Roditelji Sretna mama 07. travnja 2016.

Ljubav prema djetetu ili emocionalna glad?

mama kći priroda
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dok uz jutarnju kavu planirate dnevne obaveze i aktivnosti sa svojim djetetom, zapitajte se jeste li mu ostavili dovoljno slobode. Otvorite oči, razmislite pokušavate li preko djeteta ispuniti vlastitu emocionalnu glad

Emocionalna glad nije isto što i ljubav, tvrdi psiholog dr. sc. Robert Firestone, autor mnogih stručnih knjiga među kojima su "Suosjećajan odgoj djeteta", "Terapija glasom" i "Strah od intimnosti".

Emocionalna glad je snažna emocionalna potreba uzrokovana pomanjkanjem ljubavi u vlastitom djetinjstvu i takve osobe očajnički žele ispuniti prazninu u sebi. Praznina je povezana s boli i žudnjom zbog osjećaja samoće i razdvojenosti, koju ne uspijeva ispuniti nijedna veza u odrasloj dobi.

Osobe koje se tako osjećaju rade sve kako bi stvorile iluziju da su povezane s drugim ljudima. Emocionalna glad je snažan osjećaj koji može biti destruktivan, a ljudi ga vrlo često uspoređuju s ljubavi. Mnogi roditelji u ime ljubavi mogu napraviti štetu kod odgoja djeteta, a razlog je što emocionalnu glad identificiraju s ljubavi.

Zbog pretjerane brige dijete postaje tjeskobno i ovisno

U svojoj knjizi "Suosjećajan odgoj djeteta" Robert Firestone objašnjava da roditelji koji iskreno vole imaju pozitivan utjecaj na razvoj svog djeteta. Takvo dijete će i u odrasloj dobi težiti intimnosti i stvaranju harmoničnih odnosa i veza.

Nasuprot tome, dijete emocionalno gladnog roditelja može postati tjeskobno, previše vezano i ovisno. Što je više kontakta između ovakvog tipa roditelja i djeteta, roditelj više šteti djetetu.

Ovakav odnos očituje se tako što se roditelj previše miješa u djetetov život, previše iskazuje brigu za dijete i prelazi njegove granice. Posljedice u kasnijem životu djeteta mogu biti destruktivnije nego što bi bile nakon puno očitijeg zlostavljanja.

Emocionalno gladni roditelji često su previše zaštitnički prema djeci. Ograničavaju sposobnost djeteta da se suoči sa životom i potiču nenormalan oblik ovisnosti. Previše su zabrinuti za tjelesno zdravlje djeteta pa su skloni stvaranju pretjeranih strahova koji dovode do hipohondrije.

Kroz dijete žive svoj život

Neki previše zaštitnički roditelji sposobni su izolirati svoje dijete od njegovih vršnjaka za koje smatraju da bi imali negativan utjecaj na njega.

Ovakvo ponašanje, dovedeno do ekstrema, ograničava djetetovu izloženost različitim utjecajima u životu, a to je štetno za razvoj njegovog povjerenja u druge ljude i njegovu sposobnost za samostalno funkcioniranje u životu.

Mnogi roditelji prelaze osobne granice djeteta, na primjer neprimjerenim dodirivanjem (kada to više ne odgovara djetetu), čitanjem njegove pošte i dnevnika, kopanjem po njegovim stvarima. Takvi roditelji hvale se djetetovim postignućima i sebi pripisuju zasluge te kroz dijete žive svoj život. Ovaj tip roditeljske nametljivosti ozbiljno narušava djetetovu osobnu slobodu i autonomiju.

Kako prepoznati razliku?

Samim roditeljima teško je vidjeti razliku između prave roditeljske ljubavi i emocionalne gladi. Dr. Robert Firestone navodi tri faktora u utvrđivanju razlike: unutarnje emocionalno stanje roditelja, stvarno ponašanje roditelja s djetetom te mišljenje promatrača o utjecaju emocionalnog stanja i ponašanja roditelja na djetetovo ponašanje.

Roditelj koji je sposoban pružiti ljubav ima pozitivnu sliku o sebi i suosjećanje za svoje dijete i sebe, ali u isto vrijeme drži se odvojeno i svjestan je granica između sebe i djeteta. Takav roditelj se ponaša prema djetetu s poštovanjem i nije prezaštitnički ili nametljiv. Razumije da je njegovo dijete individualna osoba i njihova komunikacija je prirodna, dok je dijete emocionalno gladnog roditelja previše ovisno.

Bijeg od vlastite emocionalne boli

Iako emocionalna glad nije dovoljno istražena u psihološkoj literaturi, ona je jedan od temeljnih faktora koji imaju negativan utjecaj u odgoju djeteta. Nezrelost mnogih roditelja koja se iskazuje kroz pretjeranu potrebu za ispunjenjem preko vlastitog djeteta, ima negativne posljedice na razvoj djeteta.

Većini je teško suočiti se s vlastitim emocionalnim potrebama i nažalost, mnogi radije negiraju ili izbjegavaju svoju bol kao što su to radili u djetinjstvu i mladosti. Kako bi umanjili svoju bol, traže načine koji će im pomoći da je potpuno negiraju. U mašti su stvorili veze s drugima i osjećaj pripadnosti, a zapravo ljubav i poštovanje prema drugima nestaje u trenutku kad postajemo posesivni i kad imamo potrebu kontrolirati druge.

Nemojte ignorirati svoje potrebe i greške koje nesvjesno radite zbog krivog načina ostvarivanja sebe! Uz jutarnju kavu i svitanje novog dana, otvaraju se i prilike za promjene. Širom otvorite oči i iskoristite trenutak da se zapitate – što JA mogu danas učiniti za sebe?

Iskoristi jutro svaki dan: Klikni svako jutro za priče koje te pokreću i bude kraljicu u tebi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.