Roditelji Kolumne roditelja 25. prosinca 2019.

Čišćenje, kuhanje, razigrana djeca, nered, zajednički trenuci - sve to podsjeća me na blagdane

1/2
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Godinu za godinom, moram priznati, blagdani su postali sve stresniji. Obitelj se povećala što je značilo mnogo više obaveza. Trebaš posložiti prioritete, napraviti u glavi popis odgodivog i neodgodivog i po mogućnosti ne rasipati energiju na nevažne stvari

Blagdani su vrijeme ispunjeno entuzijazmom, sjedinjenjem sa obitelji. Vrijeme kad otpuštamo svu negativu i nastojimo usrećiti bližnje. Gradimo lijepe uspomene, podsjećamo naše najmilije koliko nam znače, trudimo se činiti dobro sebi i svojoj okolini. Kad bi upitali majke na što ih asocira riječ ‘blagdani’ mnoge bi spomenule čišćenje, kuhanje, manično pospremanje. Potom vjerojatno ne bi zaboravile spomenuti da ih također podsjeća na razigranu djecu iza kojih ostaje poveći nered, ali i na njihove vrijedne prstiće koji neumorno oblikuju kolačiće.

Za mene je to vrijeme koje me redovite odnese u sjećanja na onaj prvi Božić kad smo tek postali roditelji, pa onda svaki naredni kako je našla obitelj rasla i povećavala se. Otada pa do sada stvari su se uvelike promijenile.

Kristina Kos Možda te zanima... Zašto ne volim Božić? Uh, otkud da krenem? Roditelji

Pa, kako su izgledali blagdani uz tek rođeno dijete koje je bilo potpuno ovisi o meni?

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Očekivano zahtjevno. Bila sam fokusirana na njegu i skrb djeteta, a mnogo manje pažnje usmjeravala na izgled kuće, na blagdanske delicije i kreacije. Godinu kasnije prilično sam se opustila. Malac je već hodao i uveseljavao nas novim naučenim stvarima. Sve sam radila u hodu prateći njegov tempo.

Godinu za godinom, moram priznati, blagdani su postali sve stresniji. Obitelj se povećala što je značilo mnogo više obaveza. Trebaš posložiti prioritete, napraviti u glavi popis odgodivog i neodgodivog i po mogućnosti ne rasipati energiju na nevažne stvari. Ponekad sam se opuštala pripremanjem hrane, a ponekad me to znalo žestoko razljutiti, jer nije ispadalo onako kako sam ja to zamislila.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Suprug i ja zajedno smo kuhali i dijelili obaveze. Bez našeg dogovora ništa ne bi funkcioniralo. Kako su djeca bivala starija tražila su sve više prostora za sebe. Tako danas kćer i najmlađi sin sami dekoriraju božićno drvce, uređuju svoje sobe i izrađuju svoje dekoracije.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Najstarijeg sina više privlače izlasci. Mi poštujemo njegovu intimu, ali također očekujemo da ne izbjegava zajednička obiteljska okupljanja.

Blagdani nas svake godine podsjete da trebamo cijeniti zajedničke trenutke prožete smijehom, čak i ponekim mrgođenjem. Sve se vrtoglavo brzo mijenja. Začas iz tvog krila otrče u društvo vršnjaka.

Ne stavljaj naglasak na obilju i ne zaboravi cijeniti sve što dobiješ od njih. Bit će tu razočaravajućih stvari, a bit će i onih kojima će te oduševiti. Počasti se omiljenim kolačićem i čašicom vina, a odbaci misao kako sve moraš imati pod kontrolom. Ljubi te svoje ljude koji tvoje blagdane čine onakvima kakvi uistinu trebaju biti.

Možda te zanima... 20 obiteljskih tradicija koje možete započeti ovog Badnjaka Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.