Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. listopada 2022.

8 stvarnih razloga zašto te tvoja djeca ne slušaju

Djeca
Foto: Guliver Dijete razvija kreativnost ako nešto izrađuje svojim rukama poput oblikovanja gline ili keramike.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Montessori učiteljica donosi osam mogućih razloga zašto te dijete ne sluša te pozitivne strategije kako riješiti navedeni problem

Kao roditelju, nekoliko te stvari može frustrirati više od onoga kada te vlastito dijete ignorira. Ima nešto u tome što te toliko razljuti kada tražiš od djeteta da učini nešto jednostavno, a ono te ili ignorira ili odbije.

Bez obzira s kojim se izazovima suočavaš trenutno, razumjeti što se točno nalazi iza njihova ignoriranja ili odbijanja, može ti pomoći

ChristinaMontessori učiteljica za djecu od 3-6 godina, certificirana je od strane American Montessori Societya, a trenutno se od kuće brine o svojem sinu - Jamesu. Njezinih osam mogućih razloga zašto te dijete ne sluša, te pozitivne strategije kako riješiti navedeni problem, prenosimo ti u cijelosti:

Možda te zanima... 7 ključnih rečenica Montessori učitelja za svaku obitelj Vrtić

1. Zato što te ne čuje

Ponekad je najjednostavnije objašnjenje ispravno. Djeca se ponekad toliko fokusiraju na ono što rade - crtajući detaljnu kartu blaga ili gradeći složenu Lego kreaciju - da te doslovno ne čuju. To se posebno odnosi na slučaj ako ti prolaziš iza njih, radeći nešto drugo, te im nešto govoriš. Oni to mogu samo protumačiti kao buku u pozadini.

Pozitivna roditeljska strategija: Pričekaj njihovu pažnju

Spusti se na razinu svog djeteta, uspostavi kontakt očima, a zatim izreci svoj zahtjev. Bez obzira udovolje li ti ili ne, barem ćeš biti sigurni da te je tvoje dijete čulo.

2. Jer to ne želi

Ponekad, zapravo često, djeca jednostavno ne žele raditi ono što im kažeš. Ne zato što su prkosni ili zlobni ili pokušavaju iskoristiti posljednju sumu strpljenja, već jednostavno zato što imaju neke druge želje. Oni mogu ignorirati tvoje upute da je vrijeme da napustite park samo zato što se, primjerice, žele nastaviti igrati.

Pozitivna roditeljska strategija: Prepoznati svoje osjećaje

Daj djeci do znanja da suosjećaš s njihovim osjećajima. Pokušaj reći: "Znam da ste razočarani što moramo otići kad se toliko zabavljate, to je težak osjećaj." Jednostavno im daj do znanja da vidiš da im je nešto važno.

3. Zato što ne razumiju

Djeci često daješ dugačka objašnjenja o onome što želiš da učine, ali lako je zaboraviti da njihov mozak djeluje drugačije od tvojega. Možda se čini kao da te ignoriraju samo zato što zapravo ne razumiju ono što si od njih tražila. Pogotovo u slučaju malene djece.

Možda te zanima... Montessori odgojitelji: Zašto ne silimo djecu na dijeljenje? Vrtić

Pozitivna roditeljska strategija: Koristi manje riječi

Kada tražiš malo dijete da nešto učini, koristi što je manje moguće riječi. "Pronađi svoje cipele" mnogo je učinkovitije od "Molim te, idi pronađi svoje cipele kako bismo mogli ući u auto i doći na vrijeme u školu."

4. Zato što nameću svoju volju

To je možda jedan od razloga koji te najviše naljute, ali to je ipak prirodno i zdravo. Mala djeca trebaju izricati svoju volju, pokazati kako su sami svoj mali čovjek, a to nažalost ponekad znači reći "ne" samo kako bi rekli "ne".

