Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 11. rujna 2019.

Slučaj prvašića koji je teško ozlijedio vršnjaka: Škola nije prijavila nasilje

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sedmogodišnji učenik je udario vršnjaka i teško mu ozlijedio nogu. Dječak je morao na operaciju i već pet mjeseci ne ide na nastavu. Inspekcija je utvrdila kako škola incident nije prijavila svim nadležnim službama

Prvašić iz jedne osnovne škole u Kninu toliko je jako udario dječaka iz razreda da mu je puknuo mišić, piše 24sata

Učeniku se u nozi stvorio hematom, došlo je do mišićnog okoštavanja i dijete je na kraju moralo na operaciju. Ozlijeđeni dječak od travnja nije otišao na nastavu, a inspekcija Ministarstva obrazovanja utvrdila je propuste škole u slučaju utvrđenog nasilja nad djetetom. Kako se čini, ovo nije jedini takav slučaj. Lokalni portal Feral News je u posjedu dokumentacije koja dokazuje da škola u ovom slučaju nije ispravno reagirala.

U srijedu, 3. travnja ove godine, tijekom školskog izleta, učenik prvog razreda ove osnovne škole zaletio se i udario drugog učenika u mišić natkoljenice (identiteti učenika poznati redakciji). Noga je počela oticati, puknuo je mišić te je došlo do mišićnog okoštavanja i, naposljetku, operacije. Naime, dječaku je dijagnosticiran traumatski osificirajući miozitis, odnosno oblik upale kod koje se u mišićima talože kalcijeve kosti pa oni postaju tvrdi poput kosti. Nakon odstranjivanja tog tkiva morao je na rehabilitaciju, a dječak još, više od pet mjeseci od udarca, ne ide u školu.

Možda te zanima... Nasilje među djecom češće je nego što mislimo i dolazi u raznim oblicima Školarci

Više roditelja se već ranije žalilo medijima na nasilje u toj školi. Za ‘Provjereno’ su rekli kako škola poduzima malo ili ništa da se situacija promijeni. Otac problematičnog dječaka, na kojeg se roditelji žale, tad je ispričao kako mu sin ode na stručnu službu u školi, a oni mu kažu: “Budi dobar, evo ti čokoladica, vrati se nazad”.

Stvar se nije pomakla s mrtve točke sve dok majka ozlijeđenog dječaka nije obavijestila policiju, pučku pravobraniteljicu i Ministarstvo obrazovanja, koje je poslalo inspekciju u osnovnu školu.

U izvješću inspekcije datiranom od 9. kolovoza ove godine utvrđeno je da “škola nije poduzela sve radnje, odnosno nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja, pa je stoga Školi rješenjem naređeno otklanjanje navedenih nepravilnosti”.

Razgovarali smo s majkom ozlijeđenog učenika koji već mjesecima propušta nastavu. Ona teško optužuje ravnateljicu škole za nemar i kršenje propisa.

- Taj dječak je od početka škole tukao djecu u cijelom razredu. Mi smo roditelji u suradnji s učiteljicom pisali školskoj stručnoj službi što se događa u razredu. Sin mi je do tada već imao razbijeni nos, usta i arkadu. Taj dječak ga je nogama šutirao u trbuh. Nisam jedina, već su jedni roditelji dolazili u stručnu službu, a tamo su im rekli da nemaju vremena - govori nam potresena majka i opisuje što se dogodilo nakon napada.

Dječak je više puta bio podvrgnut punkciji, a zatim i operaciji. Sad stalno odlazi na ultrazvuk kako bi spriječili novu kalcifikaciju mišića.

Možda te zanima... Bullying: Počinitelj nije nasilnik, on je dijete i treba pomoć kao i žrtva i promatrač Školarci

- Došlo je do puknuća mišića i izljeva krvi. Triput je punktiran u Šibeniku, a onda je hitno u Splitu operiran jer mu se u mišiću stvorila jedna ‘kost’ od 11 centimetara, a druga od pet centimetara. Još je u fazi oporavka, na bolničkom tretmanu, te ga stalno vozim na ultrazvuk jer će morati opet na operaciju ako se stvori novi kalcifikat - priča majka za 24sata.

