Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. siječnja 2019.

Razvoj dječjeg samopouzdanja: 5 stvari koje trebaš izbjegavati

balet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete će imati veće šanse za uspjeh u školi i poslu, ali i u osobnim odnosima ako je samopouzdano

Djeca se razvijaju i traže svoj put, a svako novo iskustvo za njih je puno neizvjesnosti. Razvijanje samopouzdanja nije nešto što djeca sama mogu učiniti, a roditelji imaju veliku ulogu u tome. Zašto je važno izgraditi samopouzdanje kod djeteta? Njegov budući uspjeh u školi i poslu te osobnim vezama ovise o tome koliko je snažno njegovo samopouzdanje. Samopouzdanje je poznavanje vlastitih vrijednosti i shvaćanje tko si. Ako tvoje dijete neće biti svjesno sebe, kako će to znati ljudi oko njega? Kao roditelj možeš pomoći svom djetetu da razvije samopouzdanje, a ovo su stvari koje ne bi trebao raditi:

1. Nemoj ga stalno hvaliti

Pohvala je dobra, ali ako to činiš na pogrešan način, šteta može biti velika. Samopouzdanje dolazi iz spoznaje da možeš nešto dobro učiniti, ali ako dijete dobiva pohvale za svaki manji napor koji učini to mu može poslati pogrešnu poruku. "Ako stalno govoriš djetetu da radi fantastičan posao, poručuješ mu da se ne mora više truditi. Ali samopouzdanje dolazi od rada, od pokušaja i poraza i ponovnog pokušaja - iz prakse", objašnjava Jim Taylor, autor knjige "Your Kids Are Listening: Nine Messages They Need to Hear from You".

igra šah roditelj Možda te zanima... Dobro je da djeca gube u igrama, nemojte im uvijek popuštati Vrtić

2. Nemoj se stalno uplitati

Možeš onda nesvjesno svom djetetu slati poruku da ne radi ništa dobro i da je nesposobno. "Da bi izgradilo samopouzdanje u svijetu, djeca moraju riskirati, donositi odluke i preuzeti odgovornost za njih", kaže Victoria Sopnik izvršna direktorica tvrtke Kids&Company iz Toronta. Ako cijeli vrijeme interveniraš, dijete nije u mogućnosti provoditi vlastite odluke. Idi malim koracima, ali znaj da ga moraš pustiti da nauči lekcije.

Možda te zanima... Naučite dijete gubiti kako bi razvilo samopouzdanje Vrtić

3. Ali nemoj sve prepustiti djetetu

Bit će trenutaka kada će dijete sumnjati u sebe - to je normalno. Ovo je prilika da mu pomogneš da nauči da može popraviti situaciju. "Ohrabri ga da razmisli o načinima na koje može popraviti situaciju i približiti se svojim ciljevima", kaže dr. Karen Reivich, koautorica knjige "The Optimistic Child". I ne zaboravi mu reći da pokuša ponovno.

4. Nemoj postavljati nerealna očekivanja

Postavljanje cilja potrebno je djetetu kako bi znalo prema čemu ide. Ali ako očekivanja budu prevelika u odnosu na njegove sposobnosti, postoji opasnost od neuspjeha. A zbog neuspjeha dijete može sumnjati u sebe. Pažljivo procijeni ciljeve u odnosu na sposobnost.

5. Nemoj zaboraviti na sigurnost

Lako je pretpostaviti da dijete zna ga voliš, ali ipak je važno da čuje kako ti to izgovaraš. Ljubav i ohrabrenje su ono što tvoje dijete treba. Dajući mu jamstvo da ga voliš bezuvjetno, a ne zbog njegovih postignuća ili ocjena, potaknut ćeš njegovo samopouzdanje.

Možda te zanima... Potakni dijete: Mamin genijalan trik koji želimo kopirati Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.