Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 23. travnja 2023.

Montessori odgoj: 6 inspirativnih rečenica koje potiču djetetovo samopouzdanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Isprobaj koristiti fraze nadahnute Montessorijem, kako bi djetetu pomogla usaditi način razmišljanja koji će ga dugoročno spriječiti da se obeshrabri u različitim životnim situacijama.

Može biti vrlo neugodno čuti kako naša djeca loše govore o sebi. Djeca osjećaju našu nelagodu i mogu je protumačiti na način da njihovi osjećaji nisu normalni ili u redu. Postoje određene stvari koje možeš reći svom djetetu kako bi mu pomogla izgraditi samopouzdanje, posebno u trenutcima kad se osjeća loše ili misli da je nešto pogrešno napravio. U nastavku pročitaj 6 izreka koje se preporučuju u Montessori metodi odgoja. 

Možda te zanima... Što sve djeca trebaju vidjeti da bi se osjećala voljena? Vrtić

1. "Izgledaš obeshrabreno. Ispričaj mi zašto se tako osjećaš."

Iako razumljivo, uvijek želimo isključiti sve negativne osjećaje koje osjećaju naša djeca, moramo stvoriti prostor za razmišljanje o situaciji. Ako prebrzo reagiraš s utjehom, možda ćeš propustiti razgovor koji može osvijetliti pozadinu negativnih osjećaja. Ako ti dijete kaže da je glupo, udahni i pokušajte sjesti za stol, dopuštajući djetetu da vodi razgovor. Vjerojatnije je da ćeš uvidjeti kako se zapravo osjeća ako se više usredotočiš na slušanje nego na promjenu njegovih osjećaja.

Kako razviti i ojačati samopouzdanje djeteta? 9 učinkovitih taktika za jačanje samopouzdanja

2. "Trebam tvoju pomoć."

Da bi djetetu povećala samopouzdanje, pokušaj ga zamoliti za pomoć. Zamisli nešto u čemu je tvoje dijete izvrsno i daj mu do znanja da vidiš njegove posebne talente i da oni imaju neprocjenjivu vrijednost. Primjerice, ako voli igrati košarku, zamoli ga da ti pokaže kako se lopta ubacuje u koš. Dopusti djetetu da se osjeća poput stručnjaka i iskusi samopouzdanje koje dolazi s tom ulogom. 

3. "Sjećam se kad si naučila/o čitati.

Djeca se mogu osjećati neinteligentno kada rade naporno na novoj vještini, ali bezuspješno. Pomozi svom djetetu da se prisjeti nečega što je savladao u prošlosti, bilo da je to vezanje cipela ili učenje čitanja. Podsjeti ih koliko su te vještine nekada bile veoma teška, a sada ih rade bez problema. 

Možda te zanima... Ova pravila svako dijete smije (i mora) prekršiti Vrtić

4. "Ponekad se i ja tako osjećam."

Uvijek budi pomalo ranjiva i daj djetetu do znanja da se ni ti ne osjećaš uvijek sjajno. Razgovaraj s djetetom o situacijama kada si se primjerice osjećala zbunjeno ili glupo. Naša nas djeca vide kao superheroja, a saznanje da se i mi borimo s različitim (pozitivnim i negativnim) osjećajima može učiniti njihove osjećaje malo manje zastrašujućima.

5. "Neke stvari zahtijevaju puno vježbanja."

Pokušaj dati djetetu do znanja da za neke od najzanimljivijih, najisplativijih stvari u životu treba puno vježbe. Bilo da se radi o učenju novog jezika ili  učenju sviranja instrumenta, nove stvari su teške i to je sasvim normalno. Razgovaraj s njima o tome kako je njihov omiljeni glazbenik morao početi na početku i naučiti svirati gitaru ili kako je njihov omiljeni igrač tenisa prvo morao naučiti igrati tenis. Razgovaraj s njima o tome kako si i ti morala mnogo vježbati da bi postala bolja u primjerice jogi i kako si se na prvom satu osjećala obeshrabreno. To ne znači da si loša u jogi, jednostavno si morala više vježbati. Naglasak stavi na naporan rad i vježbanje, a ne na talent i prirodne sposobnosti, kako bi potaknula svoje dijete da ustraje u izazovima koji dolazi s učenjem nečeg novog.

6. "Volim te takvu kakva jesi."

Bez obzira na razlog zbog kojeg se tvoje dijete osjeća loše, nema ništa utješnije od rečenice da ga voliš onakvog kakav uistinu jest, bez očekivanja i upozorenja. Pokušaj odvojiti vrijeme za nekoliko dodatnih zagrljaja i reci: "Volim te".

Možda te zanima... Isprobaj ovih 10 fraza u trenutcima kad misliš da je nemoguće smiriti ljutito dijete! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.