Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. travnja 2014.

Čitanje je u Hrvatskoj sve popularnije!

Čitaj mi UNICEF
Foto: Igor Nobilo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U prvoj godini kampanje 'Čitaj mi!' čitalo je više od deset tisuća djece i roditelja, ministri i gradonačelnici, prikupljeno je 4000 slikovnica i sve više djece upisuje se u knjižnice

Prvi rođendan nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi, 'Čitaj mi!', obilježen je u petak 4. travnja u Dječjem vrtiću 'Cvrčak' igrokazom kojim su organizatori kampanje, glumci i djeca na zabavan način predstavili sjajne rezultate kampanje koja je ujedinila cijelu zemlju u cilju da čitanje postane svakodnevna navika svih roditelja i djece. 

O odjeku i uspjehu prve godine provođenja kampanje 'Čitaj mi!' najviše govore pozitivna iskustva sudionika, ali i dojmljive brojke: gotovo 4000 slikovnica prikupljeno je za obitelji slabijeg imovinskog stanja, dječje odjele bolnica, vrtiće i domove za djecu; zabilježen je porast upisa djece u knjižnice, a više od stotinu knjižnica i tisuću volontera sudjelovalo je u više od 200 događaja koji su čitanjem okupili deset tisuća djece i roditelja, među kojima i brojne umjetnike, gradonačelnike i ministre. 

Veseli igrokaz o čitanju

Sve su to u stihovima ispričali glumci Mirna Medaković i Silvio Vovk, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić, vrtićka djeca, predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić, koordinatorica kampanje Kristina Čunović i autorica igrokaza o kampanji i dječja spisateljica Josipa Franjić Radulović. Veselim igrokazom prisjetili su se bajkaonica, pričaonica, čitanja naglas djeci na gradskim trgovima, u knjižnicama i bolnicama, putujućim slikovnicama u bibliobusima, nagradnog foto natječaja i milenijske fotografije 'Čitaj mi' koja je snimljena u Dubrovniku. Pridružila im se i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih i pokroviteljica Kampanje Milanka Opačić koja je djeci pročitala slikovnicu 'Zlatokosa' Helen Cooper.

Čitaj mi UNICEF | Author: Igor Nobilo Foto: Igor Nobilo

"Čitanje je važno jer potiče i razvija predčitalačke i čitalačke vještine u djece koje im pomažu u komunikaciji, svladavanju školskog gradiva ali i postizanju većeg uspjeha u životu općenito. Zato je naš cilj da svako dijete dobije svoju prvu slikovnicu i da se svaki roditelj upozna s dobrobitima čitanja djeci od najranije dobi. Posebno me veseli što je ova kampanja doista ušla u sva mjesta u Hrvatskoj. Tamo gdje knjižnica nema, knjige su djeci doputovale na kotačima ili u kovčezima, a uskoro će postati i dio 'opreme' u pedijatrijskim ordinacijama jer svako dijete ima pravo na pristup knjigama i slikovnicama", rekla je Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku.

Ministrica je čitala Zlatokosu

Čitaj mi UNICEF | Author: Igor Nobilo Foto: Igor Nobilo

"U današnje vrijeme, kad su djeca više nego ikada izložena suvremenoj tehnologiji, knjiga često ostaje po strani, a važnost čitanja djeci se zanemaruje. Ova kampanja šalje poruku da slikovnica treba biti na prvom mjestu u izboru igračaka od najranije dobi i da roditelji svojim primjerom mogu promijeniti život svoje djece, stvarajući kod njih naviku čitanja koje utječe na njihov cjelokupni razvoj. Stoga te dragocjene trenutke bliskosti s djetetom kroz zajedničko čitanje priča treba njegovati od prvih dana, jer svako dijete čitanje jako veseli, a ostaje ljubav što traje život cijeli", poručila je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.

Aktivnosti za djecu u knjižnicama

Kampanja je osvanula na tisuću plakatnih mjesta diljem Hrvatske, podržali su je brojni nakladnici kao i mediji koji su objavili dvjestotinjak priloga o kampanji. Knjižničari su u većini gradova zabilježili porast upisa najmlađe djece u knjižnice. Primjerice u Koprivnici je 2013. upisano 33 posto djece više u odnosu na 2012., dok su se posjeti roditelja s djecom udvostručili. Sličan trend bilježe i knjižnice u Zadru, Rijeci, Karlovcu, Splitu i Vinkovcima.

Kreativni knjižničari širom zemlje spremaju brojna nova iznenađenja za svoje članove: čitanje priča za laku noć, izložbe slikovnica i okrugle stolove, otvaranje malih knjižnica u pedijatrijskim ordinacijama, te promicanje zavičajne književnosti čitanjem na narječjima. Kampanji se ove godine pridružilo i Hrvatsko logopedsko društvo koje će organizirati radionice za roditelje i odgajatelje ali i širu javnost o ranoj pismenosti, jeziku, čitanju i pisanju. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.