Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. lipnja 2021.

Mama optužila svekrvu da je njenu 4-godišnju kćer izložila opasnosti dok je gulila krumpir

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Smije li četverogodišnje dijete bez nadzora obavljati kuhinjske poslove?

Mnogi roditelji uživaju imati male pomagače u kuhinji, a čini se da u kulinarskim aktivnostima jednako tako uživaju i djeca. Tijekom kuhanja, pruća im se prilika da se upoznaju s raznovrsnom hranom i postpcima pripreme. No, mnogi se roditelji pitaju kada i kako dijete treba početi pomagati u kuhinji?

Upravo je slično pitanje mučilo jednu majku, koja je odlučila na popularnoj stranici Mumsnet podijelilti neobičan problem s kojima se susrela. Naime, njezina četverogodišnja kćer je prespavala kod bake te joj je pomagala u pripremanju večere. U razgovoru je mama saznala kako je njezina djevojčica sama gulila krumpire te je to na početku nije previše zabrinulo."Čuvaju te samo kako bi radila poslove koje oni ne žele raditi, zar ne?" našalila se pitajući četverogodišnjakinju.

Međutim, svekrva ju je potom obavijestila kako je djevojčica sama ogulila i mrkvu i celer te sve povrće potrebno za večeru dok je baka u međuvremenu krenula s čišćenjem kuće.

Možda te zanima... Dvogodišnjak samostalno kuha čaj, koristi perilicu, posprema i priprema jela! Vrtić

"Jesam li nerazumna što me to razljutilo? Moja kćer ima četiri godine i gulilica krumpira je opasna, posebno bez nadzora. Ili sam glupa i sve je to dio odrastanja?" zapitala se ova mama te je dodala kako ne zna što misliti o cijeloj situaciji, ali da ona nikada ne bi tuđe dijete ostavila da bez nazora čisti povrće.

Objava je izazvala val reakcija, a mnogi su stali u obranu svekrve, rekavši da je reakcije majke neprimjerena.  Jedna je mama napisala: "Pretjeruješ. U najgorem slučaju će se malo porezati, u najboljem slučaju će naučiti novu vještinu".

Mnogi su se složili s time te su dali jasnu podršku baki, pišući kako djeca vole pomagati u kuhinji te kako su vještine koje steknu u njoj zaista od velike koristi.  "To je puno bolje nego da joj je tvoja svekrva dopustila da sjedi ispred televizora", napisala je jedna od korisnica.  Dok je treći korisnik dodao: „Vaša je objava stvarno smiješna. Razmišljati na ovaj način je zaista čudno. "

Jedan je tata napisao: "Mislim da se uvijek brinemo za svoju djecu, ali jedini način na koji mogu naučiti je da to pokušaju", a druga je mama dodala: "Vaša je briga razumljiva, ali oni vole pomagati i kao što su drugi rekli, vaš četverogodišnjakinja je naučila novu vještinu".

Možda te zanima... Prepusti klincima kućanske poslove! Tako uče ove važne životne vještine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.