Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. siječnja 2021.

Dvogodišnjak samostalno kuha čaj, koristi perilicu, posprema i priprema jela!

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dvogodišnjak ima više životnih vještina od mnogih studenata. Jax Taylor može uz malu pomoć skuhati čaj, koristiti perilicu, pospremati i pripremati jela. Roditelji mu dopuštaju da samostalno radi stvari te uči na vlastitim pokušajima i pogreškama.

Ponosna mama Florence naučila je sina da bude potpuno neovisan koristeći se Montessori tehnikama odgoja. Ova "kontroverzna" metoda odgoja daje djeci priliku da uče i istražuju svijet samostalno. No, dok neki roditelji u tome vide problem, mama dječaka Jaxa Taylora smatra da je njezin sin sam sebi dovoljan. 

Roditelji mališana potiču ga na samostalno učenje. U kratke dvije godine svog života naučio je kuhati, prati rublje, izrađivati predmete, pospremati. Florence, iz zapadnog Sussexa, rekla je za Mirror: „Svidjela mi se ideja da moj sin bude sam sebi dovoljan, motiviran i razvija se u svoje vrijeme na svoj način.“ "Radi se o tome da ja kao roditelj, budem tu i vodim dijete, ali isto tako da mu dopustim da se samostalno razvija,"poručila je Florence.

"U odgoju nema pohvala ili kažnjavanja, samo smjernice i prirodne posljedice. Također je velik naglasak na onome što nazivamo" praktičnim životnim radom", a to su svakodnevne aktivnosti, primjerice pranje rublja i samostalan rad. Dopuštam sinu da mi se pridruži u kuhanju, pranju rublja i bilo čemu drugom što ga zanima. Vrlo je neovisan, jer mu je sve dopušteno. Bez potrebe da cijelo vrijeme govorimo "odi se igrati, još uvijek si premalen za to itd,", naš je sin naučio vještine koje neke odrasle osobe koje sam upoznala nemaju," poručila je Florence.

Dvadesetpetogodišnja mama Florence dodala je: "Moj sin može i zna oprati rublje". "Zna kako postaviti pravu postavku na perilici rublja, gdje staviti omekšivač i zamijeniti je za sušilicu rublja kada je pranje gotovo. Ušla sam u kuhinju i vidjela kako prebacuje postavke pranja na sušilicu rublja, a sve što sam trebala učiniti  je zahvaliti se," navodi Florence.

"Uvijek ga je zanimalo kuhanje, pa sam mu to i dopustila. Imamo noževe za malu djecu i posuđe za kuhanje, a sam je pripremio lazanje, bolonjez i omlete. Uvijek sam tu da ga čuvam. Koristi štednjak, ali zna da je vruće i da ga ne smije fizički dodirnuti, i nikada nije, čak mi je rekao jednom da pomaknem ruku jer je bila na štednjaku, a štednjak je vruć." Uobičajena izreka u Montessori zajednici jest pružiti onoliko pomoći koliko je potrebno, a te izreke se u odgoju drži i Florence.


 
Florence je dodala: "Moj sin zna napraviti čaj, od početka do kraja. Čitav postupak radi osim što ne toči iz čajnika, uglavnom zato što mu je prevelik i težak. Ali razumije da je vruće i da ga ne smije dirati. Zatim procijedi vrećice čaja, izvadi ih i promiješa i voila." Mališan i njegova mama tada uživaju u plodovima svog rada - Jax pije bez kofeina i uzima si grickalice kad ih poželi.

Osim što pušta mališana da samostalno donosi odluke, Florence ga podupire u različitim vještinama, primjerice u prelasku ceste.
Objasnila je: "Naravno da sam tu, spremna ga zaustaviti kada trči po cesti, ako je potrebno, ali uvijek mu pružam priliku da sam donese ispravnu odluku i on to uglavnom uvijek i učini." "Sigurnost na cesti je obavezna i što prije nauči to bolje," smatra Florence. 
 
Mališan je, tvrdi njegova majka, uvijek na sigurnom i pod nadzorom, ali također mu se daje prostor za pogreške i učenje iz njih.
Florence se zaklinje u Montessori tehnike odgoja - a podržavaju je i obitelj i prijatelji. Unatoč tome, neki su kritični prema ovoj metodi odgoja te tvrde da je to zanemarivanje djeteta, ugrožavanje i loše roditeljstvo. Florence se nada da će više roditelja isprobati njezin pristup, ali naglašava da je neophodno prvo istražiti sve metode i tehnike Montessorija.
 
Ukoliko želiš pogledati Florence i Jax na njihovom putovanju kroz odrastanje, možeš to učiniti na Instagram profilu Florence Montessoraus.mama. 
 

Možda te zanima... Montessori odgoj: 6 inspirativnih rečenica koje potiču djetetovo samopouzdanje Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.