Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. ožujka 2021.

Nisu sva djeca prirodno empatična: Nauči dijete kako se ponašati prema životinjama

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo je važna tema jer često u medijima čitamo vijesti o nevjerojatnim okrutnostima djece prema životinjama i agresivnom ponašanju. Učenje suosjećanja prema životinjama pomaže djeci stvoriti empatiju prema svim živim bićima, uključujući i ljude

Ponekad ljudi misle da je djeci prirodno biti ljubazno i dobro prema životinjama i da ih tome ne treba posebno tome učiti, ali to ne mora nužno biti tako. Neka djeca nemaju instinkt biti nježna, a i nemaju sva djeca uzor u odraslima koji bi im pokazali na primjeru kako se ponašati prema životinjama.

Ovo je važna tema jer često u medijima čitamo vijesti o nevjerojatnim okrutnostima djece prema životinjama i agresivnom ponašanju. Učenje suosjećanja prema životinjama pomaže djeci stvoriti empatiju prema svim živim bićima, uključujući i ljude. Također, učenje djece da poštuju životinje važan je dio učenja djece o zaštiti okoliša.

djeca i životinje, kolaž Možda te zanima... Foto: Pogledajte preslatke fotografije djece sa životinjama! Vrtić

Donosimo nekoliko načina na koje možeš učiti dijete da bude ljubazno i nježno prema životinjama.

1. Nauči dijete kako pravilno pomaziti životinju

Roditelj bi trebao upotrebljavati riječ "nježno" kad govori djetetu kako se ponašati prema životinji. Neka djeca prirodno imaju nježniji i blagi dodir, dok će neka djeca htjeti povlačiti, štipati. Nauči dijete da krznate životinje maze u smjeru u kojem ide dlaka kako ne bi dodirivali osjetljivo područje.

dijete dječak pas ljubimac | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Rep se ne smije povlačiti!

Repovi su jako privlačni, posebno maloj djeci. Podsjeti mališane da iako rep izgleda kao zabavna stvar za povući, nisu namijenjeni za to. Reci im da nikako ne smiju vući nego samo nježan dodir.

3. Ne udarati

Ovo se ne bi trebalo ni govoriti, ali mala djeca mogu imati snažniji dodir kad maze životinju. Zato im trebaš govoriti da budu nježni i pokazati im kako.

Možda te zanima... Djeca su sve više nasilna: Empatija nije urođena i mora se razvijati Školarci

4. Bez ruganja i ismijavanja

Kako djeca rastu, bit će im jasno da moraju biti fizički nježni prema životinjama, ali možda neće shvatiti da životinju možeš uzrujati i bez dodirivanja. Djecu treba podučiti da nikad ništa ne smiju bacati na životinju, ne smiju vikati u lice ili ih pokušati preplašiti npr. tako da ih pokušaju iznenaditi. Neka djeca misle da je zabavno plašiti mačku ili psa, ali moraju znati da to nije zabavno za životinju jer čak može biti i opasno za njih.

5. Nauči dijete kako izgledaju znakovi da je životinji neugodno i poštovati to

Nauči dijete da će se preplašene životinje pokušati zaštititi. Ako životinja pokuša pobjeći, treba je pustiti. Nikako se ne smije trčati za njom čak i ako želiš da se vrati. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Režanje i cviljenje su očiti znakovi da je životinja uzrujana ili preplašena. Pokaži djetetu kako se pas ili mačka ili neke druge životinja ponašaju kad se boje. I prema ljudima i prema životinjama treba se ponašati onako kako želiš da se drugi ponašaju prema tebi.

6. Divlje životinje promatraj bez dodirivanja

Provodite vrijeme u prirodi, čak iako je to samo vaše dvorište, i promatrajte prirodu. Potražite gusjenice i kukce ispod kamenja i u zemlji. Promatrajte ptice i leptire. Priroda je predivna za promatranje, ali i vježbanje strpljivosti kod djece.

7. Poštuj zakonitosti okoliša

Objasni djetetu da je okoliš dom divljim životinjama, i mnogima koje ne vidimo. Briga o životinjama je briga i o njihovom domu. Dok ostavljamo smeće ili trgamo drveće ili grmlje, štetimo njihovom domu i općenito prirodi.

8. Posjeti prirodni rezervat ili nacionalni park ili zoološki vrt

Prirodni rezervat ili nacionalni park sa područjem na kojem životinje žive u prirodnom okruženju bolja je opcija nego zoološki vrt, ali djeca osim u knjigama nemaju priliku vidjeti uživo mnoge životinjske vrste te naučiti kako izgleda njihov život.

9. Uči, uči, uči

Djeci možeš pokazati serije, dokumentarce, knjige, aplikacije, slikovnice o životinjama za koje vjerojatno niste ni znali da postoje.

Možda te zanima... Nikad ne ostavljaj bebu sa psom, čak ni vašim ljubimcem, bez nadzora! Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Express1111

    tražite li hitan zajam i kontaktirajte brzi zajam jer su uvijek tu da pomognu, upravo sam dobio svoje, evo ga sad zato objavljujem ovdje, a dobro je što imaju čak i podružnicu ovdje u Srbiji pa kontaktirajte njih na sljedeće načine E-adresa: Expressloan1212@gmail.com WhatsApp: +381 (61) 1972618 Nazovite: +1 (313) 306-0862 WhatsApp: +1 (313) 306-0862

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.