Školarci Prehrana školarca 18. studenoga 2019.

'Uz pomoć jedne namirnice pripremite ukusne i zdrave obroke na različite načine'

1/3
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Brz način života donosi nam razne promjene u prehrani, od nedostatka vremena, preko namirnica slabije kvalitete do njihove termičke obrade. Također, neka djeca ne „vole“ zdrave namirnice, pa ih mame ili tate moraju ukomponirati s namirnicama koje djeca obožavaju u njima prihvatljiv obrok. Za to je potrebno malo maštovitosti i kreativnosti', savjetuje Mirjana Tonković, dipl. ing. biotehnologije i analitičarka prehrane koja vodi kuharsku radionicu 23. studenog na Zagrebačkom velesajmu

Prehrana je danas važnija nego ikad i to već od najranijeg djetinjstva. Hrana koju unosimo u sebe od prvih dana utječe na naše zdravlje u budućnosti. No zbog današnjeg ubrzanog načina života roditelji imaju sve manje vremena za promišljanje o namirnicama, kupovinu kvalitetnih, ali ne preskupih namirnica iz provjerenih izvora, a pogotovo ako to zahtjeva i dulju pripremu i zajedničke obiteljske obroke. Jede se hrana koja se priprema nabrzinu, a sve je više i probavnih tegoba kod odraslih i djece. 

slatkiši Možda te zanima... Namirnice koje ne želite na tanjuru svog djeteta Vrtić

"Radim više od 20 godina na području prehrane i upoznata sam s brzim načinom života koji nam donosi razne promjene u prehrani, od nedostatka vremena, preko namirnica slabije kvalitete do njihove termičke obrade. Zemlja je sve siromašnija mineralima koji su nam prijeko potrebni, a zbog svakodnevnog unosa u organizam raznih pesticida, konzervansa i skrivenih šećera i soli moramo promijeniti i brigu o svom zdravlju. Također, neka djeca ne „vole“ zdrave namirnice, pa ih mame ili tate moraju ukomponirati s namirnicama koje djeca obožavaju u njima prihvatljiv obrok. Za to je potrebno malo maštovitosti i kreativnosti", kaže Mirjana Tonković, dipl. ing. biotehnologije i analitičarka prehrane koja će 23. studenog voditi kuharsku radionicu i druženje malih (5+) i velikih kuhara, na Zagrebačkom velesajmu, paviljon 10 kod tepih centara, u organizaciji Udruge Moja kuća zdravlja iz Zagreba.

 | Author: Promo Foto: Promo

Osim kuhanja, Mirjana Tonković će održati predavanje o važnosti prehrane i izbora namirnica za održavanje najboljeg balansa i očuvanja zdravog funkcioniranje tijela kako kod djece tako i kod odraslih.

Možda te zanima... 4 namirnice koje najčešće uzrokuju alergije kod djece Vrtić

Udruga Moja kuća zdravlja više od 10 godina organizira i razne edukacije, predavanja i radionice i tako pomaže da se polaznici što bolje upoznaju sa sezonskim namirnicama te da što bolje iskoriste njihove nutritivne vrijednosti. Udruga Moja kuća zdravlja udruga je diplomiranih biotehnologa i nutricionista koja je i osmislila program sezonskih kuhinja, a temeljni princip je edukacija o hrani, vodi i disanju kao osnovnim elementima života za sve generacije.

Sezonske hrana

 | Author: Promo Foto: Promo "Već smo proveli proljetnu i ljetnu kuhinju, a uskoro ćemo  i jesensko-zimsku, na kojoj ćemo prezentirati kako na jednostavan i brz način pripremit zdrave obroke. U jesensko-zimskoj radionici, koja je osmišljena za roditelje i djecu, mali će kuhari, djeca u dobi od pet godina naviše, upoznati okuse i mirise raznih namirnica koje su sad u sezoni. Oni će s kuharskim kapama i pregačama uz pribor za kuhanje miješati razne sastojke i oblikovati ih u razne kolačiće. U to vrijeme veliki kuhari - roditelji će pored kuhanja imati i predavanje o jesenskim i zimskim namirnicama i njihovim nutritivnim vrijednostima. Na kraju će naravno djeca i roditelji degustirati ono što je drugi tim pripremio, i međusobno se ocjenjivati", kaže Mirjana Tonković i objašnjava zašto je važna sezonska hrana i prehrana prema sezoni i godišnjem dobu u kojem se nalazimo.

Možda te zanima... Jesenska dohrana: Koje namirnice ponuditi bebi? Beba

"Jesen je doba virusa, gripa i raznih prehlada, a sezona je buče, kupusa, batata i ostalog povrća koje je poznato kao bogati izvori raznih vitamina i minerala. Ipak, u odabiru namirnica treba se upoznati koliko god je moguće s njihovom kvalitetom jer su se i navike uzgoja namirnica u današnje vrijeme dosta promijenile budući da su se i klimatski uvjeti uvelike promijenili", pojašnjava.

 | Author: Promo Foto: Promo

Pitali smo je i što savjetuje roditeljima koji zbog ubrzanog ritma života, posla, nedostatka vremena nemaju vremena dugo kuhati i pripremati obroke za obitelj, a žele da se djeca, a i cijela obitelj, hrane zdravije?

"Roditelji imaju veliku odgovornost i brigu oko odgoja djece, što iziskuje puno vremena kojeg je sve manje, no i namirnice su siromašnije vitaminima i mineralima pa im nije potrebna duga termička obrada kako ne bi uništili nutritivne vrijednosti. Zato savjetujem svim roditeljima da nauče kako na različite načine, uz malo mašte, pripremiti ukusan obrok npr. palačinke, namaz, umak ili kolačić uz pomoć jedne namirnice poput buče ili batata", savjetuje.

povrće sretno dijete Možda te zanima... Imate malog izbirljivca? U pomoć stiže jednostavan koncept 'povezivanja hrane' Vrtić

Ako želite naučiti kuhati jednostavna, brza i zdrava jela u  opuštenoj atmosferi uz igru, zabavu i druženje, još se stignete prijaviti na radionicu. Upoznat ćete namirnice s kojima će osmisliti maštovite i hranjive zalogaje, a nakon kuhanja je degustacija i druženje. Više informacija potražite na Facebook stranici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.