Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. svibnja 2023.

6 Montessori savjeta kako 'natjerati' dijete na pospremanje igračaka

Foto: Freepik ; Kako 'natjerati' dijete na pospremanje igračaka
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko puta si se našla u situaciji da ne možeš vidjeti pod od dječjih igračaka, a tvoje dijete ih ne želi pospremiti niti nakon stotinu molbi pa i prijetnji da više nikada neće dobiti novu? Donosimo ti 6 načina kako potaknuti svoje dijete da pospremi igračke po Montessori tehnikama

U Montessori vrtićima, roditelje povremeno pozivaju kako bi vidjeli svoju djecu kako pospremaju i čiste. Mnogo roditelja doživi šok kada vide kako njihov 3- ili 4-godišnjak posprema igračke kad završi s igrom i to bez molbi i svađanja! " Trebali bi vidjeti njegovu sobu kod kuće!" ili "Svaki dan tražim od njega da pospremi igrače, a to je bitka svaki dan!", samo su neki od komentara roditelja. 

Postoji nekoliko stvari koje rade u Montessori učionicama kako bi potaknuli čak i najmlađu djecu da pospreme svoje stvari kad završe, a one ne uključuju stalno prigovaranje ili frustrirajuće ponavljanje po tisućiti put da se nešto napravi. 

Možda te zanima... Montessori odgojitelji: Zašto ne silimo djecu na dijeljenje? Vrtić

Donosimo ti 6 načina kako potaknuti svoje dijete da pospremi igračke. 

1. Stvori mjesto za sve

Iako se čini da bi djeci bilo lakše pospremiti svoje igračke ako ih samo pobacaju u jednu veliku kutiju, to obično nije slučaj. Mala djeca imaju snažan osjećaj reda i vole da stvari budu upravo tako. Zbog toga, mnoga djeca imaju neizmjerno zadovoljstvo kada nešto vraćaju točno na svoje mjesto.  Vjerojatnije je da će pospremiti svoje igračke ako svaka igračka ima određeno mjesto gdje pripada.

Da bi to pokušala, možda ćeš morati ukloniti neke igračke. Neko vrijeme provedi promatrajući svoje dijete kako bi vidjela s čime se najviše igra. Ako postoji nešto što dijete nije dodirnuo ni pogledalo tjedan dana, odložite u ormar ili poklonite nekome ako misliš da je preraslo tu igračku.  Zatim preostale igračke posloži na policu tako da svaka ima jasno mjesto. Pripazite da polica nije pretrpana. tvoje dijete te može iznenaditi tako što će samo početi pospremati igračke sada kad točno gdje im je mjesto. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. Model od rane dobi

S bebama i malim klincima najbolji način da ih potaknete da očiste svoje igračke je da ga modeliraju. Nemoj spremanje ostaviti kada klinci odu spavati, već napraviti to kao proces koji zajedno završavate.  Beba će te promatrati, a tvoje starije dijete će ti se pridružiti. Vjerojatnije je da će ti pomoći ako to izgleda kao 'prirodni' zadatak koji će ispuniti nego ako stalo zahtijevaš da to radi i onda to postaje borba za moć.  Nikad nije kasno za modeliranje čišćenja. samo ohrabri svoje dijete da bude aktivni sudionik. 

Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta

3. Postavi očekivanja

Odluči što očekuješ od svoj djeteta u vezi čišćenja i pospremanja i napravi ih eksplicitnima. Odaberi nekoliko pravila koja su ti važna, podijeli ih sa svojom djecom i često ih podsjećaj dok ne usvoje nova očekivanja.

Možda te zanima... Metoda Maya: Kako najmlađe uključiti u kućanske poslove Vrtić

4. Neka bude zabavno

"Koliko crvenih blokova možeš pronaći i staviti ih u kutiju?" "Mogu li sve igračke stati u kutiju?" Ponekad je doista teško skupiti energiju i čišćenje i pospremanje pretvoriti u igru, ali pokušaj.  Brzo se može najgori dio dana pretvoriti u jedan od najboljih. 

5. Postavite okvir na pozitivan način

Umjesto: "Nema ručka dok se igračke ne pospreme!", pokušaj reći: "Kad pospremiš igračke onda ćemo zajedno ručati." Često naglašavanje onoga što dolazi sljedeće je veliki poticaj za djecu da svoje stvari odbace. Pomaže im u mentalnom prelasku na ono što slijedi i daje im nešto novo čemu se vesele.

Možda te zanima... 5 savjeta Montessori učiteljice za lakšu svakodnevicu s djecom Vrtić

6. Pričekaj prirodni prekid

Nitko ne voli biti prekinut kada nešto radi, a djeca nisu iznimka. Iako to nije uvijek moguće, pokušaj pričekati dok dijete ne postigne prirodnu pauzu u onome što rade kako bi ih zamolila da počiste. Neka završi taj crtež. Neka stavi posljednjih nekoliko blokova na njegovu kulu. Neka završi izradu pite od blata. Možeš tražiti od djeteta da pospremi kad smo spremni za ručak ili kad je vrijeme za spavanje, ali pokušaj se prvo zapitati, može li to čekati pet minuta? Stvar je u tome da je jednostavnije i učinkovitije pustiti ih da završe ono što rade, nego ih prekinuti i tražiti da spremanju. Ako si u stisci s vremenom i možeš prekinuti svoje dijete, budi spremna pomoći mu oko pospremanja. 

Bez obzira na dob svojeg djeteta, možeš postaviti jasna očekivanja. Možda će ti trebati malo prakse i malo strpljenja, ali brzo će se dijete ukrcati u taj brod ako budeš dosljedna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.