Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. srpnja 2023.

Kako djetetu reći 'ne' na drugačiji način i postaviti učinkovite granice

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko puta si se našla u situaciji da na tvoje 'ne' sladoledu za večeru mališan počne neutješno vrištati? Nije ti jasno zašto te dijete ne posluša kad mu kažeš da prestane čupati cvijeće i povlačiti kućnog ljubimca za rep? Donosimo ti deset ideja kako reagirati u različitim situacijama i djetetu nešto zabraniti bez da kažeš 'ne'

'Znam da jako voliš sladoled, ali nije dobro jesti ga previše'

Američki psiholog David Walsh predlaže roditeljima da zahtjeve za junk foodom, sladoledima i slatkišima odbijaju nudeći djeci zdravije alternative, a svakako bi trebalo izbjegavati obećavati djeci sladoled riječima 'možda sutra', prenosi Parents.

"Mala djeca ne mogu shvatiti pojam vremena tako da im nema smisla govoriti im da će sladoled dobiti u budućnosti. Većina djece samo želi ono što traže i to odmah pa im roditelji smireno i odlučno moraju ponuditi zdraviji slatkiš i na tome inzistirati unatoč tome što dijete protestira. Dijete će tako dobiti poslasticu, ali zdraviju", kaže Walsh.

'Hrana je za jelo, a ne igru i bacanje'

Djeca se naprosto vole igrati s hranom i njima je hrana ponekad igračka.Terapeutkinja Linda Shook Sorkin savjetuje da, umjesto da vičeš na dijete dok ono baca makarone po podu, uzmi zdjelu s hranom i objasni djetetu zašto to ne bi trebao raditi. Isto možeš učiniti i ako dijete u vrijeme spavanje počne skakati po krevetu, a ti smatraš da kreveti nisu za skakanje, već za spavanje. Ipak, ne zaboravi pohvaliti dijete za dobro ponašanje.

majka i kćer Možda te zanima... Granice i pravila: Kada djetetu reći 'da', a kada 'ne'? Vrtić

'Nemoj rušiti kockice, pokazat ću ti kako ih možeš slagati'

"Ako tvoje dijete stalno ruši kule od Lego kockica starijeg brata, to nije znak ljubomore. Barem ne svjesne", kaže američka psihoterapeutkinja Fran Walfish. Objašnjava kako malo dijete ne može vidjeti da se stariji brat potrudio da bi to sagradio i njemu je to jednostavno zabavno rušiti.

Većina djece mrzi kada im se govori što trebaju činiti, neka djeca više, neka manje. No, ako djetetu objasniš smireno kako se drugi osjećaju i što žele, to će mu pomoći da s vremenom izgradi suosjećanje i da razumije druge. Pokušaj dijete uključiti u igru na način na koji je ono sposobno.

'Cvijeće i životinje su živa bića. Budimo nježni prema njima'

Ako uhvatiš svojeg klinca da čupa cvijeće, trga im latice ili povlači kućnog ljubimca za rep, naglasi mu da su oni također živa bića te da im tako nanosi bol. To će djetetu pomoći da razvije empatiju i svijest o osjećajima drugih.

"Uči dijete odgovornosti i uči ga da se prema biljkama treba odnositi s poštovanjem, kao i prema prirodi općenito", kaže Marva Soogrim, dadilja djece brojnih američkih celebritija.  

'Koristimo riječi, a ne ruke'

Ovo je jako dobar pristup kako biste izbjegli zabranu: 'Nemoj udarati sestru/brata'.

"Sposobnost malog djeteta da razumije što znači udariti nekoga je vrlo ograničeno. Vrlo je važno odmah zaustaviti udaranje i agresiju, a zatim mirno objasniti da se udarci ne koriste kada smo ljuti", objašnjava terapeutkinja Linda Shook Sorkin. U većini takvih slučajeva dijete izražava svoje frustracije i traži pažnju.

"Reci svojoj djeci da se zagrle. Pomozi im da se smire kada su ljuti i pitaj ih što žele kada su nesretni", kaže terapeutkinja. Druga varijanta je da pomogneš djetetu da spozna što točno osjeća i zašto pa poduzmeš nešto kako bi riješili problem.  

 | Author: Guliver Foto: Guliver ; Što nikada ne smiješ raditi kad dijete ima ispade bijesa

'Ne razumijem te kada cviliš. Reci mi normalnim tonom što želiš'

Dok tvoj mališan uči nove riječi i nije još vješt u govoru i slaganju rečenica, možda cvili jer nešto traži. Izbjegavaj govoriti 'Prestani cviljeti' ili 'Ne cvili', već ga potakni da komunicira jednostavnim riječima. Psiholog Richard Bromfield savjetuje da djetetu jednostavno kažeš: "Ne mogu te razumjeti kada cviliš". To dijete može potaknuti da govori normalnim tonom.

"Najmoćnija motivacija djetetu će biti to što će se njegove riječi, osjećaji i želje razumjeti", kaže psiholog.

'Pazi! Sad ću te poškakljati'

Ponekad su smijeh i šala izvrstan pristup za rješavanje nekog problema i to osobito u trenutku kada su djeca razdražljiva.

"Djeca se vole smijati tako da 'glupiranje' nekada može biti odličan način da se djeci skrene pažnja i da ih se usmjeri na suradnju", savjetuje psihologinja Eileen Kennedy-Moore. Kada idući put dijete lupa loptom po vratima garaže ili baca loptu po stanu, zaigrano ga potjeraj u sobu i osmisli neku zajedničku aktivnost.

'Može li mama dobiti svoj telefon/mobitel? Ti možeš dobiti igračku'

Iako ti dijete želi uzeti mobitel svaki put kada zazvoni, imaj na umu da mobitel nije igračka. Radije djetetu daj neku zanimljivu igračku.

"Davanje zamjene je mnogo prihvatljivije od toga da djetetu samo iz ruke uzmete telefon", smatra psihologinja Eileen Kennedy- Moore.

Možda te zanima... 12 načina kako dijete naučiti lekciju bez kažnjavanja Vrtić

'Nemoj skidati cipele s nogu. Cipele izuvamo samo kod kuće'

Obuli ste djetetu nove cipelice, a ono jedva čeka trenutak da ih izuje? Umjesto da mu ponavljaš da 'prestane izuvati cipele', objasni što želiš da učini umjesto toga.

Isto možeš primijeniti i na druge slične situacije. Primjerice, ako dijete za izlazak u park želi obući kupaći kostim, objasni mu da se on nosi na plaži. Ili ako dijete želi stajati na stolicama, reci mu da su stolice za sjedenje, a da se stoji na tlu.

'Stani! Ovo je opasno! Ovo je vruće!'

Ponekad jednostavno riječ 'ne' nije dovoljna da djeca shvate što je opasno. Umjesto toga koristi pridjeve ili glagole i to tonom kojim želiš prenijeti osjećaj hitnosti.

Stručnjaci savjetuju da roditelji, kada dijete žele upozoriti na neku opasnost, dignu glas, prst ili samo pokažu strah. Isto treba učiniti i ako dijete stavi ruku na štednjak koji nije upaljen i tako ga upozoriti na moguću opasnost.

Možda te zanima... 7 tehnika za odgoj sretnog i uravnoteženog djeteta Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.