Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. studenoga 2020.

U kojoj dobi bi djeca trebala početi raditi kućanske poslove?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja obavljaju kućanske poslove bolje prolaze kasnije u životu, tvrde znanstvenici. Takvi zadaci mogu popraviti i mentalno zdravlje djece zato što se na taj način osjećaju uključeno i važno

Kućanski poslovi mogu vašu djecu naučiti važnim životnim lekcijama, ali morate paziti kada ćete ima dati neki od zadataka. Brightside donosi preporuke za kućanske poslove koje mogu obavljati i djeca te s koliko godina bi ih trebali početi obavljati. Poslovi u svakoj novoj dobnoj skupini uključuju poslove iz svih prethodnih dobnih skupina.

Možda te zanima... Kućanski poslovi koje djeca mogu raditi, a roditelji im ne dopuštaju Vrtić

2-5 godina - učenje redoslijeda

Maloj djeci poslovi bi trebali pomoći da razviju nove vještine i pokazati im da svaki zadatak ima početak, sredinu i kraj - oblačite se, nosite odjeću, a zatim odjeću stavljate u košaru za rublje. Najlakši domaći zadaci naučit će ih kako u budućnosti veće projekte rastaviti na manje korake.

Predloženi poslovi: čišćenje igračaka i knjiga, stavljanje rublja u košaru za prljavi veš, slaganje kreveta i čišćenje tanjura nakon jela.

6-7 godina - učenje kako pomoći i rad u timu

U ovoj dobi djeca mogu više pomoći po kući. Ovo je dobro vrijeme za usađivanje važnosti timskog rada i pomaganja drugima: djeca vam mogu pomoći u kuhanju, postavljanju stola, izradi popisa namirnica i donošenju potrebnih predmeta iz trgovine. A briga o obiteljskom ljubimcu ne samo da ih uči da pomažu, već je i zabavna. Općenito, dijete će se osjećati uključeno i imat će priliku bolje se povezati s članovima obitelji.

Predloženi poslovi: pomoć u pripremi obroka, pomoć u kupovini namirnica, postavljanje stola, hranjenje kućnih ljubimaca i zalijevanje biljaka.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

8-9 godina - razumijevanje da sve ima svoje mjesto

Kako djeca odrastaju, mogu preuzeti veću odgovornost za sebe, poput organiziranja vlastitih stvari, na primjer. Moraju shvatiti da oko njih postoji sustav u kojem je sve na svojem mjestu. Trebali bi organizirati svoj životni prostor tako da svaka stvar, školski pribor, igračke i odjevni komadi idu na svoje mjesto. Na taj način dijete uči biti dosljedno i kako održavati urednim svoj životni prostor.

Predloženi poslovi: organiziranje svojih stvari, slaganje rublja, istovar perilice posuđa i spremanje pribora za jelo i posuđa.

10-11 godina - postaju sve više samodostatni

Sada je vrijeme za veće zadatke. U ovom trenutku mogu se uvesti poslovi na koje utjecaj ima i vrijeme, poput pakiranja ručka ili pripreme doručka prije škole. Složeni, višeslojni poslovi poput pripremanja doručka potiču djecu da planiraju unaprijed i smisle potrebne korake za izvršavanje zadatka. To će djeci pomoći u njihovim vještinama upravljanja vremenom i rješavanja problema.

Predloženi poslovi: spremanje doručka, pakiranje ručka za školu, pražnjenje kanti za smeće, uklanjanje smeća, brisanje prašine, usisavanje i preuzimanje pošte.

Možda te zanima... Zašto su djeca koja pomažu u kućanskim poslovima uspješnija? Vrtić

12-15 godina - postavljanje prioriteta

Tinejdžerima poslovi mogu pomoći u stvaranju samopoštovanja ako se osjećaju sposobnima i dobivaju povjerenje, ili drugim riječima, ako ih se tretira kao odrasle. Dakle, uvođenje novih poslova prilagođenih njihovoj dobi može učiniti čuda za motivaciju tinejdžera. Važno je naučiti ih samodisciplini i načinu postavljanja prioriteta, pa im pružanje fleksibilnosti i slobode oko poslova može biti dobra ideja.

Predloženi poslovi: pranje automobila, pranje rublja, dvorišni radovi, čišćenje, košnja travnjaka, mijenjanje posteljine, glačanje, šivanje gumba i pranje prozora.

16+ godina - priprema za odrasli život

Adolescenti su već prilično kompetentni i samodostatni pa njihovi poslovi uključuju sve što bi normalna odrasla osoba trebala biti u stanju raditi. Oni uključuju upravljanje novcem i rješavanje izvanrednih situacija. Međutim, iako će sve ove vještine definitivno pomoći tinejdžerima da postanu bolji kasnije u životu, to ne znači da biste sve poslove trebali prevaliti na svoje dijete. 

Predloženi poslovi: kupovina, kuhanje obroka, održavanje automobila, odlazak po namirnice, promjena žarulja, dubinsko čišćenje kućanskih aparata (poput odmrzavanja zamrzivača) itd.

Možda te zanima... Najbolja priprema za život: Potakni dijete da pomaže u kući Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • wadoran

    My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself... Visit Now... https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.