Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. travnja 2018.

Roditelji, potičite djecu u čitanju, darujte slikovnice, posuđujte knjige

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Cilj nacionalne kampanje 'Čitaj mi!' je da svako dijete u Hrvatskoj ima pristup slikovnicama i knjigama za djecu, jer samo petnaest minuta čitanja dnevno djeci donosi dugoročnu dobrobit

Peti rođendan nacionalne kampanje 'Čitaj mi!', kojom se potiče čitanje djeci naglas od rođenja, obilježen je 7. travnja na središnjoj svečanosti u Gradskom kazalištu lutaka Split u suradnji s UNICEF-om, Hrvatskim knjižničarskim društvom i Hrvatskim čitateljskim društvom.

Čitanje je u Hrvatskoj sve popularnije!

Brojne djevojčice i dječaci uživali u predstavi 'Som na cilome svitu', a nakon kazališne predstave djeci su iz svojih omiljenih slikovnica i knjiga čitali splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, olimpijke Ana i Lucija Zaninović, putopisac i alpinist Stipe Božić, književnica za djecu i mlade Vjekoslava Huljić,  dr. sc. Joško Markić iz Hrvatskog pedijatrijskog društva, Dragan Lisica, predsjednik podružnice Hrvatskog logopedskog društva i Ana Babić Pezo, savjetnica Pravobraniteljice za djecu. Program proslave nastavljen je na splitskoj rivi, a Međunarodni dan dječje knjige i peti rođendan kampanje 'Čitaj mi!' obilježeni su događanjima diljem Hrvatske. 

čitanje knjige Možda te zanima... 15 razloga zašto bi djeca trebala čitati knjige Školarci

 | Author: promo Foto: promo

Čitajući djeci i aktivnim uključivanjem djece u proces čitanja utječemo na njihov cjelokupni razvoj. Nacionalna strategija poticanja čitanja također ističe da je važno posebnu pažnju posvetiti čitanju djeci, jer se ljubav prema čitanju i predčitalačke vještine razvijaju od najranije dobi. "U kampanji 'Čitaj mi!' pozivamo roditelje i druge odrasle da budu poticaj djeci u čitanju, daruju slikovnice, razmjenjuju ih i posuđuju u knjižnicama", kazala je Kristina Čunović, koordinatorica nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja.

Možda te zanima... Zašto biste bebama od 6 mjeseci već trebali čitati naglas? Beba

Kakve slikovnice vole vaša djeca?

O uspješnosti prvih pet godina kampanje najbolje govore sljedeći podaci:

  • održano je preko 1000 događanja u kojima je sudjelovalo 50 tisuća djece i roditelja
  • u kampanju je uključeno oko 200 narodnih i školskih knjižnica
  • prikupljeno je 16 tisuća slikovnica koje su darovane dječjim odjelima bolnica, domovima zdravlja i pedijatrijskim ambulantama, Crvenom križu, dječjim vrtićima, udrugama itd.
  • UNICEF je osigurao slikovnice i bojanke za 900 siromašnih obitelji
  • uz financijsku potporu UNICEF-a tiskano je 4 000 slikovnica za bebe 'Gledaj ova mala slatka lica', koje su podijeljene pedijatrima u više županija
  • UNICEF je u suradnji s Udrugom Roda, Hrvatskim čitateljskim društvom i Udrugom Medioteka osigurao 5 000 slikovnica za djecu roditelja lišenih slobode, za pedijatrijske čekaonice, te za potrebe školskih pedagoga i psihologa
  • otvorene su male knjižnice u dječjim vrtićima, pedijatrijskim ambulantama i domovima zdravlja diljem Hrvatske
  • održana su brojna predavanja za roditelje o važnosti čitanja djeci i zabilježen porast upisa djece u knjižnice
  • u akcijama kampanje sudjelovalo je preko 5 000 volontera

 | Author: promo Foto: promo

Cilj nacionalne kampanje 'Čitaj mi!' je da svako dijete u Hrvatskoj ima pristup slikovnicama i knjigama za djecu, jer samo petnaest minuta čitanja dnevno djeci donosi dugoročnu dobrobit – bogatiji vokabular, poboljšavanje kognitivnih sposobnosti djeteta i razvoj vještina čitanja i pisanja.

Kristina Čunović Čitaj mi kampanja Možda te zanima... Ako mu čitate, dijete će biti uspješnije Vrtić

Vrijednost kampanje 'Čitaj mi!' pokazuje i ponovna nominacija za najprestižniju  međunarodnu nagradu u svijetu dječje knjige - Astrid Lindgren Memorial Award - ALMA 2018.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.