Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. studenoga 2021.

Ove rečenice treba čuti tvoje dijete kako bi razvilo samopouzdanje

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nema savršenog roditelja, niti savršenog djeteta, no dijete koje je svjesno svojih mogućnosti i ima vjere u njih te svoje sposobnosti u budućnosti ima veće šanse biti zadovoljno i ispunjeno u odrasloj dobi.

Riječi imaju veliku moć, no treba biti oprezan i ponajprije realan te iskren - jer izgovaranje praznih fraza nema ni približan efekt kao istinske pohvale.

Pohvala malo dijete može izgraditi ili uništiti 

Kada izraziš svoje odobravanje djetetu i kažeš "izvrsno!" tvoje dijete razumije po tonu tvojeg glasa ili po riječima da ga odobravaš. Bez obzira na to je li dijete staro tjedan ili mjesec dana, godinu ili deset godina, dijete reagira na odobravanje

Možda te zanima... Autoritarni odgoj stvara nesigurnu, a popustljivi neodgovornu djecu Vrtić

1. Odličan posao!

Nakon što dijete dobije peticu u školi, medalju na natjecanju ili neko slično ostvarenje, možda će ti biti teško obuzdati oduševljenje govoreći mu 'tako si nevjerojatno pametan!, 'fantastičan si' i slično. No upotreba snažnih pridjeva zapravo može imati negativan učinak na djecu, kaže klinički psiholog kaže Nicholas Westers. 

"Za djecu s niskim samopouzdanjem takve izjave donose pritisak izvrsnosti u sljedećim situacijama te mogu početi izbjegavati zadatke koji im se čine prezahtjevnima", kaže on.

Zbog toga je najbolje usmjeriti se na konkretnu stvar koju hvališ, odnosno dati kompliment za učinjeno, primjerice s 'bravo, odlično si to napravio/la'.

2. Stvarno si dao/dala sve od sebe

Ti si najbolji, najpametniji, najljepši - primjeri su prenapuhanih komplimenata koji nisu dobri, bili da ih govoriš djetetu koje je nesigurno ili pak previše sigurno u sebe. Njihova je poruka u konačnici 'vrijedim ako ispunim očekivanja'. Puno je bolje pohvaliti sam proces, primjerice 'vidim koliko se trudiš' jer se time daje zasluga djetetu, no i ne postavljaju nerealna očekivanja, piše Readers's Digest.

3. Trebaš biti ponosan/a na sebe

"Postoji razlika između toga da nekome kažeš da je napravio dobar posao i kažeš nekome da je genij",  kaže psihologinja Saba Harouni Lurie.

Prema njoj, ovo je najbolja vrsta pohvale jer potiče osjećaj samovrijednosti kod djeteta, ne stvara mu lažnu sliku i potiče ga da se uvijek trudi, bez obzira što rezultat tog truda ne ovisi samo o njemu, jer je to situacija s kojom će se često susresti u životu.

4. Pomažeš mi u kući

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Možda ti kći pomaže u pražnjenju perilice, ili sin s usisavanjem - no ponekad je važno biti kreativan s pohvalama koje djeluju motivirajuće. Ovakvi komplimenti osnažuju osjećaj djeteta da je dio zajednice, potiču ga da to čini i dalje te stvaraju osjećaj da je rad u kući i njegova odgovornost.

5. Pohvali poslušnost i poštovanje

Lako je upasti u situaciju u kojoj primjećujemo samo loše ponašanje naše djece. Umjesto da očekuješ neposlušnost i nepoštovanje, potrudi se primijetiti ono što tvoja djeca dobro rade.

6. Uvaži i male korake prema dugoročnom cilju

Primijeti svaki napredak prema konačnom cilju, jer će djetetu biti važno što cijenite i sam proces, a ne isključivo konačni rezultat. Djetetu će to održati entuzijazam i volju da nastavi.

7. Pohvali i njihove prijatelje

Ovo napravite samo kada možeš biti potpuno iskrena. U svakom slučaju, dijete će biti zadovoljno ukoliko iskažeš povjerenje u njegov odabir prijatelja i ljudi s kojima provodi slobodno vrijeme. Ne ustručavaj se istaknuti prijatelje za koje misliš da pozitivno utječu na tvoje dijete.

Možda te zanima... Montessori odgoj: 6 inspirativnih rečenica koje potiču djetetovo samopouzdanje Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.