Roditelji 28. prosinca 2020.

5 jednostavnih Montessori aktivnosti koje će djecu zabaviti u blagdansko vrijeme

Foto: Shutterstock ; Montessori odgoj
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učenje kroz iskustvo jedan je od temeljnih principa Montessori metode odgoja i može se raditi kod kuće. Maria Montessori primijetila je da djeca trebaju učiti kroz iskustva, umjesto kroz sjedenje i slušanje učitelja.

Blagdansko vrijeme uvijek je rezervirano za zabavne aktivnosti i stvaranje prekrasnih zajedničkih trenutaka. Ove godine, nažalost neće biti putovanja do baka i djedova ili tradicionalnih posjeta Djedu Božićnjaku, no postoji mnogo kreativnih načina da se blagdansko vrijeme učini nezaboravnim i poučnim.

Montessori vrtići koriste prirodne načine učenja - ne žele da se djeca ponašaju dobro iz straha od kazne, već žele da djeca čine ispravne stvari, jer razumiju utjecaj svojih postupaka na svoje ponašanje. Kada je riječ o igrama, Montessori obrazovanje potiče djecu na kreativnost i domišljatost te učenje kroz igru. 

Zahru Kassam, izvršna direktorica i osnivačica tvrtke Monti Kids, osmislila je kratki popis aktivnosti za mališane različitih uzrasta, tijekom blagdana, nadahnutih Montessori-jem.

1. Tajanstvena torba

U torbu ili platnenu vreću stavite nekoliko tematskih predmeta iz vašeg doma (npr. male igračke, sigurne kuhinjske predmete…). Kažite vašem mališanu da zatvori oči i samo rukama pogađa koji se predmeti kriju u tajanstvenoj vreći. Igru možete ponavljati svaki put s različitim predmetima. 

Možda te zanima... 5 savjeta Montessori učiteljice za lakšu svakodnevicu s djecom Vrtić


2. Božićne ukrasne mašne 

Odlična stvar kod zabave mališana jest što oni zabavu pronalaze u zajedničkim kućanskim predmetima. Sada možete koristite ukrasne ljepljive mašne kako biste uspješno zabavili svoje mališane. "Lijepljenje mašni po zidovima može pružiti beskrajnu zabavu novom šetaču dok izražava svoju kreativnost postavljajući ljepljive mašne u beskrajne varijacije uzoraka", kaže Kassam. Dok vaš mališan čuči kako bi uzeo mašnu, diže se kako bi ju zalijepio na zid i opet čučne, radi na svojoj ravnoteži koja je veoma važna.

3. Mirisne staklenke

Skupite svečane božićne mirise poput vanilije, bora i cimeta te ih dodajte u staklenke s rupama na poklopcu (poput mućkalica). Dijete mora pogađati o kojim se mirisima radi. "Ovu igru također možete koristiti kao priliku za učenje govora kroz razgovor o sadržaju svake staklenke”, poručuje Kassam. "Kada su djeca starija, možete napraviti dva podudarna mirisa i model koji odgovara svakom mirisu. Možete koristiti šarene naljepnice na dnu kao način da provjere jesu li im se mirisi točno podudarali."

Možda te zanima... 8 stvari koje Montessori učitelji rade sa svojom djecom Školarci

4. Pisanje priča

Ako vaše dijete zna pisati, potaknite ga da napiše vlastite kratke priče. Ako im treba inspiracija, neka izrežu slike iz starih časopisa kako bi ih koristili kao motivaciju za priču ili im vi nacrtajte sliku i neka o tome izmisle priču. Time potičete kreativnost, maštu, ali i vježbate pisanje.

5. Vrijeme za odmor kroz igru na trbuhu

Napunite vreću s patentnim zatvaračem recikliranim papirom za zamatanje, papirnatim ručnikom i zvoncima te ju pričvrstite na pod ljepljivom trakom. Stavite bebu na ugodnu prostirku ispred vreće (uvijek pod nadzorom). Vaša će beba voljeti gurati i dodirivati vreću te eksperimentirati s različitim teksturama i zvukovima.

Možda te zanima... Montessori odgojitelji: Zašto ne silimo djecu na dijeljenje? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.