Majka: 'Bojim se pustiti ga u školu da ga ovaj ne ubije'

- Ne mogu ga pustiti u školu da ga ovaj ne ubije. Tri dana prije kraja škole prebio je drugo dijete. To se konstantno događa. Učiteljica nam je rekla da ne može garantirati za našu djecu, kaže kako nikad nije imala sličan slučaj. Njegov otac je rekao kako dječaka odvedu u stručnu službu, tamo mu daju čokoladicu i vrate ga u razred. Ravnateljica mi je lagala da je sve napravila, da je obavijestila socijalnu službu i policiju te me uvjeravala da pravilnik ne postoji. Na kraju sam ja obavijestila policiju, pučku pravobraniteljicu i Ministarstvo obrazovanja. Poslala sam im mail 31. svibnja, noć uoči operacije, i onda su poslali inspekciju u školu, koja je utvrdila propuste - priča dječakova majka.

dijete ljutnja agresivnost | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

- Kad sam otišla obavijestiti ravnateljicu da će mi mali ići na operaciju, rekla mi je kako to nije njezin problem i da ona ionako ni za što ne može snositi odgovornost. To je bilo dan uoči operacije. Isto to je ponovila u zbornici. Kolege koji su bili prisutni zvali su mojega muža, inače prosvjetnog radnika, da mu to kažu - dodaje.

- Sin mi je od 3. travnja kod kuće, još otkad je dobio udarac jer mi je doktor rekao da pustim školu i brinem se za dječakovu nogu. Sad je na tretmanu kod psihologa, u strahu je. Plakao je i nije spavao, pitao me zašto mu je drugi dječak to napravio. Možete misliti kako to boli, kako je kad se djetetu rade punkcije - priča majka koja ne namjerava odustati dok se situacija ne ispravi.

Ravnateljica sve negira

Nazvali smo i ravnateljicu škole. Nije bila raspoložena za razgovor. - Ne želim vam ništa reći, neka institucije odrade svoj posao. Žao mi je što se radi o djeci - rekla nam je ravnateljica. Kad smo joj rekli da imamo izvješće inspekcije koja otkriva kako nije poduzela sve što je trebala, rekla nam je kako to nije istina. - To nije točno, ne shvaćam o čemu govorite. Nemam komentara, ja imam drugu dokumentaciju - kratko je odgovorila. Upitali smo je kakvu dokumentaciju ima, a ona nam je poklopila slušalicu.

Možda te zanima... 3 mita zbog kojih roditelji bullying ne shvaćaju ozbiljno Školarci

Obratili smo se zatim i Ministarstvu obrazovanja, opisali im situaciju i zamolili ih za pojašnjenje.

- Podnesak majke učenika vezano uz vršnjačko nasilje u Kninu zaprimljen je 31. svibnja 2019. i istog dana je pokrenut inspekcijski nadzor. Nadzorom je utvrđeno da je učeniku prvog razreda Škole izrečena pedagoška mjera zbog neprimjerenih oblika ponašanja prema drugim učenicima te da je isti učenik kontinuirano u tretmanu stručne službe Škole i Centra za socijalnu skrb. Međutim, nadzorom je utvrđeno da je Škola propustila prijaviti svim nadležnim tijelima utvrđeni slučaj nasilja nad drugim učenikom pa je stoga Školi naređeno da otkloni utvrđene propuste u radu. Na temelju navedenog, nipošto se ne može utvrditi da Škola nije poduzimala ništa u konkretnom slučaju, nego da su utvrđeni određeni propusti u radu koji su otklonjeni po mjerama iz rješenja Prosvjetne inspekcije.

Prevencija nasilja

Konačno, Ministarstvo ne tolerira i oštro osuđuje sve oblike nasilja, što potvrđuje i brza intervencija Prosvjetne inspekcije u konkretnom slučaju, ali uz napomenu da je u ovom i u svim drugim slučajevima potrebno pružiti adekvatnu pomoć i žrtvi i počinitelju nasilja - napisali su.

- Pitanja nasilja u školama nisu samo u domeni sustava odgoja i obrazovanja, pa je logično da se nameće potreba međusektorske suradnje svih relevantnih tijela kako bi se prevenirali različiti oblici nasilja u školama. U cilju suočavanja s problemom nasilja, Ministarstvo je pripremilo Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama. Ovim Akcijskim planom namjera je uskladiti i unaprijediti hrvatski zakonodavni okvir prevencije nasilja u školama, ostvariti sustavno prikupljanje i obradu podataka koji su relevantni za prevenciju nasilja u školama, poboljšati kvalitetu i praćenje te povećati broj verificiranih školskih programa prevencije nasilja koji se provode u školama, osigurati sustavne mjere potpore prevencije nasilja u školama učenicima, učiteljima roditeljima/skrbnicima, osigurati pretpostavke za ostvarenje nulte tolerancije na nasilje u školama te provesti medijsku kampanju o nultoj toleranciji na nasilje u školama - stoji u odgovoru Ministarstva.    

Možda te zanima... Nasilje nad djecom: Okrećemo li glavu iz straha ili jer nas se to ne tiče? Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marrias

    Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem  e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.