Pozitivna roditeljska strategija: Ponuditi izbor

Ponuda jednostavnih izbora pruža tvojem djetetu kontrolu i daje mu do znanja da vidiš da je sposoban za donošenje odluka. Pusti dijete da odabere kadu ili tuš, umjesto da ih usmjeravaš da uđu u kadu. Ponudi im plavu ili zelenu četkicu za zube umjesto da im kažeš da peru zube. Ova mala promjena u jeziku može bitno utjecati na poticanje malog djeteta na suradnju.

5. Jer su zauzeti

Što god tvoje dijete radi u ovom trenutku možda ti ne izgleda važno, ali njima je svakako važno. Ako ih zamoliš da dođu jesti ručak ili da započnu s domaćim zadaćama dok rade na posljednjim dijelovima slagalice, to će im biti neugodno kao kad tebe netko prekida kad sastavljaš važan e-mail ili uređuješ bitan dokument ili fotografiju.

Pozitivna roditeljska strategija: Pričekaj ili ih upozori na vrijeme

Ako je to uopće moguće, pričekaj dok tvoje dijete završi s onim što čini kako bi mu uputila svoj zahtjev. Naravno, ako su oni u ranoj fazi slagalice od 500 komada, to neće biti moguće. U tom slučaju upozori ga na vrijeme. Pokušaj prići  svome djetetu, stavi mu ruku na rame i reci nešto poput: "Znam da naporno radiš na slagalici, ali za 10 minuta ići ćemo do trgovine."

roditelji roditelj dijete Možda te zanima... 8 metoda koje roditelji uspješne djece koriste u odgoju Vrtić

6. Jer su umorni

Kao što si vjerojatno primijetila, dječja sposobnost slušanja smanjuje se u večernjim satima. Njihova kontrola impulsa koja se još razvija je slabija kada su umorni i možda neće biti sposobni slijediti upute u to doba dana. Izazovni dio je naravno da si i ti umorna u večernjim satima, tako da je ponekad teško ne izgubiti strpljenje.

Pozitivna roditeljska strategija: prilagodi očekivanja

Očekuj da će tvojem djetetu navečer trebati malo dodatne pomoći. Iako ćeš ga možda ujutro jednostavno uputiti da opere zube, možda će mu s istim zadatkom navečer ipak trebati malo više pomoći.

7. Zato što ne znaju pravila

Lako je zaboraviti da djeca ne znaju uvijek osnovna pravila poput ponašanja, recimo, u muzeju. Oni također ne znaju planove koje ti imaš u glavi ako im prvotno njih ne kažeš. Ako djeca imaju potpuno drugačiju ideju o tome kako će im dan proći, neizbježno je da će se boriti kad ih budeš tražila da učine nešto što nije u skladu s njihovim vlastitim planom.

Pozitivna roditeljska strategija: Pripremi ih

Postavi određenja očekivanja i svoje namjere ranije. Ako idete zajedno u knjižnicu, podsjeti svoje dijete da koristi miran glas i mirno hoda prije nego što uđete u samu zgradu. Ako idete u park, reci im da odlazite nakon što pojedu ručak za stolom za piknik. Tvoje će dijete možda na to još zaboraviti ili prosvjedovati, ali ako zna što očekivati, vjerojatnije je da će se poslušati.

Možda te zanima... Nauči kako se pomaknuti od odgoja djeteta do odnosa s djetetom Roditelji

8. Jer im je potrebna veza

Kad djeca rade ono što ti od njih tražiš, oni u biti odbacuju vlastitu volju i vlastite želje kako bi ti udovoljili. No, zapravo ti i žele udovoljiti, ali bit će im teže to htjeti i željeti, naposljetku i raditi, ukoliko se ne osjećaju povezano s tobom.

Pozitivna roditeljska strategija: Poveži se

Kako bi osigurala da tvoje dijete napravi ono što ti želiš ili mu kažeš, ono mora osjećati poveznicu s tobom. Ako su imali dug dan u školi, možda će im trebati malo nježnosti i maženja prije nego im ti kažeš što želiš da naprave.

Možda te zanima... 5 savjeta Montessori učiteljice za lakšu svakodnevicu s djecom Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.