tate koji više neće biti dežurna babaroga. 

Jesu li djeci potrebne kazne?

Odgoj poput dresure blokira razvoj mozga

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.